Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MOŢIUNE PE TEMA OLTCHIM

• puterea are o majoritate liniştitoare în Parlament şi nu le pasă de soarta angajaţilor de la Oltchim

Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a declarat că moţiunea simplă depusă de grupul parlamentar al PDL va fi dezbătută luni, 4 martie a.c., ea urmând a fi votată marţi, în cadrul şedinţei de vot final.

Grupul parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor a depus săptămâna trecută, în cadrul şedinţei plenului Camerei, moţiunea simplă pe tema Oltchim, care se intitulează „Guvernul Ponta, fabrică de şomeri”.  „Această moţiune a fost iniţiată pentru că situaţia de la Oltchim devine din ce în ce mai rea. La începutul anului, Guvernul a promis că va da nişte bani din secretariatul general al guvernului, nici măcar nu au linie bugetară pentru aşa ceva, deci probabilitatea să dea aceşti bani nu există, deci au minţit şi şi-au bătut joc de oameni. Ministrul Economiei a ieşit la televizor şi a spus că el nu poate face nimic pentru Oltchim şi e doar o decizie politică. Eu am crezut că decizia politică s-a luat deja. Este o scăpare a guvernului, poate este ceva premeditat, eu consider că angajaţii acestei companii trebuie să ştie având în vedere că viitorul lor depinde de ce se va stabili la minister sau decizie politică în USL. Această moţiune este, de fapt, rezultatul guvernării Ponta, fabrică de şomeri. Au spus că au dat salariile. Au dat o parte din lichidarea pe ianuarie, însă luna decembrie şi avansul pe ianuarie, oamenii nu l-au primit. Şi nici nu o să-l primească pentru că este împotriva legii. Oltchimul a fost declarată, între timp, insolventă, motiv pentru care creanţa va trece la masa credală. Nu e corect faţă de oameni pentru că ei au fost chemaţi la serviciu şi au muncit. Ministrul le-a spus: v-aţi primit banii. Dar se ştie câţi bani au primit? După ce li s-a scăzut CAR-ul şi ratele la bănci, unii nu au mai primit nimic, alţii au trebuit să vină cu bani de acasă, iar alţii au primit câte 8 – 10 lei. Primesc salarii conform orelor muncite” – susţine Romeo Rădulescu.

De asemenea, Romeo Rădulescu a adăugat că guvernul nu are de gând să cumpere petrochimia de la Piteşti, minţind oamenii. „În acest moment, guvernul nu are un orizont de timp şi de dezvoltare cu privire la Oltchim. În decembrie, au minţit că au avut discuţiile cu OMV-ul, proprietarul Arpechim. Săptămâna trecută a ieşit doamna Gheorghe la televizor şi a spus că are Arpechimul de vânzare, dacă vrea guvernul României să-l cumpere, suntem dispuşi să-l vindem. Ei au declarat că au discutat şi că OMV nu vrea să vândă. Uitaţi cum minciuna iese la iveală” – a subliniat deputatul.

Hidroelectrica se află în insolvenţă indusă

Mai mult decât atât, deputatul Romeo Rădulescu consideră că Oltchimul va avea aceeaşi soartă ca şi societăţile din sistemul hidro unde au început concedierile pe bandă rulantă. „Ministrul Vosganian uită ce se întâmplă la Hidroelectrica, unde se disponibilizează câteva mii de oameni, Hidroconstrucţia la fel are deja trimişi în şomaj câteva mii de oameni la nivel naţional, UCM Reşiţa câteva sute de oameni, Hidroservul e pe drum, Energomontajul la fel, datorită faptului că Hidroelectrica este ţinută într-o insolvenţă indusă. Iniţial au spus că o să stea în insolvenţă o jumătate de an, acum nu se ştie cât o să ţină. Eu cred că este altceva ascuns în spatele acestei insolvenţe pentru că nu se justifică s-o ţii atâta timp din moment ce ei anunţă investiţii. Eu ştiu că atunci când eşti în insolvenţă, tai investiţiile şi revii la linia de plutire. Asta nu contează pentru dânşii, contează doar să-şi sporească numărul de posturi din interiorul ministerului. Pe vremea domnului Videanu erau trei secretari de stat, iar acum sunt 7” – a concluzionat Romeo Rădulescu.

MAGDA POPESCU