Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalismul pune lucrurile în mişcare

• interviu cu omul de afaceri Dan Niţu, candidat la Senatul României, Colegiul Brezoi – Horezu.

Fără putinţă de tăgadă, Remus Daniel Niţu este un nume puternic în lumea afacerilor vâlcene şi nu numai, dar şi un afirmat om politic liberal. Hotărârea luată de a intra în vâltoarea luptei politice chiar pentru înaltul for Legislativ al ţării, vine ca un demers firesc al calităţilor sale afirmate şi dovedite, dar şi ca un suflu nou, revigorator în lumea politică judeţeană. În modestia sa, economistul Niţu vrea să se afirme şi în viaţa politică aşa cum a făcut-o în lumea privaţilor unde a dat impulsuri noi afacerilor sale care l-au făcut prosper şi renumit. De aceea, a venit timpul ca electorii vâlceni să-l cunoască bine şi să-l susţină electoral în întreprinderea sa politică. Să-l încurajeze şi să-i încredinţeze speranţa lor de mai bine pentru viitorii 4 ani grei şi descumpănitori. Am reuşit să-l scoatem pe viitorul senator vâlcean din treburile sale cotidiene, oferindu-i posibilitatea să se prezinte singur electorilor printr-un prim interviu.

• Reporter: Cine sunteţi domnule Dan Niţu?

• Dan Niţu: Sunt Remus Daniel NIŢU. Aşa mi s-a atras atenţia să spun pe perioada campaniei electorale. Numele întreg, cum va fi el înscris pe buletinele de vot. Pe scurt, pentru apropiaţi, adică pentru cei pe care îi ştiu şi pentru cei pe care îi voi cunoaşte în campanie şi în timpul mandatului de senator, sunt Dan NIŢU. M-am născut în comuna Măciuca (Vâlcea), în 1970, sunt economist, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea din Craiova (2004) şi al masterului în analiza, diagnoza şi evaluarea afacerilor (2006), la aceeaşi facultate. În urmă cu 20 de ani, am fondat, împreună cu alţi membri ai familiei, firma Damila, care este acum un brand naţional. Sediul administrativ este la Rm. Vâlcea, acolo unde locuiesc şi eu, împreună cu Mirela – soţia mea şi cu Edi şi Daniel – cei doi fii ai noştri. Cel mai recent lucru de ştiut este că, din 30 octombrie 2012, oficial, sunt candidat al USL, pentru mandatul de senator în colegiul din nord-vestul judeţului Vâlcea.

• Reporter: De ce şi când aţi intrat în politică? De ce aţi ales un partid istoric consacrat?

• Dan Niţu: Singurul partid istoric, deci consacrat prin durată şi tradiţie în România actuală, este Partidul Liberal. Tot prin tradiţie şi durată, în familiile Niţu şi Drăghicescu, din care provin, au fost politicieni liberali, unii decisivi pentru această politică, la începutul secolului XX. Dumitru DRĂGHICESCU (1875-1945) – diplomat, filozof, politician şi sociolog român – este cel mai cunoscut dintre ei, datorită cărţilor sale şi a implicării în promovarea intereselor României la Paris (1916-1918) – la finalul primului război – şi ca diplomat în Mexic (1934-1936). Printre operele sale fundamentale, se află şi o carte de mai mici dimensiuni, esenţială doctrinar: “Evoluţia Ideilor Liberale”, tipărită la Bucureşti, în 1921! Apariţia mea în politică este pe linia acestei tradiţii de familie. Sunt simplu membru al acestui partid de la vârsta de 21 de ani (1991) şi, din 2009, vicepreşedinte PNL Vâlcea.

• Reporter: De ce candidaţi pentru Parlament? Care sunt principalele trei valori pe care vă propuneţi să le respectaţi cu stricteţe în cariera dumneavoastră de politician ?

• Dan Niţu: Am intrat în politică la 21 de ani şi, după alţi 21 de ani, cred că este timpul să merg în politica naţională. Toată viaţa mea politică este legată de proiectele în care este implicat Partidul Naţional Liberal. În viaţa mea profesională, am realizat o firmă puternică (Damila) cam în aceeaşi perioadă de timp. Cred că acestea două, plus familia, îmi dau cele trei expertize cu care pot contribui la politica naţională, făcută în Parlamentul României, nu în altă parte. Tot de aici vin şi cele trei valori de promovat: corectitudinea politică, eficienţa lucrului bine făcut şi dragostea politică pentru oameni, ca mare familie căreia îi aparţin. Permiteţi-mi să o adaug şi pe a patra: recunoştinţa faţă de cei care te sprijină în evoluţia ta. În acest caz, vâlcenii, în întregul lor.

