Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

NEGOCIERILE pentru Consiliu Județean VÂLCEA, cu cuțitele pe masă: ALDE vrea președinte sau NIMIC!

Alegerile locale s-au încheiat, voturile s-au numărat, de acum încolo începe vânătoarea funcțiilor publice. Cea mai râvnită, fără doar și poate, este cea de președinte al Consiliului Județean Vâlcea, funcție la care răvnesc toate cele 4 partide intrate în Consiliul Județean Vâlcea.

PSD a obținut 14 mandate, PNL 13, ALDE 3 și PER 3. Bătălia cea mare se dă între PSD și ALDE. Social-democrații consider că este firesc ca funcția de președinte să le revină, iar liderii ALDE strigă sus și tare că ei vor doar președinția, de altceva nemaifiind interesați. În schimb, liberalii par să se resemneze cu izolarea ce li se pregătește la Consiliul Județean, deși președintele Cristian Buican susține că ei discută cu toate partidele și că șanse aritmetice încă mai sunt. De la PER, Mircia Gutău anunță că nu este interest de președinția CJ și că I se pare normal ca această să fie ocupată de partidele care au câștigat un număr mare de consilieri județeni.

PSD, marele câștigător al alegerilor din Vâlcea

La votul politic, PSD și-a mai demonstrate încă o dată supremația, adjudecându-și și la alegerile locale din iunie 2016 județul Vâlcea. Chiar dacă la numărul de primari din judeţul Vâlcea, PNL a ieşit câştigător, adjudecându-şi 52 de primari vâlceni, PSD este marele câştigător. Conform rezultatelor de la alegeri, PSD a obţinut 65.786 de voturi. PNL a obţinut 59.261, PER 14.215, iar ALDE 11.921.

În continuare, la celelalte partide care nu au reușit să treacă pragul electoral și să intre în CJ, situația se prezintă astfel: 2.212 voturi a obținut UNPR, 4.444 Mişcarea Populară, 4.386 Partidul România Unită, 2.604 Partidul Social Românesc, 1.972 de voturi Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), 1.557 Partidul Socialist Român, 1.277 Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, 1.979 Partidul România Mare și 1.140 Partidul Naţional Democrat.

Tăriceanu: ALDE face alianță cu PSD în 27 de județe

Călin Popescu Tăriceanu, co-președintele ALDE, este foarte mulțumit de rezultatele obținute de partid la locale și a anunțat că ALDE este în măsură să formeze majorități în consiliile județene cu PSD+UNPR în 27 de județe, printre care și Vâlcea.

„Trebuie să ținem cont că ALDE este un partid înființat în urmă cu doar 10 luni și, prin urmare, există un deficit organizatoric care s-a resimțit în rezultatul unora dintre județe. Dar ceea ce este important este bilanțul global și acesta l-am făcut și noi, dar și împreună cu colegii de la PSD și suntem în măsură ca în momentul de față în 27 de județe să formăm împreună majoritățile în consiliile județene. Sunt, de fapt, 14 județe în care PSD-ul are singur majoritatea, dar ne-am înțeles să intrăm în această majoritate lărgită, sunt 11 județe unde PSD-ul cu noi va face majoritate și câteva județe unde stăm să vedem cum putem să alcătuim majoritățile pentru că ne mai trebuie consilieri în afară de cele două formațiuni — PSD și ALDE și, în felul acesta, cred că reușim să marcăm rezultatele pe care le-am obținut în bună parte din județele țării, inclusiv la București. Noi am făcut o înțelegere politică pe care și eu și colegii mei din ALDE, din PSD înțelegem să ne-o respectăm”, a declarat Tăriceanu, la sediul central al PSD, unde a fost însoțit de copreședintele ALDE Daniel Constantin.

Întrebat dacă ALDE va avea vreun post de președinte de consiliu județean, liderul ALDE a spus: „Având în vedere că avem câteva județe în care sunt rezultate bune, dar nu suficient de bune încât să avem noi, să zicem, primul loc în opțiunea electoratului, mai degrabă o să obținem posturi în conformitate, proporțional cu ponderea pe care o avem”.

