Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalii fac şantaj la Ion Cîlea

– miza pare a fi Primăria Râmnicului, liberalii dorind să-i forţeze mâna lui Ion Cîlea să semneze protocolul USL şi, astfel, să le cedeze candidatura pentru postul de primar în cazul unor alegeri parţiale.

GRAV. „Sabotează accesarea creditului BERD de 13 milioane de euro. Cineva îi împiedică pe reprezentanţii PNL să meargă la Adunarea Generală a Acţionarilor de la Apavil. Am informaţii clare că au fost somaţi să nu participe la ultima şedinţă, asta în condiţiile în care noi am trimis personal după primarii PSD şi i-am rugat să vină alături de reprezentanţii legali ai primăriilor. Cineva va răspunde grav, eu cunosc substratul. Unii luptă pentru judeţ, alţii sabotează, aşa ceva nu se mai poate. Aici nu mai e vorba de lupte politice, se sabotează un întreg judeţ. Aşa umilinţă nu am trăit niciodată! (…) Oricum, eu nu sunt şantajabil, nu voi semna nimic, nu voi da un pas înapoi. V-am mai spus şi vă repet, cineva va plăti scump, eu nu ştiu cum de domnul Ioniţă riscă atât” – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Acuzaţii şi ameninţări. La ele a recurs preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, pentru a-i determina pe colegii săi liberali să renunţe la şantajele şi orgoliile politice şi să salveze proiectul european de la Apavil. Chiar la finalul şedinţei ordinare a CJ, Ion Cîlea a luat cuvântul şi le-a transmis peneliştilor că refuză să asiste la pierderea unui proiect important pentru judeţ, iar pentru acest lucru este în stare chiar să le facă liberalilor plângeri penale sau să-i acţioneze în instanţă. „Am rugămintea să mai zăboviţi câteva minute, am să vă spun ceva important. Am un mesaj pentru reprezentanţii Partidului Naţional Liberal. Vă rog să îl convingeţi pe Gheorghe Ioniţă să participe la şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor de la Apavil şi să îşi ducă la îndeplinire mandatul de formare a Consiliului de Administraţie. E a patra oară când nu participă. Sabotează accesarea creditului BERD de 13 milioane de euro. Cineva îi împiedică pe reprezentanţii PNL să meargă la Adunarea Generală a Acţionarilor de la Apavil. Am informaţii clare că au fost somaţi să nu participe la ultima şedinţă, asta în condiţiile în care noi am trimis personal după primarii PSD şi i-am rugat să vină alături de reprezentanţii legali ai primăriilor. Cineva va răspunde grav, eu cunosc substratul. Unii luptă pentru judeţ, alţii sabotează, aşa ceva nu se mai poate. Aici nu mai e vorba de lupte politice, se sabotează un întreg judeţ. Aşa umilinţă nu am trăit niciodată! Domnul Păsat, reprezentantul Consiliului Judeţean în Adunarea Generală a Acţionarilor a venit, am toată stima pentru dânsul, dar mă gândesc că poate să fie şi asta o înţelegere a lor, vine Păsat, nu vine Ioniţă. Nu m-ar mira ca data viitoare să fie exact invers” – a spus Ion Cîlea în plenul şedinţei Consiliului Judeţean Vâlcea.

Politicul pune beţe-n roate administraţiei

Pe această temă, şeful judeţului a convocat şi o conferinţă de presă, conferinţă în care a mărturisit că scandalul provocat este de fapt un şantaj ordinar al liberalilor. Miza este una politică, peneliştii dorind practic să-i forţeze mâna lui Ion Cîlea să semneze protocolul USL şi să le cedeze Primăria Râmnicului, în cazul în care vor avea loc alegeri parţiale. Liderul PSD Vâlcea nu vrea să cedeze însă şi îl va susţine pe Gigi Matei pentru a candida la Primăria Râmnicului.