• Reporter: Sunteţi de stânga sau de dreapta? De ce? Mai are vreo importanţă în România de azi?

• Dan Niţu: Eu sunt liberal. Liberalismul pune lucrurile în mişcare. Nici spre stânga, nici spre dreapta, ci înainte, mereu în creştere. Este o doctrină cu care liberalii români au repus societatea românească în funcţiune ori de câte ori a fost nevoie, de peste o sută de ani. Şi apoi, ce-ar putea fi un om de afaceri sincer cu el însuşi, altceva decât liberal? În al doilea rând, sigur că e obligatoriu să ştii cine eşti în politică. Românii numesc muşte fără cap pe cei care nu se pot defini. Sună cam rău, nu-i aşa?

• Reporter : Comunismul, colaboratorii fostei Securităţi… Mai pot fi acestea teme relevante în campania anului 2012?

• Dan Niţu: Amândouă temele s-au modernizat între timp, după teoria care spune că în natură nimic nu se pierde, ci totul se transformă.. Tema comunismului a fost înlocuită cu temele unor structuri mult mai puternice, organizate mafiot, ajunse la guvernare, iar turnatoria pare a se fi mutat acum la instituţii ale Uniunii Europene. În ceea ce mă priveşte, sunt mai preocupat de teme care să readucă speranţa în casele oamenilor, nu disperări noi. Oamenii văd acum foarte clar cum arată răul. De bine n-au mai auzit de o bună bucată de timp!

• Reporter : Ce părere aveţi despre traseiştii din politică? În ce condiţii aţi trece la un alt partid?

• Dan Niţu: Traseismul politic mă preocupă foarte puţin dată fiind tradiţia de liberali, pe care o avem în familie de peste o sută de ani. Dar, pentru că aţi rostit-o, aş contribui cu o observaţie la această temă, a traseismului politic. Observaţi ca în anul 2012 a apărut o formă de traseism cu totul nouă, care angajează partide întregi, nu politicieni rătăciţi. Există cel puţin un partid care se mută de colo-colo prin politica românească, prin doctrine, prin culori, prin însemne electorale. Despre asemenea oameni se spune în popor că nu au căpătâi. Aşa cred şi eu. N-ar strica să-i întrebaţi pe ei cum e cu traseismul. Dacă mai sunt acolo, unde erau azi-dimineaţă.

• Reporter : Ce vă displace cel mai tare în politica românească actuală? Dacă veţi intra în Parlament, care va fi primul proiect de lege pe care îl veţi depune?

• Dan Niţu: Îmi displace lipsa de responsabilitate. Nu numai în politică, ci în viaţă, în general. Nu-mi plac oamenii a căror gură vorbeşte fără ei, care greşesc şi continuă să greşească, care mint, care nu ştiu administraţie şi administrează destinele a milioane de oameni. Pe lângă legea răspunderii ministeriale cred ca este utilă şi o lege pentru răspunderea parlamentară pentru că România nu este un sat fără stăpâni, ci o ţară al cărui singur stăpân îndreptăţit este poporul român. Acelaşi popor care îşi trimite parlamentarii să-l reprezinte în toate bătăliile ce se pot imagina.

• Reporter : Sunteţi pro-european sau mai degrabă euro-sceptic?

