Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lupta pentru putere bulversează bugetele locale

INTERES. Mii de localităţi din ţară nu au încă bugetele votate. Doar pe timpul când  Văcăroiu era premier Consiliile Judeţene mai votau bugetele în luna martie. Acum se va ajunge cu ele în aprilie. Probabil la limita legii care spune că în 45 de zile după ce apare în Monitorul Oficial bugetul de stat administraţiile locale trebuie să îşi voteze bugetele. Întârzierea pleacă de la luptele interne. Deşi majoritatea preşedinţilor de Consilii Judeţene au avut grijă să îşi înlăture din timp orice posibil contracandidat la alegerile interne, nu strică niciodată să îţi iei măsuri de siguranţă.

Ion Cîlea mai vrea un mandat, bugetul nu e votat

Ion Cîlea nu este vinovat că încearcă să mai ocupe un mandat fotoliul de lider judeţean al PSD. E normal ca un om politic să lupte pentru putere, uneori dincolo de logica ce spune că la o vârstă este bine să te retragi şi să laşi locul altora. Precum face Cîlea fac şi mulţi alţi preşedinţi de organizaţii judeţene ale PNL, PSD sau PDL din ţară care conduc şi Consilii Judeţene. Angrenaţi în alegerile interne, aceşti oameni întârzie deliberat stabilirea bugetelor Consiliilor Judeţene pentru a păstra captivi în sfera lor de influenţă primarii, viceprimarii şi consilierii locali din organizaţiile teritoriale. Toată lumea ştie că banii nu ajung pentru toate necesităţile comunelor şi oraşelor. Ion Cîlea păstrează alături întreaga armată administrativă atâta timp cât fiecare primar în parte speră că va fi ajutat de lider în obţinerea unor fonduri importante pentru localitatea sa. Luptele interne din partide au dus în cele din urmă la un cumul de funcţii extrem de toxic şi nebenefic. Nici partidele, dar nici cetăţenii, nu au de câştigat dacă preşedinţii de consilii judeţene şi primarii conduc organizaţii de partid. Iar ca un făcut aproape toţi primarii din ţară sunt liderii unor organizaţii de partid şi acelaşi lucru se întâmplă şi la Consiliile Judeţene. Dacă ţineţi minte Convenţia PDL ce a avut loc recent vă reamintiţi că Vasile Blaga spunea că una din greşelile partidului a fost aceea că atunci când au fost la putere nu a controlat partidul Guvernul, ci Guvernul controla partidul. De altfel, sunt foarte multe ţări în care liderii partidelor politice nu ocupă funcţii înalte în Guvern sau în administraţiile locale. La noi, cumulul de funcţii depăşeşte de multe ori bunul-simţ existând oameni care încasează leafă şi de la Senat şi Camera Deputaţilor şi de la Guvern, deşi în mod evident nimeni nu are cum să se ocupe eficient de două astfel de joburi.

O lege logică

În urmă cu doi ani, deputatul Constantin Mazilu (UNPR) înainta o propunere legislativă interesantă care nu s-a bucurat însă de susţinerea colegilor săi din Parlament, deci nu a fost adoptată. Propunerea parlamentarului vâlcean viza scoaterea primarilor din politic. Adică urma ca toţi primarii în termen de 15 zile după alegerea lor să fie obligaţi să demisioneze din partid şi să devină independenţi, fiind liberi astfel să se ocupe numai de administraţie. Edilii nu ar mai fi fost astfel vânaţi de partide şi ar fi avut posibilitatea să fie trataţi toţi la fel de partidul care controla Consiliul Judeţean sau Guvernul. Normal că o astfel de iniţiativă, logică şi necesară comunităţilor, nu a convenit acelor parlamentari lacomi de putere care conduceau organizaţii judeţene şi care au preferat mereu să se laude cu numărul primarilor, să-i controleze pe aceştia politic să angreneze în diferite campanii electorale. Mai mult ca oricând, România are nevoie acum de o lege care să îi scoată, dacă nu din partide, măcar din funcţiile de conducere politice, pe toţi preşedinţii, vicepreşedinţii de Consilii Judeţene şi pe primari şi viceprimari. Dacă aceştia nu vor mai fi angrenaţi în lupte interne de partid, vor avea timp să elaboreze bugetele şi să se ocupe exclusiv de administraţie. Credem că o astfel de iniţiativă poate fi promovată în Parlament de parlamentarii PPDD, de exemplu, şi apoi printr-un lobby exemplar al mass-mediei poate fi aprobată cu ajutorul voturilor acelor parlamentari liberali, pesedişti, uneperişti, conservatori, pedelişti care gândesc în favoarea cetăţenilor şi care realizează cât de dăunătoare comunităţilor locale este cumulul de funcţii administrative şi politice.

RADU DUMITRESCU