Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mircia Gutău mai rămâne o vreme pe tuşa politicii

DORINŢĂ. De o vreme încoace, circulă zvonul că fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău e dorit în partidul care a constituit pentru el principala rampă de lansare în politică: PDL. Sunt voci pedeliste care susţin că ar exista o serie de discuţii preliminare în acest sens, însă ex-edilul neagă aceste zvonuri declarând că, deocamdată, nu este interesat de politică. De curând, acesta a renunţat la doctrina progresistă alegând să stea, o vreme, departe de mediul politic.

Mircia Gutău este, cu siguranţă, un personaj politic extrem de controversat, mai ales de când, în urma unor divergenţe majore avute cu fostul său coleg de partid, Romeo Rădulescu, a ales să-l susţină la Primăria Râmnicului, pe Eusebiu Veţeleanu. Desigur, decizia sa politică a produs valuri întregi de nemulţumire în interiorul PDL, care a văzut această luptă ca un adevărat război fratricid, pornit din imensul orgoliu al lui Gutău. Aşa cum era de aşteptat, după ce PDL s-a fracţionat practic, în două, cu ajutorul fostului primar, Romeo Rădulescu a pierdut primăria, râmnicenii acordând un număr aproape dublu de voturi contracandidatului său, liberalul Emilian Frâncu.

După ieşirea din închisoare a lui Mircia Gutău, au fost câţiva pedelişti care au spus că locul acestuia este în PDL, partid care a cunoscut o adevărată ascensiune politică în perioada cât a fost condus de fostul primar. Numai că, între timp, la nivel central s-a decis modificarea statutului PDL, iniţiativa aparţinând aproape în totalitate euro-parlamentarului Monica Macovei, un neprieten al lui Gutău, care a declarat, răspicat, că formaţiunea politică nu are nevoie de oameni care au avut probleme cu legea sau care au făcut puşcărie. Ca atare, în ciuda dorinţei pedeliştilor vâlceni ca Gutău să se reîntoarcă în partid, acest lucru nu a mai fost posibil, situaţie care a rămas valabilă până în acest moment.  Doar după ce situaţia juridică a lui Gutău se va fi clarificat, putem discuta de o reînregimentare politică a ex-primarului în PDL.

Anuţa Handolescu are un dinte împotriva lui Jurcan?

Totuşi, în ciuda acestor evidenţe, în media au apărut o serie de speculaţii cu privire la faptul că între democrat-liberali şi Mircia Gutău se poartă, deja, negocieri aprinse pentru revenirea în partidul de unde a plecat. Însuşi deputatul Samoil Vîlcu ne-a declarat că astfel de discuţii se poartă de foarte multă vreme în pace şi că pedeliştii îl doresc pe Gutău înapoi, cu ardoare. „Da, este adevărat. S-a discutat de mai multe ori de venirea lui Mircia în PDL. De curând, chiar şi domnul Vasile Blaga a avut în vedere o asemenea posibilitate. Dar, din păcate, suntem şi noi conştienţi că acest lucru nu se poate, deoarece situaţia juridică a fostului primar nu s-a clarificat. Mai trebuie să treacă un timp. De asemenea, am vorbit şi de readucerea Anuţei Handolescu, dar ea a spus că nu se reîntoarce în PDL, atâta vreme cât la conducerea partidului va fi Dorel Jurcan, pe care-l consideră un slab preşedinte de partid. Oricum, chiar dacă deocamdată nu se poate, cred că e bine să ţinem lucrurile calde şi să purtăm discuţii, de principiu, în continuare. Adevărul este că şi noi am greşit foarte mult. Ar fi trebuit să ne implicăm mai mult în negocierile pentru primărie, l-am lăsat doar pe Romeo Rădulescu şi nu a fost bine. Ne-am luat şi după sondaje şi nu au fost, tocmai, cele adevărate. Pe Mircia l-am iertat pentru că oricine greşeşte în viaţă. Nimeni nu este infailibil”, a spus deputatul.

Pe de altă parte, preşedintele PDL Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan, spune că nu au fost purtate negocieri pentru revenirea fostului primar în formaţiunea pe care o conduce. „Nu, nu s-a discutat nimic oficial în acest sens. Poate au fost întâlniri la o terasă, undeva. De şuetă. Nu ştiu nimic concret în acest sens. Şi, oricum, chiar dacă ar vrea să vină, nu se poate, datorită statutului, care ştim bine că a fost schimbat”, ne-a declarat Jurcan.

Contactat telefonic de redactorii publicaţiei noastre, Mircia Gutău susţine că, pentru moment, nu este interesat de politică şi nu se gândeşte să se reînscrie în PDL. „Nu mă întorc în PDL, îmi văd de treaba mea. Deocamdată voi rămâne independent şi nu doresc să mă înscriu în niciun partid sau să candidez undeva. Până nu îmi voi curăţa dosarul complet nu am de gând să mai fac politică şi îmi văd de treaba mea. Am plecat din UNPR pentru că nu mă văd lângă PSD sau PNL şi tocmai de aceea, repet, voi rămâne independent deocamdată”, a precizat fostul primar. OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU