Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Interviu la o ceaşcă de cafea: „În Parlamentul European este ca în Big Brother”

Siegfried Mureşan are 33 de ani şi este cel mai tânăr europarlamentar european. Probabil sunt destui vâlceni care nu-l cunosc prea bine dar vor avea şansa să o facă citind interviul următor. De ce s-a certat cu Mircea Diaconu, cum arată extratereştrii, ce „animale” sunt Băsescu, Ponta, Udrea sau Johannis, citiţi în interviul următor.

Reporter: Domnule Mureşan, să presupunem că intră acum pe uşă un cioban din munţi. Omul vine rar la oraş, nu are Internet, la tv se uită când şi când. A nu se înţelege că e un prost, pur şi simplu nu e informat. Cum îi explicaţi care e activitatea unui europarlamentar?
Siegfried Mureşan: Un cioban nu e prost, pe bune, şi asta chiar cred cu tărie. Orice muncă făcută bine este valoroasă. Noi nu am avea pâine să mâncăm dacă brutarul nu s-ar trezi cu mult înaintea noastră. Îi explic aşa, că eu în Parlamentul Europei contribui la legi care apoi trebuie implementate în România. Cele mai multe probleme le aflu pe teren, pe plan local, acolo unde se găsesc şi cele mai bune rezolvări ale problemelor. Mă duc într-o comună şi omul îmi spune asta nu merge”, „asta trebuie făcut”. Au nevoie de un om politic care nu le stă în cale ci care vrea să poată să le rezolve problemele. Ca o concluzie, noi dăm o voce oamenilor.

Rep.: Înainte de campania pentru europarlamentare v-am întrebat dacă o să reuşiţi să nu minţiţi pe tot parcursul ei. Aţi reuşit?
S.M.: Categoric, nici atunci nici după campanie. Nu mint, serios, poate o să mai greşesc dar nu mint. Eu nu am nevoie de lăudători, am nevoie de oameni care să mă critice. Şi hai să fim serioşi, de ce să votezi un mincinos, cine te-a minţit azi, te va minţi şi mâine.

Rep.: Dacă Elena Udrea vă punea să îi alegeţi sloganul de campanie îl alegeaţi pe ăsta: „Bună pentru România?”, într-o ţară unde există încă mulţi misogini?
S.M.: De zece ani Germania este condusă de o femeie. Prima dată oamenii au avut mari reţineri în a vota o femeie. Acum nu îşi mai pot imagina Germania condusă de altcineva decât Merkel. Da, din păcate sunt mulţi misogini în România şi chestia asta ne poate împiedica să luăm decizii bune. Nu sunt barometru bun, vorbind de sloganul Elenei Udrea. Eu sunt un om politic tânăr. Probabil vor face majoritatea lucrurilor altfel. Sloganul a fost diferit, îndrăzneţ, nu ştiu însă dacă mie îmi venea ideea.

Rep.: Dar ce nume mai e şi ăsta pe care-l aveţi. De Siegfried nu am auzit până acum, Mureşan e cunoscut.
S.M.: Eu sunt de loc din Hunedoara. Prenumele îmi vine de la mama, care e de origine germană, numele de familie de la tata care este cât se poate de român. Chiar un frate de-al tatălui meu trăieşte în Vâlcea. Eu sunt ortodox, acasă am vorbit mereu în română dar mama m-a învăţat să vorbesc şi germană. Am crescut cu două religii, două limbi şi asta mi-a dat un avantaj, nu fac diferenţe între oameni.

Rep.: Cât de diferită este România de Occidentul adevărat?
S.M.: Păi, dacă merg să mă plimb prin Berlin văd lumea care zâmbeşte, care se bucură de viaţă. În Bucureşti mi se întâmplă să fiu îmbrâncit la metrou, chiar şi de oameni mai în vârstă. Asta nu înseamnă că sunt oameni răi, la bază omul este bun dar greutăţile îi schimbă viaţa. Asta este diferenţa, greul din fiecare zi face omul mai egoist.