Constantin Rădulescu: „PSD trebuie să aibă președinția CJ”

Președintele PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, este de părere că vâlcenii vor o conducere pesedistă la Consiliul Județean că doar de aceea PSD a primit cel mai mare număr de voturi de la alegătorii vâlceni.

„PSD va respecta voinţa electoratului care a decis că noi avem cel mai mare număr de mandate de consilier judeţean, şi prin urmare vom respecta această voinţă a electoratului, dar şi rezoluţia prin care eu am fost desemnat candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea. Vom face toate demersurile legale şi politice şi sunt convins că PSD va avea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Suntem partidul care a câştigat alegerile în judeţul Vâlcea prin votul celor 65.786 de vâlceni care ne-au investit cu încrederea lor. Avem cu trei mandate mai mult faţă de anul 2012 şi cu patru mandate mai mult faţă de anul 2010. Am făcut toate discuţiile politice şi am sub control această situaţie astfel că PSD va deţine preşedinţia Consiliului Judeţean!”.

Cristian Buican își pune speranțele în DNA

Văzându-și spulberate șansele de a mai ajunge șeful județului, președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, își schimbă discursul și spune că funcţiile sunt trecătoare, mai ales pe la DNA. De asemenea, Buican susține că este deschis negocierilor cu toate forțele politice care au intrat în CJ.

„Discutăm cu toate partidele. Avem şanse la orice post fie el de preşedinte sau vicepreşedinte cu cei 13 consilieri judeţeni. Nu sunt importante funcţiile. Este important să pună în aplicare proiectele. Trebuie analizat dacă avem cu cine sau nu. Negocierile pe asta se bazează, nu pe funcţii. Funcţiile sunt trecătoare mai ales pe la DNA. Pe noi ne interesează punerea în practică a proiectelor noastre, nu neapărat funcţiile. Voi negocia cu oricine este capabil să pună în aplicare proiectul nostru, să demonstreze că este capabil”, a subliniat deputatul Cristian Buican.

Mircia Gutău nu este interesat de județ

Partidul Ecologist din România a reușit la Vâlcea să intre în Consiliul Județean obținând 3 mandate de consilieri. Chiar dacă liderii PER Vâlcea, sunt conștienți că pot face jocurile, Mircia Gutău rămâne ancorat în realitate și spune că este normal să se respecte votul cetățenilor din Vâlcea.

„Mi se pare firesc ca preşedinţia Consiliului Judeţean să o aibă partidele mari, pentru că aşa au fost votaţi oamenii. Aşa mi se pare corect!”, a subliniat edilul Râmnicului.

După alegerile din 5 iunie 2016, Consiliul Judeţean Vâlcea va fi compus din:

1. Costi Rădulescu (PSD)
2. Oteşanu Daniela (PSD)
3. Mihăilescu Gheorghe (PSD)
4. Ciocan Vetuţa (PSD)
5. Persu Dumitru (PSD)
6. Oproaica Alexandru (PSD)
7. Belciu Ion (PSD)
8. Spiridon Nicu (PSD)
9. Pîrvu Constantin (PSD)
10. Dima Adrian-Cosmin (PSD)
11. Popa Ştefan-Ovidiu (PSD)
12. Comşa Ioan (PSD)
13. Matei Constantin-Bogdan (PSD)
14. Popa Laurenţiu (PSD)
15. Cristian Buican (PNL)
16. Romulus Bulacu (PNL)
17. Gheorghe Păsat (PNL)
18. Gheorghe Folea (PNL)
19. Samoil Vâlcu (PNL)
20. Victor Popescu (PNL)
21. Aurel Simion (PNL)
22. Victor Stănculescu (PNL)
23. Bogdan Alex Popescu (PNL)
24. Ştefan Prală (PNL)
25. Roxana Călina (PNL)
26. Gabriel Tomescu (PNL)
27. Mihaela Andreianu (PNL)
28. Valer Tudor (PER)
29. Niţu Constantin (PER)
30. Filip Teodosie (PER)
31. Adrian Buşu (ALDE)
32. Ioan Neamu (ALDE)
33. Ion Nicolae (ALDE)