Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

MIRCIA GUTĂU: Nu voi accepta niciodată să câştig primăria pe uşa din dos!

foto arhiva Vocea ValciiDeşi este conştient că are lipită de cartea de vizită eticheta de corupt şi că nu este bine să te pui cu sistemul, Gutău îşi încearcă şansele dorind un nou mandat de primar. Fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, este mai decis ca oricând să candideze din nou pentru Primăria Râmnicu Vâlcea. Încă nu este hotărât din partea cărui partid va candida, însă Gutău are o singură certitudine: drumul său către Primărie nu mai poate fi oprit de nimeni, nici măcar de justiţie.
Mai mult, acesta este convins că decizia de la CEDO, care trebuie să sosească, îi va fi favorabilă şi îl va reabilita moral. Despre toate acestea, dar şi despre planurile sale pentru Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău ne-a vorbit pe larg, în cadrul unui interviu acordat redactorilor VOCEA VÂLCII.

Decizia CEDO va fi o reabilitare morală a mea!

• Rep.: Domnule Mircia Gutău, s-a auzit în ultima perioadă de timp că cererea dvs. de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului ar fi avut termen de judecată. În ce stadiu mai este dosarul dvs. de la CEDO?
• Mircia Gutău: Am primit de la CEDO trei adrese pentru a ne spune punctul de vedere cu privire la răspunsul dat de Guvernul României. În ultima fază, la CEDO, se cere punctul de vedere al ministerului Justiţiei din ţara din care faci parte. Odată ajuns acest punct de vedere, CEDO îţi cere ca şi tu să ai o opinie raportată la acel răspuns. Avocatul meu a formulat acest răspuns, termenul de depunere fiind de 11 septembrie 2015.
Am depus toate documentele şi aştept răspunsul. Nu am nici un dubiu că răspunsul va fi unul pozitiv, având în vedere că CEDO nu judecă pe fond, ci pe formă. Iar pe formă art. 6 spune foarte clar că orice persoană care are probleme cu justiţia şi are 2 soluţii de achitare, instanţa supremă nu poate să-l condamne, decât dacă s-ar transforma în instanţă de fond: să audieze martori, să se vină cu probe noi, ceea ce la mine în proces nu s-a întâmplat.
Şi avocatul m-a asigurat că nu există nici un dubiu că nu aş câştiga, dar nu ştiu să vă spun când voi primi un răspuns de la CEDO. Sunt foarte optimist!

• Rep.: O rezolvare a dosarului dvs. la CEDO vă dă imboldul necesar de a vă dori un nou mandat în fruntea primăriei Râmnicu Vâlcea?
• M.G.: Consider că răspunsul de la CEDO este o reabilitare morală, pentru că odată câştigat la CEDO, trebuie să întorci dosarul pe fond. Nu ştiu dacă voi mai începe vreun dosar pe fond. Important este pentru mine şi cei care mă cunosc să se vadă şi să se lămurească toată lumea că Mircia Gutău nu a fost vinovat absolut deloc şi a îndurat toată această mizerie datorită situaţiei care a fost. De aceea, aştept că nerăbdare acest răspuns de la CEDO. Pentru mine, pentru familia mea, este, în primul rând, o reabilitare morală.
În ultimul chestionar pe care l-am primit de la CEDO trebuie să spunem ce pretenţii avem. Poate nu vă vine să mă credeţi, însă am spus că orice despăgubire mi s-ar acorda nu echivalează cu suferinţa pe care am îndurat-o. Nu am nicio pretenţie de la statul român, pe mine mă interesează ca persoanele care au greşit să plătească, nu statul. Nu cred că statul român are vreo vină în dosarul meu. Ar trebui, odată pentru totdeauna, ca cei care greşesc să plătească.

