Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lupte grele la Guvern şi în Parlament pentru Cula Greceanu

Una dintre problemele pe care deputatul Dumitru Lovin încearcă să le rezolve în această perioadă este răscumpărarea Culei Greceanu, de la Măldăreşti. În anul 2007, în urma unui proces, clădirea, anexele şi terenul aferent, de peste 5000 mp., au fost retrocedate definitiv moştenitorilor. Acum, aceştia încearcă să vândă proprietatea, dar până reuşesc, au dat-o cu chirie Consiliului Judeţean Vâlcea, care face un efort financiar foarte mare pentru ca publicul să poată vizita acest obiectiv.

Deputatul Dumitru Lovin a făcut mai multe interpelări pe această temă, propunând Guvernului să aloce o sumă de până la 1.500.000 lei pentru răscumpărarea Culei Greceanu. Recent, George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a analizat solicitarea parlamentarului vâlcean şi i-a transmis următoarele: „Cula Greceanu, de la Măldăreşti, este într-adevăr un exemplu emblematic de arhitectură civilă de locuire şi apărare din zonele Olteniei şi Muscelului. Este un monument de valoare arhitectonică şi de patrimoniu inestimabile, fiind, pentru istoria României şi pentru generaţii de arhitecţi, un punct vital de referinţă. Pentru moment, însă, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu are alocate fonduri pentru exercitarea dreptului de preemţiune pentru monumentele istorice”. „Vom întreprinde demersurile necesare pentru remedierea acestei situaţii”, a mai spus ministrul, fără a explica cum şi când îşi va onora promisiunea.

În aceste condiţii, deputatul Dumitru Lovin a anunţat că va aştepta până la finele anului şi, dacă situaţia nu va fi remediată, va depune un amendament la Legea bugetului pe anul 2019, insistând să fie prevăzute fondurile necesare.