Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Iuliana Moise a pus gramatica limbii române în cui

FĂRĂ DISCURS. Democrat-liberala Iuliana Moise a recunoscut că a intrat, deja, în campanie electorală pentru un mandat de parlamentar pe care speră să-l obţină în urma alegerilor din acest an. Deşi îşi face imagine în colegiul Brezoi pe care-l reprezintă politic, ea nu este prea sigură de candidatura sa în această zonă, precizând că este posibil ca toate colegiile electorale să se reconfigureze. Trebuie să recunoaştem, femeia este un personaj pitoresc pe scena politică vâlceană, mai ales atunci când face declaraţii. De regulă, acestea nu au niciodată cap sau coadă, sunt pline de dezacorduri şi lipsite de substanţă.

Iuliana Moise, lucru despre care am mai scris şi în trecut, nu are, din păcate, discurs, pentru că n-are prea multe de spus, iar în afară de clişeele folosite abuziv în cuvântările publice pe care le are, ea demonstrează că nu stăpâneşte deloc arta vorbirii. Deşi încearcă din răsputeri să construiască fraze inteligente, Moise nu reuşeşte niciodată să trimită un mesaj coerent opiniei publice. Trecem peste faptul că habar nu are când se foloseşte „care” sau „pe care”, făcând confuzii deranjante pentru urechile celor din jurul ei, dar să nu fii în stare să vorbeşti trei minute coerent, nu este de acceptat la un om politic. Doamna cu greutate din partidul portocaliu a îngăimat, la ultima conferinţă de presă a PDL, la care a participat alături de şeful său de partid, Dorel Jurcan, câteva fraze pe care le inserăm, în rândurile care urmează, mot-a-mot, pentru a demonstra că femeia chiar nu ştie să vorbească.  „Iată, suntem cu doi ani înaintea altor ţări Ungaria, Cehia, Grecia, nişte ani pe care noi trebuie să-i fructificăm, iar la finalul anului trecut, trendul economiei era unul pozitiv. Am avut o creştere mică, dar semnificativă pentru noi şi sperăm să fie din ce în ce mai bine. Şi-au făcut apariţia şi câţiva investitori la nivel naţional, îi aşteptăm şi la nivel local. Vreau să spun şi eu „La Mulţi Ani!” cu ocazia Zilei Femeii, azi e 9 martie, e ziua bărbatului se pare, cele 40 de pahare. Aveţi grijă cum sărbătoriţi. 40 sau 44…  44, da. Mă rog. Aşa că primăvara îşi intră-n drepturi, iar noi trebuie să facem lucrurile aşa cum trebuie. Reprezint, sunt, fac parte din clasa politică vâlceană, dar îmi place să lupt cot la cot cu echipa pe care mi-am format-o şi să-mi ating scopul dorit, acela de a bate USL în alegeri”, a precizat Moise.

În eroare

Rugată să explice cum este cu cei doi ani pe care România îi are avans în faţa mai multor ţări din Uniunea Europeană, democrat-liberala a explicat, râzând, cu gura până la urechi, de parcă ar fi auzit un banc bun. „Se poate să depăşim şi Germania. Era bine ca nemţii să fi câştigat războiul, să putem să… Suntem cu doi ani în avans, prin asta am eu un răspuns clar. Ei, de abia acum, se confruntă cu aceste măsuri”, a explicat ea.

De altfel, ea a făcut câteva precizări legate şi de noua legea a violenţei împotriva femeii, făcând praf datele problemei. „De Ziua Femeii, de 8 martie, a fost votată legea împotriva violenţei în familie, care a fost un succes al colaborării între societatea civilă şi clasa politică. Este, până la urmă, rezultatul a ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni şi, mai ales, în ultimele zile, când, ştiţi foarte bine, că evenimentele care au marcat viaţa femeilor, anumitor femei, din societatea noastră nu a fost una prea plăcută. (…) În principal, nu ar trebui să ne confruntăm cu astfel de lucruri într-o societate normală. Sper că de acum încolo, femeile să aibă mai mult curaj să spună ce li se întâmplă şi să nu suporte până în ultimul moment, până la a li se lua viaţa”, a conchis Iuliana Moise. Aşteptăm ca politicianul să intre în „silenzio stampa”, ar fi cel mai indicat pentru bietele noastre urechi.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU