Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Nu trăieşte Ungureanu să mă demită”

CONTROVERSE. Prefectul judeţului, Petre Ungureanu, a precizat că-i declară război deschis preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea. Reprezentantul Guvernului în teritoriu menţiona că şeful CJ refuză să preia Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Maternitatea, instituţii care au fost descentralizate şi direcţionate către autorităţile locale sau judeţene. Cu toate că Ion Cîlea a explicat motivul pentru care nu poate să facă deocamdată acest demers, făcând trimitere la datoriile imense pe care cele două unităţi spitaliceşti le înregistrează, prefectul a văzut, din nou, roşu în faţa ochilor şi a început să tragă cu „ghiulele” în social-democrat.

Petre Ungureanu l-a acuzat în repetate rânduri pe Ion Cîlea că este împotriva descentralizării sistemului sanitar, bănuindu-l de idei inedite. În plus, prefectul este de părere că pesedistul nu vrea să preia Spitalul Judeţean şi Maternitatea, cu toate că termenul limită se apropie de sfârşit. Pe de altă parte, şeful CJ susţine că declaraţiile prefectului sunt false şi răutăcioase.” S-a creat o falsă impresie că aş fi împotriva descentralizării sistemului sanitar. Din contră, sunt unul dintre cei care, ori de câte ori a avut ocazia, a militat pentru acest lucru. Ieşirile mele publice de până acum au fost fals interpretate. Mereu am spus că actul medical va avea mult de câştigat de pe urma acestui demers. Dar nu trebuie neglijată problema datoriilor, care sunt imense. Cele mai mari din ţară, din câte ştiu eu. Apoi, este o altă problemă: disponibilizarea personalului. Eu nu semnez nişte acte de o asemenea importanţă, aşa ca primarul, doar pentru că vrea unul sau altul.  Să vă dau câteva exemple: Spitalul Judeţean de Urgenţă are datorii de 153 miliarde lei vechi, iar Maternitatea de 50 miliarde lei vechi. Nu înţeleg de ce ministerul stă de vorbă cu prefectul în ceea ce priveşte descentralizarea, atâta vreme cât CJ este cel care va prelua spitalele. Nu ar trebui să stea de vorbă cu noi? Consiliul Judeţean a decis ca preluarea să se facă în condiţiile legale. Astfel, am hotărât ca decontarea datoriilor să se facă la data preluării sau eşalonarea în cel mult 90 de zile a datoriilor înregistrare la 31 martie 2010 de cele 4 unităţi spitaliceşti, inclusiv pe cele scadente la data de 30 iunie 2010 şi asigurarea resurselor necesare desfăşurării în condiţii bune a actului medical. I-am cerut ministrului să contrasemneze contractul de preluare ca o garanţie că datoriile ne vor fi achitate la zi, înainte de preluare. Răspunsul a fost acela că legea nu prevede aşa ceva şi că el nu semnează. În aceste condiţii, nici noi nu vrem să le luăm aşa cum ni le oferă ei, pline de datorii şi probleme”, susţinea Ion Cîlea.

Replici dure

Explicaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean nu l-au mulţumit câtuşi de puţin pe Ungureanu care pare să nu aibă linişte până nu va reuşi să-l demită pe Cîlea din funcţia pe care o ocupă. Şi tot căutând prin lege, cu un efort susţinut ce i-a provocat intense insomnii, prefectul a găsit, din câte spune, şi baza legală care să-i permită acest demers: abuz în serviciu contra intereselor publice. Conform art. 248 Cod Penal, fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, „nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 Cod Penal sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”. Ungureanu spune că prin refuzul de a prelua cele două spitale, Ion Cîlea încalcă Ordonanţa 162/2008, fapt care-i conferă prefectului posibilitatea de a-l suspenda, chiar dacă este ales în funcţia de preşedinte al CJ şi nu numit de către Guvernul aflat la putere. Supărat de afirmaţiile prefectului, Ion Cîlea a dat şi el o replică dură, susţinând că nimeni nu-l poate demite din funcţia pe care a câştigat-o prin votul a mii de vâlceni. „Nu trăieşte domnul prefect Petre Ungureanu să mă destituie pe mine. Să-i transmiteţi treaba asta. Nu are nici competenţele legale şi nici nu poate să facă el lucrul acesta. Eu am fost foarte corect. Eu nu abdic de la hotărârea Consiliului Judeţean şi nu semnez până când nu-şi asumă şi cei de la minister o responsabilitate. O să dau şi eu un telefon să-mi dea un răspuns la protocoalele pe care le-am trimis. Eu zic că nu am greşit cu nimic şi am curaj în faţa lui Dumnezeu, nu a prefectului, să dau socoteală”, a opinat Cîlea.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU