Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lista secretă de consilieri a PSD

DEZVĂLUIRI. Pesediştii nu au reuşit să ajungă la un acord cu liberalii în privinţa numărului de consilieri judeţeni ce vor avea locuri eligibile. Lucrurile vor fi tranşate se pare la Bucureşti, chiar în cursul acestei săptămâni. Liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, nu este dispus însă să cedeze sub nicio formă, iar argumentul său forte este acela că într-un sondaj direct cu Buican, el a ieşit învingător fără drept de apel, umilindu-l pe preşedintele PNL Vâlcea.  

Sâmbătă, 21 aprilie a.c., pesediştii vâlceni s-au întrunit într-o şedinţă fulger a Comitetului Executiv pentru stabilirea listei consilierilor judeţeni, dar şi pentru a pune la punct ultimele detalii înaintea depunerii candidaturilor pentru posturile de primari. Redactorii Vocea Vâlcii au aflat cuvânt cu cuvânt ce au discutat social-democraţii, precum şi toate problemele cu care aceştia se confruntă în cadrul USL. Preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, s-a arătat extrem de mâhnit de atitudinea colegilor din alianţă, deoarece liberalii refuză să ajungă la un consens în privinţa numărului de locuri eligibile de pe lista de consilieri judeţeni.

Vrajbă în USL pentru un post de consilier judeţean 

Aşadar, dacă pesediştii cer 12 consilieri judeţeni şi postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea pe locuri eligibile, liberalii nu sunt dispuşi să le dea decât 11 locuri eligibile şi postul de preşedinte. Acesta este motivul pentru care între pesedistul Ion Cîlea şi liberalul Cristian Buican s-a iscat un conflict, care se pare că va fi aplanat, chiar în această săptămână, la Bucureşti. Liderul PSD Vâlcea însă nu este dispus să cedeze sub nicio formă, iar argumentul său forte este acela că într-un sondaj direct cu Buican, el a ieşit învingător fără drept de apel, umilindu-l pe preşedintele PNL Vâlcea. Mai mult decât atât, Ion Cîlea susţine că şi la alegerile locale din 2008, PSD a obţinut 12 consilieri judeţeni. „Elementele care conduc la stabilirea listei consilierilor judeţeni sunt două: situaţia din 2008 unde am obţinut singuri 12 consilieri judeţeni şi sondajul făcut între mine şi domnul Buican. S-ar fi făcut un mare scandal dacă în sondajul lor nu aş fi ieşit mai bine decât în sondajul meu. Aşa că nimeni nu a mai avut de comentat asupra acestui fapt, pentru că diferenţa este extraordinar de mare şi ca urmare avem dreptul la un consilier în plus. Liberalii nu au fost de acord însă cu 12 consilieri plus postul de preşedinte şi de aceea a rămas să ne întâlnim la Bucureşti. O să dau şi două mesaje acolo şi o să spun că asta este opţiunea noastră şi nu ne abatem de la ea” – a spus Ion Cîlea.

Consilieri judeţeni stabiliţi pe zone

În cadrul aceleiaşi şedinţe a Comitetului Executiv, social-democraţii vâlceni au stabilit şi candidaţii pentru posturile de consilieri judeţeni. Ion Cîlea le-a lăsat libertatea primarilor şi preşedinţilor de organizaţii locale să îşi aleagă câte un reprezentant pe zone, cerându-le însă să-l lase mai apoi să le stabilească el locurile pe liste. Aşadar, judeţul a fost împărţit pe şase zone. Zona de sud va fi reprezentată de consilierul judeţean în funcţie Marin Victor. Zona Drăgăşani îşi trimite doi aleşi în Consiliul Judeţean, Alexandru Oproiaca şi Camelia Coroiu, ei urmând a reprezenta 19 localităţi din zona Drăgăşani. Zona Berbeşti va fi reprezentată de Ion Belciu, iar zona de Nord de Aurelian Cârstea. Mai mult decât atât, zona de Vest, care are arondate 19 localităţi, va fi reprezentantă de Dumitru „Gery” Buşe, iar Râmnicul îi trimite în Consiliul Judeţean Vâlcea pe Ion Cîlea, Dumitru Persu, Constantin Rădulescu, Constantin Pârvu, Remus Grigorescu, Adrian Buşu şi Ioana Liţă.

Pearcu nu se simte reprezentat, Spiridon supărat că nu a fost inclus

Cum era de aşteptat, au existat şi nemulţumiri în rândul social-democraţilor vâlceni, cel mai vehement fiind primarul de la Tomşani, Dumitru Pearcu, care a mărturisit că nu se simte reprezentat în Consiliul Judeţean Vâlcea. El a susţinut că zona Horezu este cea care a adus foarte multe voturi la CJ la alegerile din anul 2008 şi de aceea merita să aibă doi reprezentanţi în forul de conducere al judeţului. „La alegerile din 2008, noi în zona Horezu am avut ponderea cea mai mare. V-am dat 12.800 de voturi, fără localităţile Popeşti şi Şirineasa pe care ni le-aţi băgat acum pe gât. Şi cu toate acestea, chiar aşa, noi tot timpul suntem la coadă. De când sunt eu primar, din anul 1992, nu am avut niciodată un reprezentant din zona Horezu şi cred că am merita mai mult. Nouă ni s-a spus că vom avea cel puţin doi reprezentanţi. Ne-am întâlnit de trei ori şi a rămas în coadă de peşte. Acum suntem aici şi ne puneţi să alegem. Ce să facem?” – a spus primarul Dumitru Pearcu. Printre nemulţumiţi s-a mai numărat şi actualul consilier Nicolae Spiridon, care nu a mai fost trecut deloc pe lista de aleşi judeţeni.

100 de milioane lei vechi costă un post de consilier judeţean PSD

La finalul şedinţei, social-democraţilor ce au fost trecuţi pe lista pentru Consiliul Judeţean Vâlcea, le-a fost adus la cunoştinţă că mandatul lor costă nu mai puţin de 100 de milioane lei vechi. Mai exact, până marţi, 24 aprilie a.c., cei 12 viitori consilieri judeţeni PSD ce sunt trecuţi pe locuri eligibile trebuie să se prezinte cu banii, altfel îşi vor pierde postul.  „Candidaţii noştri trebuie să dea 100 de milioane lei pe listă. Cine nu dă aceşti bani nu va fi trecut pe lista pentru Consiliul Judeţean Vâlcea” – a mai spus preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea. Din câte se pare, doi dintre actualii consilieri, ce au fost trecuţi pe locuri eligibile şi pentru mandatul viitor, refuză să dea „cotizaţia”. Aceştia sunt lidera femeilor pesediste Ioana Liţă şi guralivul sindicalist Constantin Pârvu, care se dau loviţi în „aripă”, susţinând că nu dispun de aceşti bani. Să rămână oare cei doi pe liber? Ne-am mira!

CLAUDIA STANCIU