Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Marea împărţeală preelectorală lasă primarii PDL pe dinafară

• Ales democrat-liberal: „Sunt în Opoziţie, nu am la uşa cui să bat în Consiliul Judeţean”

De două săptămâni, vânzoleala primarilor liberali şi social-democraţi plecaţi la vânătoare de fonduri bugetare a atins cote maxime pe culoarele Consiliului Judeţean Vâlcea. Drumurile cele mai bătătorite duc către etajul I, unde îşi are biroul preşedintele instituţiei, Ion Cîlea, şi la etajul III, unde vicepreşedintele liberal, Bogdan Pistol, par să ţină în mână pâinea şi cuţitul. În timp ce primarii bat de zor la uşa şefilor CJ, liderii de partid zburdă prin judeţ pentru a se asigura că vor trece de criteriile draconice impuse de la Centru: peste 35% din voturi aduse la europarlamentare în cazul PSD-iştilor şi ameninţare cu pierderea unor funcţii în cazul în care nu menţin un trend ascendent faţă de ultimele rezultate înregistrate în cazul liberalilor. Cu toate acestea, există primari din tabăra puterii care nu se mai zbat să bată la uşa şefilor CJ după experienţa acumulată în anii trecuţi.

„Dacă vor scor mare la europarlamentare, să scoată banii!”
primar perisani sandu 4 copy
Cu toţi cei 42 de primari liberali din judeţ care şi-au exprimat dorinţa de a primi fonduri pentru derularea unor proiecte aflate în execuţie, vicele Bogdan Pistol recunoaşte că se cere o prioritizare a proiectelor demarate de primari. „Sigur, de solicitat fonduri au solicitat toţi cei 42 de primari ai PNL. Le-am explicat că nu vom putea aloca integral sumele cerute de fiecare în parte. Analizăm importanţa fiecărui proiect şi hotărâm ce putem finanţa în acest moment”, a explicat vicepreşedintele CJ Vâlcea. Sunt însă aleşi locali liberali care nu s-au mai obosit să ia în piept cele trei etaje până la uşa colegului de partid şi i-au trimis solicitările prin poştă. „Am făcut un necesar de 14 miliarde lei vechi. Nu cred că voi primi nici jumătate. Nu m-am mai dus la discuţii în CJ, am expediat solicitarea prin poştă. Ştiu că este an electoral cu două campanii, dar nu mizez pe asta. Depinde ei ce vor. Dacă vor scor mare la europarlamentare, să scoată banii!”, spune franc primarul Ion Sandu din Perişani.

Nici pesediştii nu speră la prea mult

„Nuci tari” în organizaţia PSD Vâlcea, primarii din Măldăreşti şi din Tomşani recunosc că nici ei nu se aşteaptă ca solicitările lor să fie finanţate integral. „Nu am fost până acum la CJ Vâlcea. Am un necesar de 10 miliarde lei vechi dar, dacă primesc patru miliarde tot este bine”, afirmă Ionel Dragu,primarul comunei Măldăreşti. „Eu nu sunt hapsân! Mai întâi să văd şi ce cheltuieli am”, susţine şi colegul său de partid Dumitru Pearcu, din Tomşani. „În ultimii ani am încercat să mă autofinaţez şi să accesez fonduri care necesită un procent mare de cofinanţare. O să trimit o solicitare prin februarie, după ce ţinem şedinţa de Consiliu Local şi evaluăm gradul de încasări proprii din acest an”, explică primarul din Tomşani.

Joc periculos pentru PDL
bulacu
Primarii PDL din Vâlcea nu s-au înghesuit pe culoarele CJ ca la pomul lăudat ştiind foarte bine că nu se pot aştepta la o alocare bogată de fonduri fără să nu li se forţeze mâna. „Sunt în Opoziţie, nu mi s-a propus nimic şi nici nu am la uşa cui să bat în Consiliul Judeţean. În afară de drumurile făcute la Prefectură pentru depunerea actelor pe administraţie nu am ce demers să fac. Cred că domnul Bulacu va şti să poarte negocieri astfel încât primarii democrat-liberali să beneficieze de fonduri pentru proiectele aflate în derulare în cele opt localităţi”, explică Nicu Constantin, primarul comunei Laloşu. Preşedintele PDL Vâlcea, Romulus Bulacu, recunoaşte că poziţia de „dansator pe sârmă” între componentele USL din Consiliul Judeţean îl încurcă oarecum. „Negocieri vom avea. Vom face tot ce putem ca să obţinem fonduri pentru primarii noştri. Locuitorii nu sunt de vină pentru apartenenţa politică a primarului. Sper că şi ei vor înţelege acest lucru. Logic, ne este mai uşor să dialogăm cu componenta liberală dar nici ei nu sunt decidenţi în alocarea fondurilor”, susţine Bulacu.