• Rep.: Deci, dvs. nu aţi cerut niciun fel de despăgubire?
• M.G.: Nu, pentru că ştiu ce înseamnă acest lucru. Vreau întâi să văd răspunsul de la CEDO şi apoi voi lua decizia care se cuvine. Nu cred că mai am timp să mai pierd prin instanţele de judecată, să deschid procese. Nu-mi doresc să mai intru vreodată într-o sală de judecată.
Voi face o grădiniţă în zona Bulevardului Dem Rădulescu

• Rep.: Vreţi să cunoaşteţi probleme din Râmnicu Vâlcea şi, în acest sens, vreţi să intraţi în contact direct cu oamenii pentru a vedea care sunt problemele lor. Ce veţi face în perioada următoare?
• M.G.: În 2004 şi în 2008 când am candidat, programul meu electoral s-a bazat strict pe realitate, pe ceea ce este în Râmnicu Vâlcea. Sunt un om realist şi am fost printre puţinii primari din Râmnic care a făcut mai mult decât a promis. Am făcut în special lucruri pe care le doreau râmnicenii. De aceea, cred că este corect, din punctul meu de vedere, şi aşa voi face, să mă consult cu cetăţenii, să cunosc în amănunt absolut toate problemele cu care se confruntă şi o mare parte din aceste probleme să le trec în programul meu electoral, în aşa fel încât fiecare om să fie băgat în seamă.
În afară de aceste probleme, voi veni şi cu proiecte majore, care se vor realiza pe termen scurt şi mediu. De la 1 octombrie mă voi ocupa să cunosc situaţia din Râmnicu Vâlcea ca-n palmă, aşa cum o cunoşteam când eram primar.

• Rep.: Ce proiecte aveţi pentru viitor?
• M.G.: Spre exemplu, pentru cartierul Ostroveni sunt foarte multe lucruri de făcut. În primul rând, trebuie să revenim la perioada din 2009, când totul era curat. Acum, în Ostroveni, au crescut buruienile, sunt parcări neasfaltate, trotuare nefăcute etc. Vă dau un exemplu de lucruri care mai sunt de făcut în Ostroveni: strada Corneliu Coposu este neasfaltată, iar oamenii de acolo plătesc impozite de categoria I.
Trebuie continuată modernizarea bulevardului Dem Rădulescu, care arată foarte bine, am văzut că s-au construit şi foarte multe blocuri acolo, trebuie făcută obligatoriu o grădiniţă, poate chiar şi o şcoală cu clasele I – IV, măcar.
Numai la fostul cămin de bătrâni, transformat în locuinţe sociale pentru tineri, sunt 143 de copii. Am înţeles că se va mai da în folosinţă şi celălalt tronson cu 44 de apartamente, unde mai sunt vreo 30 – 40 de copii şi acolo. Dacă voi fi ales primar, o voi face în primul meu an de mandat.
Trebuie finalizat proiectul din zona Ostroveni, cu acest bazin care a început şi care este, din punctul meu de vedere, una dintre marile gafe, pe care le-a lăsat fosta administraţie Rădulescu. O mare tâmpenie să faci bazin de înot în incita ştrandului pentru că, în primul rând, ai micşorat foarte mult ştrandul, unde, ştim bine că în zilele de vârf vin şi 10.000 de oameni pe zi. Cu acest bazin de înot s-a micşorat dimensiunea ştrandului.
Eu doresc să lărgesc ştrandul şi mă gândesc chiar la o posibilitate de a cumpăra căsuţele şi terenul pentru a te putea întinde până la drumul naţional, poţi să accesezi un proiect european ca să circuli cu bărcuţele de jur împrejur. Poţi să faci un ştrand în adevăratul sens al cuvântului. Voi continua proiectul pentru că sunt obligat şi aşa este corect să-l terminăm, dar eu aş fi văzut bazinul de înot la stadionul din Zăvoi, pe vechiul amplasament al ştrandului.

Am încă o înţelegere verbală cu Buican! Eu îmi respect cuvântul

• Rep.: Deşi se vede că sunteţi decis să candidaţi la Primăria Râmnicu Vâlcea, se naşte o întrebare: din partea cărui partid veţi candida, domnule Gutău?
• M.G.: Cei care mă cunosc ştiu că sunt un om de cuvânt. Nu cred că există cineva care să spună că Mircia Gutău nu şi-a respectat cuvântul dat. Am avut o înţelegere verbală cu domnul deputat Cristian Buican, că voi candida din partea PNL. Am spus de la început că va fi foarte, foarte greu pentru că opinia unor aşa-zişi politicieni de la centru, care n-au bătut un cui în viaţa lor şi nu au trecut niciodată prin vreun filtru de vot, va fi că PNL nu are ce căuta cu un corupt la Primăria Râmnicu Vâlcea. Asta este! Vreau, nu vreau, această etichetă mi s-a pus. Numai eu şi Dumnezeu ştim că nu am pus mâna pe niciun leu.
Revenind, eu îmi păstrez cuvântul dat lui Buican, am şi avansat un termen, până la sfârşitul lunii septembrie, să se termine acel sondaj şi să se anunţe oficial de către conducerea partidului că Mircia Gutău este candidatul PNL. În caz contrar, înţelegerea noastră pică şi este firesc să-mi văd şi eu de drumul meu, nu pot să stau încurcat, iar eu de la 1 octombrie voi intra în pâine. Mi-am închiriat un spaţiu în Ostroveni, unde voi demara pre-campania, voi începe fără să anunţ din partea cărui partid voi candida, iar, în timp, voi lua o decizie.
Este necesar să mă duc la un partid pentru că ai nevoie de sprijin în Consiliu Local ca să-ţi treacă proiectele. Ca independent, trebuie să pici la înţelegere şi să te rogi de consilieri să-ţi treacă hotărârile.

Am avut discuţii şi cu ALDE

• Rep.: Dacă pică înţelegerea cu PNL-ul, care este cea de-a doua variantă politică?
• M.G.: Recunosc că am discutat şi cu partide mai mici. Unii au spus chiar că mă duc la PSD, îi asigur că nu, deoarece eu sunt un om realist, nu poţi să mergi la un partid mare, atâta timp cât preşedintele organizaţiei municipale este primar interimar şi vrea să candideze. Eu nu sunt tipul de om care să mă duc să fitilesc pe la Bucureşti, să vin pe uşa din dos. Era o variantă, ba cu UNPR, ba cu nu ştiu ce partid, să vin prin dos şi să fiu eu candidat. Nu voi accepta niciodată să câştig primăria pe uşa din dos. Eu vreau să intru pe uşa din faţă.
În aceste condiţii, voi alege un partid mic, am avut deja discuţii cu ALDE, dar nu am făcut nicio promisiune fermă, deoarece eu am făcut o promisiune deputatului Buican, pe care o respect.

• Rep.: Există o majoritate în jurul PNL în Consiliul Local şi cu toate acestea, primarul interimar rezistă. Cum comentaţi?
• M.G.: În mod normal, minoritatea se supune majorităţii, aşa este peste tot, doar la noi, prefectul a atacat hotărârea şi trebuie să te judece instanţa. În această perioadă, ce-aţi fi vrut să facă cei din PNL, să blocheze activitatea!? M-am consultat cu consilierii locali care au încredere în mine şi le-am spus că proiectele de investiţii trebuie votate, pentru că nu contează lupta politică, trebuie ca oraşul să nu se blocheze. Sunt unele chestiuni la care nu te poţi opune: ajutoarele pentru persoanele cu necazuri, investiţiile pentru şcoli, trebuie făcute… indiferent cine este primar.

• Rep.: Cum comentaţi ce s-a întâmplat cu arestarea preventivă a primarului Bucureştiului, Sorin Oprescu, cel de-al doilea om din România, ca reprezentativitate în ceea ce priveşte numărul de voturi?
• M.G.: Chiar dumnealui, într-un interviu cu o zi înainte de arestare, spunea că este urmărit şi bănuiesc că un fiu de general de securitate ştie ce vorbeşte. Eu concluzionez aşa: dacă sistemul vrea să te facă, te face, oricine ai fi! Trebuie să fii conştient că dacă sistemul pune ochii pe tine, poţi să fi băut doar apă toată viaţa ta şi cu asta cred că am spus tot.