Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Modificarea Legii Minelor va permite multiplicarea investiţiilor la Salina Ocnele Mari

În urmă cu câteva luni, deputatul Dumitru Lovin i-a transmis o interpelare lui Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei. Printre altele, parlamentarul i-a semnalat acestuia că potenţialul minei turistice de la Ocnele Mari, obiectiv gestionat de E.M. Râmnicu Vâlcea – sucursală a Societăţii Naţionale a Sării S.A., nu este valorificat suficient.

„Spre deosebire de alte saline din ţară, cea de la Vâlcea s-a dezvoltat până la un punct, după care, lucrările de modernizare au stagnat. Asta deşi, ca şi celelalte, are un potenţial incredibil. Unul dintre motive ar putea fi lipsa investiţiilor, a unor proiecte europene sau guvernamentale care să permită dezvoltarea şi diversificarea activităţilor de agrement din salină, aşa cum s-a întâmplat la Praid ori în alte zone. Şi la Ocnele Mari, s-ar putea realiza un proiect integrat foarte interesant, având în vedere faptul că, în localitate, există două ştranduri cu apă sărată şi nămol sapropelic şi, în continuare, se fac investiţii în centre de agrement”, a argumentat deputatul Dumitru Lovin. Totodată, parlamentarul a reamintit că Ocnele Mari se află la doar 8 km. de Rm. Vâlcea, aproape de Valea Oltului, într-o zonă pitorească, cu tradiţie în turismul balnear (Călimăneşti-Căciulata, Băile Olăneşti, Băile Govora etc.).

„Oraşul Ocnele Mari are chiar şi povestea necesară unui proiect cum ne dorim – conform descoperirilor arheologice, aici a fost vestitul centru tribal «Buridava». Având resursele necesare, având posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile, având tot ceea ce trebuie pentru a valorifica Salina Ocnele Mari, ce ne reţine să nu acţionăm?”, a adăugat Lovin.

De curând, deputatul vâlcean a primit un răspuns de la Bucureşti, fiind asigurat că programul de investiţii început de SNS în 2017 va continua. În ultima vreme, a fost modernizat accesul către salină, iar pentru 2018 s-au alocat 740.000 lei în vederea continuării programului de dezvoltare a activitătii turistice.

„Investitiile din acest an vizează îmbunătăţirea sistemelor de siguranţă şi creşterea atractivităţii spaţiului turistic, prin realizarea unui nou loc de joacă pentru copii. În viitor, vor fi continuate investiţiile pentru menţinerea stării de siguranţă, diversificarea amenajărilor şi a serviciilor oferite. Pentru creşterea vizibilităţii şi promovarea activităţii turistice de la Salina Ocnele Mari, Societatea Naţională a Sării a intrat într-un parteneriat cu Primaria Ocnele Mari pentru organizarea evenimentului Centenar Buridava – 100, 1.000, 10.000 ani, eveniment organizat în perioada 3 – 5 august 2018. Evenimentul se înscrie în seria de evenimente prin care Societatea Naţională a Sării omagiază perioada de 100 de ani care a trecut de la crearea statului naţional unitar român. (…) Tot în 2018, în parteneriat cu Cercetaşi României, s-au organizat Cupa Oltului – ediţia a 2-a şi Şcoala de iarnă, care au cuprins concursuri de orientare turistică şi nu numai”, a detaliat ministrul Economiei.

În ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene sau guvernamentale, acesta a explicat că, deocamdată, acest lucru este imposibil, deoarece o condiţie esenţială se referă la clarificarea regimului juridic al spaţiului utilizat. Dumitru Lovin a făcut cunoscut că, în prezent, se caută soluţii pentru reglementarea situaţiei spaţiilor care rămân după exploatare şi pot fi folosite în scop turistic. În acest sens, s-au făcut şi se continuă demersurile pentru introducerea unei noi definiţii în Legea Minelor – Golul Minier, dar şi pentru crearea posibilităţii ca aceste spaţii să poată fi utilizate.