Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Nu cedăm acolo unde suntem convinşi că vom câştiga”

DETERMINARE. „Eminenţa cenuşie” a organizaţiei PSD Vâlcea. Cam aşa îl poţi descrie pe scurt pe secretarul executiv al pesediştilor vâlceni, Dumitru Persu, omul prin mâna căruia trec absolut toate deciziile politice luate la nivelul judeţului Vâlcea. În cadrul unui interviu acordat redactorilor „Vocea Vâlcii”, Dumitru Persu ne-a mărturisit că sunt destule localităţi unde nu s-a ajuns la niciun consens în cadrul USL şi, tocmai de aceea, social-democraţii sunt decişi să meargă cu candidat propriu. Secretarul executiv nu este de acord nici ca liberalii să aibă tot atâtea locuri eligibile pe lista de consilieri judeţeni pentru Consiliul Judeţean Vâlcea, în condiţiile în care candidatul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, întruneşte peste 75% din voturile electoratului.     

În final, Dumitru Persu avertizează că are informaţii conform cărora pedeliştii vor recurge la metode neortodoxe pentru a câştiga alegerile locale, una dintre acestea fiind mituirea electoratului. Secretarul executiv spune însă că useliştii nu vor sta cu mâinile în sân, ci se vor lupta pentru a avea loc alegeri corecte.   

Rep.: Domnule Dumitru Persu, aţi finalizat negocierile cu liberalii în toate localităţile din judeţul Vâlcea privind candidaţii comuni de primar şi listele de consilieri locali?

Dumitru Persu: Deocamdată au fost finalizate negocierile cu privire la depunerea candidaturilor comune pentru posturile de primari, dar şi în privinţa componenţei şi a ponderii consilierilor locali pe liste în 61 de localităţi din judeţul Vâlcea. Cu toate acestea pot să vă mărturisesc că sunt 12 localităţi unde negociem încă, dar este posibil să mergem pe candidaturi separate. Este vorba de localităţile: Olăneşti, Pesceana, Stoileşti, Voineasa, Prundeni, Costeşti, Pietrari, Ştefăneşti, Mădulari, Popeşti, Livezi şi Dăeşti. Nu suntem dispuşi să cedăm candidatura noastră în niciuna din aceste localităţi, în condiţiile în care suntem convinşi că vom câştiga. Ştim că în protocol este stipulat că mandatele de primar se respectă, dar unde avem şanse mari să câştigăm nu vom da înapoi.

Rep.: În cadrul PSD Vâlcea s-a finalizat lista consilierilor judeţeni?

D.P.: Până în prezent nu am discutat nimic despre structura şi componenţa nominală a listei de consilieri judeţeni. Suntem în faza în care analizăm variante de propuneri.

Rep.: Se va merge pe principiul parităţii în negocierile cu liberalii pentru lista de consilieri judeţeni?

D.P.: Eu cred că nu, pentru că nici partea care constituie ACD-ul, adică PNL şi PC, nu are pretenţia de 1 la 1. Noi suntem majoritari şi acum avem 11 consilieri judeţeni şi un preşedinte de Consiliu Judeţean. PC-ul nu are niciun mandat la ora actuală şi nici PNL nu depăşeşte 10 mandate. Mai mult decât atât, în sondajele de opinie efectuate şi de-o parte şi de alta de institutele de specialitate, Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, întruneşte 75% din voinţa electoratului. Acestea sunt două criterii de care trebuie să se ţină cont în repartizarea mandatelor de consilieri judeţeni.

Rep.: În aceste condiţii, cum vrea PSD să se repartizeze aceste mandate?

D.P.: Deocamdată nu am luat o decizie în acest sens, analizăm toate variantele posibile. În orice caz, ceea ce vă pot spune, cu siguranţă, la ora actuală, nu vom merge 1 la 1.

Rep.: Vă doriţi în continuare postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea?

D.P.: Mi-am manifestat dorinţa în cadrul partidului de a continua activitatea în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea. Dar, totul depinde de partid.

Rep.: Ce ştiţi de negocierile din cadrul USL Rm. Vâlcea? Liberalul Emilian Frâncu şi pesedistul Gigi Matei au ajuns la un numitor comun?

D.P.: Din câte ştiu eu la municipiu sunt în faza finală. Mai există câteva lucruri de lămurit, dar cred că Emilian Frâncu va avea înţelepciunea necesară de a accepta propunerile preşedintelui organizaţiei noastre municipale. Se mai negociază încă în privinţa structurii listei pentru Consiliul Local, dar şi în privinţa obţinerii unor fotolii în conducerea structurilor subordonate Primăriei Rm. Vâlcea.

Rep.: În ultima perioadă cel care a fost alături de liberalul Frâncu a fost Remus Grigorescu, în timp ce preşedintele PSD Rm. Vâlcea, Gigi Matei, refuză să se implice în campania USL. În aceste condiţii, riscă Gigi Matei excluderea din PSD pentru că nu se supune ordinelor partidului?

D.P.: Eu ştiu că se implică în campanie în toate acţiunile comune ale USL, dar Remus Grigorescu este alături de Emilian Frâncu în conferinţele de presă. Restul cred că sunt bârfe fără niciun fel de fundament.

Rep.: Cum vedeţi campania electorală pentru alegerile locale din vara acestui an?

D.P.: Demenţială va fi în mod sigur. Noi nu ne vom bate cu nimeni, pentru că un om puternic nu se bate cu unul mai slab decât el. Cu toate acestea, sunt convins că se va recurge la metode urâte, inclusiv la mituirea alegătorilor. Avem informaţii foarte clare că PDL, la ora actuală, înregistrează sume enorme pe care le va pune la bătaie în campania electorală. Sigur că noi nu vom sta cu mâinile în sân, ci ne vom organiza exemplar. Avem echipe speciale inclusiv pentru a urmări în fiecare sat şi cătun acţiunile pe care le promovează pedeliştii în teritoriu, respectiv de mituire a electoratului.

Rep.: Consideraţi că prefectul va veghea la buna desfăşurare a alegerilor locale?

D.P.: Prefectul, mai ales cel actual, niciodată nu a vegheat la buna desfăşurare a alegerilor locale, din punctul de vedere al actului politic. El va veghea din punct de vedere tehnic, respectiv tipărirea buletinelor de vot, asigurarea echipelor de pază şi control în teritoriu, dar din punctul de vedere al respectării unor principii de natură moral – politică actualul prefect în niciun caz nu se va implica. El va fi din start instigatorul unor acţiuni de natură politică de partea PDL-ului.

CLAUDIA STANCIU