Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

La Voineasa, fostul primar Dobrin a devenit viceprimar

Alegeri cu scandal în Consiliul Local al Primăriei Voineasa, acolo unde, în urma demisiei pedelistului Geani Man, postul de viceprimar era vacant de circa două luni de zile. Vineri, 8 august a.c., şedinţa CL a început la ora 16.00, fiind prezenţi 10 consilieri din totalul de 11, lipsind consilierul UNPR – Dochia Vîlcoci, care şi-a motivat absenţa prin faptul că este plecat din ţară. Punctul „diverse” al acestei întruniri a fost şi cel mai controversat, deoarece lupta pentru postul de viceprimar a fost acerbă. Pentru funcţia în cauză s-au înscris în cursă 4 candidaţi: Gheorghe Dobrin (PSD – fost primar), Ana Maria Mardale (PNL), Alexandru Buduleci (PDL) şi Mirion Bucur (independent). În primul tur, candidatul PSD a obţinut 4 voturi, cel al PNL 3, cel al PDL – 2 voturi şi Mirion Bucur – 1 vot (auto-vot). Cu fostul primar Dobrin au votat cei trei consilieri PSD – Nicolae Copăceanu, Gheorghe Dobrin (auto-vot) şi Dănuţ Moldoveanu, dar şi preşedintele Partidului Verde, Vali Constantinescu. Cu candidatul PNL au votat cei trei consilieri PNL şi anume: Gheorghe Dulcea, Florin Lungulescu şi Ana Maria Mardale (auto-vot). Cu candidatul PDL au votat Alexandru Buduleci (auto-vot) şi Geani Man, în timp ce independentul Mirion s-au auto-votat. Aşadar, în turul doi au rămas Gheorghe Dobrin şi Ana Maria Mardale.

Aici a început scandalul, pentru că Dobrin a obţinut 5 voturi, iar Mardale, în ciuda aşteptărilor, doar 4 voturi. Cel care a făcut toate jocurile politice în CL a fost independentul Mirion, care a anulat voturi, tăindu-i pe ambii candidaţi. Problema a fost alta însă, cineva din tabăra ACL a trădat, votând cu PSD. Pe lângă cele patru voturi pe care le avea, Dobrin a avut parte de un ajutor nesperat din partea preşedintelui PDL, Alexandru Buduleci. Iată că, noua alianţă încă nu funcţionează în teritoriu. Mardare, pe lângă cele trei voturi ale sale, a mai beneficiat şi de votul lui Man, care a respectat alianţa nou creată.

Fiecare interpretează legea după cum îl taie capul

Jurista Primăriei Voineasa a declarat alegerile valide şi l-a declarat pe Dobrin viceprimar, acesta depunând chiar şi jurământul. Asta în ciuda nerespectării Legii nr. 215, cap. 3, art. 57, alin. 3, care spune că viceprimarul se alege cu majoritatea consilierilor locali în funcţie, adică a tuturor 11, fapt care nu s-a întâmplat, pentru că la vot au fost doar 10. Jurista a fost intimidată de pesediştii care au făcut scandal şi au pus presiune pe ea. Jurista se jură că a respectat legea şi doarme cu OG 35/2002 sub cap, prevalându-se de art. 11, alin. 7, care spune că „În situaţia în care nu s-a întrunit majoritatea prevăzută la alin. (5) – (Este declarat viceprimar candidatul care a obţinut votul majorităţii consilierilor în funcţie), se organizează un al doilea tur de scrutin, în aceeaşi şedinţă, la care vor participa candidaţii situaţi pe primele două locuri. La al doilea tur de scrutin este declarat ales viceprimar consilierul care a obţinut cel mai mare număr de voturi”.

Însă, „mama” tuturor legilor care se referă la administraţia publică locală, Legea 215/2001, a cărei ultimă formă actualizată este din aprilie 2014, la art. 133, alin. 2, precizează că: „Pe aceeaşi dată se abrogă Legea administraţiei publice locale nr. 69/1991, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 18 aprilie 1996, cu modificările ulterioare, art. 15 alin. (2) lit. d) si art. 18 alin. (2) teza II din Legea nr. 393/2004**) privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare”. Deci şi OG 35/2002! Aşteptăm cu interes punctul de vedere al Instituţiei Prefectului Vâlcea.