Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Noul USL, câştigător clar la Vâlcea!

• Victor Ponta şi-a adjudecat majoritatea colegiilor, deşi Iohannis a câştigat în Râmnicu Vâlcea şi în alte patru oraşe • Cristi Buican e marele perdant al scrutinului

Şi după primul tur al alegerilor prezidenţiale Vâlcea îşi respectă statutul de judeţ roşu. „Noul USL”, format din PSD, UNPR şi PC a câştigat detaşat, în condiţiile în care şi voturile luate de independentul Călin Popescu Tăriceanu ar putea să meargă spre Victor Ponta în turul decisiv al alegerilor. Marele perdant al scrutinului este copreşedintele ACL, Cristi Buican, Johannis câştigând la un pic peste un procent Colegiul Nord şi la sub o jumătate de procent Colegiul Nord-Sud. În rest, Victor Ponta s-a impus la diferenţe mari de voturi.

Râmnicu Vâlcea a rămas de dreapta

În Municipiul Râmnicu Vâlcea a câştigat ACL şi Klaus Johannis, lucru care nu este deloc întâmplător, având în vedere că ultimii trei primari aleşi au fost daţi de dreapta: Mircia Gutău, Romeo Rădulescu şi Emilian Frâncu. Primarul Sibiului a obţinut 18.816 voturi, cu un procentaj de 37,68%, faţă de cele 17.083 de râmniceni care au pus ştampila pe premierul Ponta, cu un procent de 34,21 voturi. Pe locul III a ieşit Călin Popescu Tăriceanu, cu sprijinul deputatului Romeo Rădulescu, fostul premier strângând 4.724 voturi, adică 9,46%. Peste 1.500 de voturi au mai obţinut Vadim Tudor (1815), Elena Udrea (2.439) şi Monica Macovei (1.940). Ca o curiozitate, în municipiu sunt cel puţin 225 unguri dacă ţinem cont de voturile obţinute de Kelemen Hunor (195) şi Zsolt SZILAGY (30).

Egalitate în celelalte oraşe

În celelalte oraşe din Vâlcea bătălia electorală a fost strânsă, scorul fiind egal. În Municipiul Drăgăşani, Victor Ponta a câştigat cu 47,7% (3.895 voturi), în timp ce candidatul ACL a obţinut 30,36% (2.478 voturi). ACL a mai câştigat în Călimăneşti, Brezoi, Govora, Horezu şi Berbeşti, în timp ce Victor Ponta s-a impus în oraşele Băbeni, Bălceşti, Olăneşti şi Ocnele Mari. În Călimăneşti, ACL a obţinut 41,5%, iar PSD-UNPR-PC 35,5%; în Brezoi – ACL 40% şi PSD-UNPR-PC – 39%; în Govora, ACL s-a impus cu 41%, în timp ce PSD-UNPR-PC a avut 37% în Horezu, ACL a obţinut un procent de 42%, iar PSD-UNPR-PC a obţinut 40,8%; în Berbeşti, ACL s-a impus cu 42%, iar PSD-UNMPR-PC a obţinut 40%. Alianţa PSD-UNPR-PC a câştigat în Băbeni cu 47%, în timp ce ACL a obţinut 33%; în Bălceşti, Victor Ponta a fost votat de 59,8% alegători, iar Iohannis a obţinut 26,7%; la Olănesti, Victor Ponta a obţinut 52% şi Iohannis 27%, iar în Ocnele Mari, Ponta a obţinut 41,8% şi Iohannis 29,7%.

PSD şi ACL peste media naţională în judeţ

La nivel judeţean s-a păstrat aproape identic diferenţa înregistrată la nivel naţional, de zece procente. Atât ACL, cât şi PSD a reuşit să obţină mai mult decât media naţională, stânga cu 44, 32% şi dreapta 34,42. Premierul Victor Ponta a strâns în total 81.090 voturi, în timp ce Klaus Johannis a avut 62.980. Medalia de „bronz” a fost adjudecată de Călin Popescu Tăriceanu, cu un procentaj de 5,82%, 10629 voturi. Niciun alt candidat nu a mai sărit de 10.000 de voturi, la diferenţă mare fiind Elena Udrea, cu 7.690 voturi. Deziluzia primului tur la Vâlcea a fost independentul Macovei, cu doar 3.262 voturi. Teoretic, în întreg judeţul Vâlcea sunt 1.408 unguri ţinând cont de voturile strânse de cei doi candidaţi de această etnie.