• Dan Niţu: Eu nu sunt nici românosceptic, nici eurosceptic. Astea sunt vorbe de ocară aruncate de unii spre alţii în competiţia politică. Cred în proiectul unei uniuni europene cum cred şi în proiectul unei uniuni a românilor de aici şi a românilor de pretutindeni. Cu păstrarea regulilor minimale de convieţuire, însă. Stăm la aceeaşi masă dacă suntem interesaţi de binele public, de soarta popoarelor şi a comunităţilor, nu de cultul personalităţii unuia sau a altuia. Românii din ţară au făcut multe sacrificii în ultimii douăzeci de ani pentru a adera la Uniunea Europeană, la NATO şi pentru a-şi apropia pe cei plecaţi peste mări şi ţări. Nu cred că vreunul dintre beneficiarii acestui mare efort naţional poate jigni un popor care trage la jugul acestei ţări. Puţin respect, mai mult parteneriat, asumarea publică a greşelilor făcute în public şi totul poate fi perfect. Avem cu toţii nişte înţelegeri de respectat şi atât. Şi românii din ţară, şi românii din afară, şi asociaţii europeni şi cei de aiurea. Nimeni nu poate dicta nimănui nimic! Sunt cel mai optimist dintre europeni.

• Reporter: Vă veţi confrunta cu Laurenţiu Baranga, necunoscut opiniei publice în cadrul PDL şi acţiunilor politice în ultimii 22 de ani. Vă e teamă de această confruntare? Ce arme veţi folosi în lupta cu el şi cu ceilalţi contra-candidaţi în Colegiul pe care îl doriţi câştigat?

• Dan Niţu: Eu nu mă confrunt decât cu electoratul. Cu el vreau să am contradicţii, cu el voi avea dialog şi împreună vom pune ţara la cale. Vâlcea e ţara, în cazul nostru. Înţeleg că această campanie electorală este o competiţie pe care trebuie să o câştig eu şi nu sunt preocupat decât de dialogul meu cu vâlcenii din colegiu. Tocmai de aceea nu mă gândesc deloc la arme cu care să înfrâng pe cineva, ci la mijloace cu care să conving oamenii de priceperile şi de sinceritatea mea. Este ceea ce fac zilnic cu copilul meu, cu soţia mea, cu angajaţii şi cu partenerii mei din afaceri. Încrederea lor în mine este lucrul pe care vreau să-l câştig şi de la alegătorii vâlceni şi exact asta voi face.

Reporter: Aveţi vreun model de politician? De ce l-aţi ales?

• Dan Niţu: Este Dumitru Drăghicescu, bineînţeles. El avea o vorbă pe care n-am s-o citez aici cu exactitate. Suna cam aşa: nu poţi înţelege cu adevărat pe români dacă n-ai trăit printre ei copilăria şi adolescenţa ta! Şi el, în urmă cu peste o sută de ani, şi eu nu demult, ne-am trăit amândouă aceste vârste esenţiale printre ţăranii aceluiaşi sat vâlcean. Şi el, atunci, şi eu, acum, revin acolo perioade importante de timp pentru a înţelege mai mult şi pentru a da o mână de ajutor.

• Reporter: Puteţi să ne daţi un exemplu de politician român care a dovedit că are onoare?

• Dan Niţu: Onoarea, în general, şi cea politică mai ales, nu se poate judeca nici oricând, nici oricum. Onoarea se arată în adevărul ei în situaţii speciale, nu zi de zi. Ca şi caracterul. Zi de zi, toată lumea crede despre sine că are onoare. Onoarea reală se obţine însă pe câmpul de luptă, acolo unde eşti în situaţia de a ucide sau de a fi ucis. Personal, cred că lumea pretinde de la politicieni bun-simţ, nu onoare. Cu capacitatea de a avea onoare te poţi naşte. Bunul-simţ se dobândeşte în familie, la şcoală, în viaţă şi, da, cred că oamenii trebuie întrebaţi de ce nu-l au, dacă nu-l au. Sunt mulţi politicieni de bun-simţ în politica românească şi cred că anul acesta vom cunoaşte şi mai mulţi. E o listă lungă, deci.

• Reporter: Sunteţi mândru că sunteţi român, domnule Niţu?

• Dan Niţu: Să fii român a fost dintotdeauna cel mai greu examen al oamenilor care s-au născut sau şi-au trăit viaţa în România. Dovadă este că astăzi, nu puţini abandonează, plecând spre alte zări mai promiţătoare. Eu cred că obligaţia noastră ca politicieni este să facem din acest examen unul de trecut de toţi românii, nu cum au procedat şi comuniştii şi cei plecaţi recent de la guvernare. Mândria mea de a fi român conţine şi această obligaţie. Dacă nu, mândria politicianului de a fi român rămâne doar o vorbă în vânt.

• A consemnat, Romeo POPESCU