• pesediştii şi liberalii se luptă pentru supremaţia în APAVIL
AGITAŢIE. De la începutul anului, asistăm la un continuu scandal între PSD şi PNL pentru supremaţia în judeţ, dar şi pentru controlul celor mai profitabile societăţi cu capital de stat, care au mai rămas în judeţul Vâlcea. Cei doi lideri ai USL, Ion Cîlea şi Cristian Buican, ar trebui să fie cu ochii-n patru pentru că, în timp ce ei se ceartă, societăţile ar putea să dispară, iar mai apoi să nu mai aibă ce împărţi. Un nou motiv de tensiune în sânul USL Vâlcea este legat de controlul asupra societăţii APAVIL, cea care urmează să gestioneze 110 milioane de euro pentru un amplu proiect european. Miza controlului APAVIL este una extrem de mare şi de bănoasă, iar useliştii nu se lasă deloc. Dacă până acum consideram că Ion Cîlea conduce meciul dintre PSD şi PNL la Vâlcea, se pare că Buican îşi face treaba mult mai bine în linişte, acţionând pe căi lăturalnice, numai de el ştiute.
Aşadar, de mai bine de o lună de zile, asistăm cum PSD şi PNL îşi spală rufele în public, atacându-se reciproc, atât în public, dar mai ales în particular. Bătălia cea mare s-a dat pentru şefia ADI APA Vâlcea, unde a câştigat Ion Cîlea, dar şi pentru reprezentantul CJ în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la APAVIL, unde au câştigat liberalii, impunându-l pe Gheorghe Păsat. Dacă până acum, Ion Cîlea era marele învingător, câştigând meci de meci, se pare că lucrurile nu stau deloc aşa. Buican tace şi face! Şi face bine pentru el şi partidul lui. Explicăm pentru o mai bună înţelegere. AGA de la APAVIL are următoare structură: Consiliul Local al Primăriei Rm. Vâlcea, reprezentat prin Eduard Vârlan (PNL) – 65%, Consiliul Judeţean, reprezentat acum de Gheorghe Păsat (PNL) – 33% şi 19 reprezentanţi de Consilii Locale din judeţ, care au 2%. Aşa cum stau lucrurile acum, societatea APAVIL este controlată în proporţie de 98% de liberali, fără ca PSD-ul să mai poată face ceva. Cum s-a ajuns la această situaţie?
Lupta fără miză
Aşa cum spuneam, Ion Cîlea a câştigat preşedinţia ADI APA Vâlcea, dar a pierdut controlul APAVIL. ADI APA Vâlcea supraveghează derularea contractelor APAVIL şi doar atât, în timp ce la APAVIL se învârt banii adevăraţi. Ion Cîlea s-a ales cu o iluzorie putere, stare indusă de Cristian Buican, care, trebuie să recunoaştem, este un foarte bun negociator. Sau poate că cei doi lideri chiar s-au înţeles şi atunci ce rost îşi mai are acţiunea de contestare în Contencios, dar şi pe fond, în instanţa de judecată, a rezultatului votului din şedinţa CJ, unde Gheorghe Păsat a fost desemnat reprezentantul CJ în AGA APAVIL. Dacă s-au înţeles, ceea ce, ipotetic, este posibil, înseamnă că Ion Cîlea nu-şi mai ţine cuvântul prin atacarea în instanţă sau a făcut-o doar de ochii lumii, urmând ca la proces juriştii CJ să facă doar act de prezenţă. Timpul ne va da sau nu dreptate. Revenind, unii mai zeloşi ar spune chiar că Ion Cîlea a trădat interesele PSD la Vâlcea. Şi există destule voci în PSD Vâlcea, care-l acuză pe preşedintele CJ. Deocamdată pe la colţuri şi sub protecţia anonimatului. „Se poate vorbi despre trădarea intereselor PSD. De când există PSD în Vâlcea, partidul nostru nu a pierdut APAVILUL. Este extrem de suspectă şi de dubioasă dorinţa liberalilor de a avea aproape 100% din APAVIL. Prin această cedare, Ion Cîlea şi-a trădat membrii PSD, care sunt la APAVIL. Liberalii le vor râde în nas şi pe bună dreptate. După toate raţionamentele, la votul din CJ, a trădat unul de-al nostru, nu de la PPDD, cum se zvonea. Buican a negociat în forţă şi a obţinut tot ce şi-a dorit. Preşedintele PNL îl presa pe Ion Cîlea pentru 2 posturi din Consiliul de Administraţie (CA) de la CET Govora. Ion Cîlea nu a vrut să cedeze, deşi ar fi fost 2 din 5, şi-ar fi păstrat controlul. Preşedintele CJ a vrut să-şi păstreze jucăriile de la CET şi a cedat cu bună ştiinţă APAVILUL” – ne-a declarat unul dintre liderii PSD, îngrijorat de soarta social-democraţilor vâlceni.
Ieşirea la rampă a senatorului PNL, Adrănel Cotescu, nu este deloc întâmplătoare. Acesta l-a atacat nejustificat pe directorul APAVIL, Cristian Jianu, neştiind probabil că acestuia i s-a încheiat mandatul de manager încă din 1 decembrie 2012, în acest moment, fiind prelungit doar până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie (CA) şi a noului director. Cine numeşte membrii în CA? Păi cum cine? Membrii AGA. Cine deţine controlul de 98% în AGA? Păi cum cine, PNL. Cum s-a ajuns la această situaţie? Rămâne de studiat. Şi cum liberalii deţin controlul în APAVIL, îl pot schimba chiar mâine pe Cristian Jianu. De ce nu o fac încă? Probabil va urma o nouă mutare strategică a lui Cristian Buican.
MAGDA POPESCU
Lasă un comentariu