În ceea ce-i priveşte pe liberali, Ion Cîlea l-a avertizat pe Gheorghe Ioniţă că acţiunile sale de sabotaj sunt de natură penală, iar el nu este dispus să stea cu mâinile în sân şi va lua măsuri. „Domnul Ioniţă ar face bine să se ducă personal să convoace şedinţa AGA de la Apavil. Şi asta în termen de 48 de ore. În caz contrar, Consiliul Local trebuie să organizeze o şedinţă extraordinară în care Ioniţă să fie schimbat. Nu se poate să stăm în loc din cauza unor orgolii politice. Oricum, eu nu sunt şantajabil, nu voi semna nimic, nu voi da un pas înapoi. V-am mai spus şi vă repet, cineva va plăti scump, eu nu ştiu cum de domnul Ioniţă riscă atât. Tergiversarea nejustificată, datorată refuzului reprezentantului municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor la S.C. APAVIL S.A., domnul Gheorghe Ioniţă, de a pune în executare Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea nr. 176 din 27 iunie 2013, are consecinţe deosebit de grave şi duce la neîndeplinirea de către S.C. APAVIL S.A. a condiţiilor prevăzute pentru prima tragere din Contractul de Credit încheiat cu BERD, în sumă totală de 13.701.000 EURO (stabilită a se efectua în luna septembrie 2013). În acest sens, s-a pronunţat chiar BERD, la data de 16 iulie 2013, care a comunicat S.C. APAVIL S.A. că trebuie să ţină încă o dată şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor cu respectarea sugestiilor primite de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «APA Vâlcea» şi să selecteze membrii Consiliului de Administraţie din lista propusă atât de acţionarii principali, cât si de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «APA Vâlcea». Neaccesarea sumelor necesare cofinanțării Proiectului «Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în judeţul Vâlcea» conduce la pierderea întregului proiect în sumă de 122.604.391,16 EURO. Aceste aspecte au fost aduse la cunoştinţă şi domnului Ioniţă Gheorghe, prin adresa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea nr. 276 din 26 iulie 2013” – a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Istoricul scandalului de la Apavil

Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea a adoptat Hotărârea nr.298/147, în data de 20.11.2012 prin care Eduard Vîrlan a fost desemnat ca reprezentant al municipiului Râmnicu Vâlcea în AGA la S.C. APAVIL S.A. şi, în acelaşi timp a fost împuternicit să aleagă membrii Consiliului de Administraţie la S.C. APAVIL S.A Vâlcea. Reprezentanţii acţionarilor majoritari în Adunarea Generală a S.C. Apavil S.A. Vâlcea, respectiv Gheorghe Păsat din partea Judeţului Vâlcea şi Eduard Vîrlan, din partea Municipiului Râmnicu Vâlcea, în şedinţa din data 24.05.2013, au adoptat Hotărârea nr.6. privind aprobarea Listei candidaţilor, aleşi de către reprezentanţii Judeţului Vâlcea şi Municipiului Rm. Vâlcea ca membri în Consiliul de administraţie al SC Apavil SA Vâlcea, după cum urmează: Cristi Jianu, Mircea Predescu, Lucian Tănăsescu, Ovidiu Samson Ovidiu şi Cristinel Floricel. Ovidiu Samson nu a primit acceptul de la evaluatorul expert şi a fost înlocuit cu Vasile Popescu, în şedinţa Consiliului Local din 5 iunie. În şedinţa A.G.A. din data de 7.06.2013, reprezentantul municipiului Rm. Vâlcea, Eduard Vîrlan, nu a desemnat, ca membri în Consiliul de Administraţie ai societăţii, persoanele propuse de Consiliul Local al Municipiului Rm. Vâlcea, în numele acţionarului Municipiul Rm. Vâlcea şi cu care, potrivit art. 2 din Hotărârea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea nr.14 din 31.05.2013, s-a completat Lista cu persoanele din rândul cărora AGA SC APAVIL SA Vâlcea are dreptul să numească membrii Consiliului de Administraţie operatorului şi a luat act doar de schimbarea sa cu Gheorghe Ioniţă, având în vedere că devenise incompatibil după ce a fost ales în funcţia de viceprimar. La data de 10.07.2013, a fost convocată, din nou, Adunarea Generală Extraordinară a S.C. APAVIL S.A. Vâlcea, şedinţă la care Gheorghe Ioniţă nu s-a prezentat. La data de 15.07.2013, a fost convocată, încă o dată, Adunarea Generală Extraordinară a S.C. APAVIL S.A. Vâlcea. Nici de această dată consilierul local al PNL nu a fost prezent. La data de 24.07.2013, pentru a treia oară, a fost convocată Adunarea Generală Extraordinară a S.C. APAVIL S.A. Vâlcea având aceeaşi ordine de zi ca la şedinţa anterioară. Ioniţă a fost prezent dar a refuzat să pună în executare Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea nr. 176 din 27 iunie 2013 prin care a fost împuternicit să ducă la îndeplinire prevederile Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea nr. 151 din 05 iunie 2013, motivând lipsa Contractului de mandat. Între timp, Consiliul Local al Râmnicului s-a reunit în şedinţă extraordinară şi i-a mandat fostului viceprimar. În fine, pe 30 iunie AGA Apavil a fost convocată din nou şi din nou Ioniţă nu a fost prezent, cum, de altfel, au procedat şi ceilalţi reprezentanţi ai primăriilor PNL aflate în ADI Apa Vâlcea.

CLAUDIA STANCIU