Ciudăţeniile din Colegiul Nord-Sud

În acest colegiu s-au înregistrat cele mai multe ciudăţenii la primul tur al prezidenţialelor. Astfel, la Mihăeşti unde este un primar de dreapta, sau cel puţin teoretic de dreapta, Bârzăgeanu, a câştigat Victor Ponta, cu 1.459 voturi, faţă de cele 981 ale lui Johannis. Situaţia este asemănătoare la Ocnele Mari, acolo unde este primar PDL şi şef al Ligii Aleşilor Locali, Petre Iordache. 531 de voturi a luat primarul Sibiului în timp ce Victor Ponta a fost votat de 796 de oameni. Reversul medaliei a fost la Păuşeşti Măglaşi, acolo unde este primar pecistul Dediu şi unde Johannis s-a impus la limită, 636 la „ştampile” faţă de cele 627 ale lui Ponta. Tot în acest colegiu, unul dintre candidaţi, Zsolt SZILAGY, nu a reuşit să ia nici măcar un vot la Ocnele Mari.

Buican pierde controlul în Nordul judeţului?

În Colegiul Nord, dreapta vâlceană spera la o victorie zdrobitoare care să conteze mult la numărătoarea voturilor pe întreg judeţul. ACL a reuşit să se impună dar la o diferenţă extrem de mică, mult sub aşteptări, dovadă că deputatul Cristi Buican nu mai are puterea pe care o avea pe vremuri. ACL a obţinut 12.881 de voturi, cu un procent de 40,23% în timp ce Victor Ponta a fost votat de 12.459 de oameni cu drept de vot, cu un procent de 38,91%. Aşa cum era de aşteptat, Elena Udrea a ieşit pe locul trei, la o diferenţă mare, însă, faţă de primii doi, cu 1.831 de voturi şi un procent de 5,72. Fostul ministru a câştigat Voineasa, singura localitate din Vâlcea unde a terminat pe primul loc, la trei voturi distanţă de Victor Ponta. Şi în acest colegiu au fost câteva rezultate greu de anticipat. Astfel, la Boişoara, acolo unde este primar Nicu Gheorghe, proaspăt plecat de la PC la PLR câştigător a ieşit Klaus Johannis, cu 61,32%, faţă de doar cele 15% ale lui Victor Ponta. La Galicea, localitate cu primar liberal, a câştigat în schimb, detaşat, premierul Ponta, cu 47% din voturi. Şi la Goleşti, unde primar este democrat-liberalul Şerban, reprezentantul PSD s-a impus, cu 42% dintre voturi, cu zece procente mai mult decât primarul Sibiului. Nu sunt singurele surprize. La Malaia, teoretic „roşie”, a câştigat Johannis. Cea mai dureroasă înfrângere, una greu de anticipat, s-a înregistrat la Şirineasa, acolo unde primarul Săraru a scos pentru Johannis 319 voturi, cu un procent de 28,79% în timp ce Ponta a strâns 589 de voturi adică 53,16%!

Colegiile Horezu, Drăgăşani şi Bălceşti, câştigate la pas de PSD

În celelalte colegii din Vâlcea, PSD a câştigat fără prea mari probleme. În Colegiul Bălceşti premierul în funcţie a avut 13733 voturi, faţă de cele 9222 ale lui Johannis. Candidatul de pe poziţia a treia este la diferenţă apreciabilă, Dan Diaconescu cu 1078 voturi. Şi când te gândeşti că parlamentar în acest colegiu este chiar preşedintele vâlcean de la PPDD, Marian Ion Cristinel. În acest colegiu ACL a pierdut cele mai multe primării în care edilul este de dreapta: Alunu, Laloşu, Lăpuşata, Roşiile, Sineşti şi Stăneşti. În Colegiul Drăgăşani podiumul este identic dar Ponta a câştigat şi mai clar, 15116 la 8271, în timp ce Dan Diaconescu a luat 1339 voturi. În acest colegiu ACL a câştigat la limită doar două localităţi, Mitrofani şi Orleşti. În fine, în Colegiul Horezu s-a modificat podiumul. Victor Ponta a luat cele mai multe voturi, 15748, Klaus Johannis fiind la distanţă mare, 9043 în timp ce Călin Popescu Tăriceanu s-a clasat al treilea cu 1604. Toţi primarii „USL” din acest colegiu au fost disciplinaţi, ACL cedând chiar şi într-o localitate unde teoretic aveau câştig de cauză, la Oteşani, acolo unde primarul vine de la PDL, Mircea Oprişor.