Rep.: Dar între Parlamentul României şi cel European? Şi acolo sunt personaje care dorm, se uită la filmuleţe sau se joacă în timpul şedinţelor?
S.M.: Categoric în PE se munceşte mai mult dar persoanele despre care spuneţi există peste tot. Diferenţa este că toate şedinţele sunt filmate, înregistrate şi există o tribună de vizitatori care este mereu arhi-plină. E cu mult mai multă transparenţă. Un om care vine să ne urmărească mă vede şi pe mine ce fac pe laptop mereu. Ca în Big Brother.

Rep.: Ce maşină aveţi acum şi ce maşină o să aveţi la final de mandat?
S.M.: Am un WV Golf cumpărat în 2010 şi vă garantez că o voi avea şi la finalul mandatului! La finalul mandatului va avea 9 ani dar tot bună o să fie. Nu îmi voi schimba nici casa!

Rep.: Vă consideraţi norocos că nu mai sunteţi coleg în PE cu Vadim, Becali sau Severin?
S.M.: Categoric! Prezenţa lui Vadim în PE a fost o ruşine pentru România! Când eşti acolo au drapelul României pe masă! Dacă faci ceva bine se vorbeşte de bine de România. Pe Vadim nu-l interesa România el vorbea numai de teme naţionaliste. În loc să încerce să integreze ţara în Europa, o dezintegra. Vadim fiind neafiliat unui grup politic, fiind extremist se plasa în afară, într-un colţ. Acum vorbind de Severin, un europarlamentar aflat într-un grup mare care e acuzat de corupţie face un rău mai mare decât un extremist ca Vadim de la care oricum te puteai aştepta la orice.

Rep.: Vorbeşte lumea că aţi avut un conflict cu Mircea Diaconu…
S.M.: E adevărat. Pe 17 septembrie plenul parlamentului a votat un raport accelerat de mine cu privire la alocarea a 3,5 milioane de euro pentru ajutarea disponibilizaţilor de la Câmpia Turzii. Cu o zi înainte, pe 16, Mircea Diaconu dă un interviu, hop-ţop, la Ziarul Ring cred, în care îşi arogă toate meritele. Am văzut interviul, nu i-am dat prea mare atenţie… Apoi am văzut şi la tv, emisiuni întregi la Antena 3 şi RTV, cu „succesul lui Mircea Diaconu”. Apoi au venit comunicatele oficiale, cu raportul lui Mureşan nu al lui Diaconu… L-am plesnit, la figurat, a bătut în retragere.

Rep.: După moarte putrezim, ajungem în Rai, în Iad sau putrezim?
S.M.: Păi înainte ce a fost? Vă aduceţi aminte ce a fost înainte de naştere? Nu! Atunci de unde să ştim ce o să fim…Hai să ne lăsăm surprinşi!

Rep.: Când v-aţi pilit ultima dată?
S.M.: Nu m-a mai întrebat nimeni de când sunt în viaţa politică. Am mai băut câte un pahar de vin dar niciodată să nu mai ştiu de mine.

Rep.: Dar extratereştrii există?
S.M.: Când vorbim de extratereştri ne gândim mereu la nişte personaje mici, eventual cu un singur ochi. Posibil să fie nevăzuţi, să ne vadă doar ei pe noi.

Rep.: Hai să facem ultima chestie. Omul politic şi animalul eferent.
S.M.: Hai!

Rep.: Băsescu!
S.M.: E leul, chiar dacă e născut în zodia scorpionului. Găseşte soluţia din orice poziţie, chiar când este încercuit.

Rep.: Elena Udrea!
S.M.: Animal de cursă lungă tenace, care poate înghiţi prada imediat. Un ghepard sau jaguar!

Rep.: Şi Ponta e pisicuţ?
S.M.: Nici măcar. Eu am o pisică la casă, nu e a noastră, dar îi dăm drumul în casă, petrecem timp frumos cu ea. Ne bucurăm cu ea ori pe Ponta nu îl pot lua în braţe. Nu e un animal domestic, poate e chiar şobolan.

Rep.: Şi Blaga e buldog?
S.M.: Mult timp a fost un căţel care a păzit curtea, apoi stăpânul s-a mutat la o altă casă mai mare sau chiar el a încercat să devină stăpânul casei şi nu a reuşit. Acum e pe un maidan şi îl mănâncă alţii.

Rep.: Şi Johannis?
S.M.: E un peştişor, nu vorbeşte, nu cere de mâncare.