Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: Facebook

INTERVIU cu senatorul Niţu despre FOTBAL şi POLITICĂ: „Îi las pe invidioşi să piară pe limba lor”

Foto: FacebookPrilejuit de cea de-a 16-a ediţie a sărbătorii comunei Măciuca, din judeţul Vâlcea, am profitat de ocazie, furându-i senatorului liberal Dan Nițu 20 de minute din viaţa sa publică, încercând pentru cititorii noștri să lămurim autenticitatea zvonurilor care circulă în lumea politicii teritoriale despre animozitatea care s-a instaurat în relaţiile sale cu liderul organizaţiei judeţene PNL, fostul ţărănist Cristian Buican. (…)

• Reporter: Astăzi este ziua comunei Măciuca şi în prezenţa fiului comunei care sunteți, vrem să scoatem în evidenţă festivitatea şi plăcerea acestei sărbători. Dvs. sunteţi considerat, printre altele, sufletul spiritual al localităţii. Ce surprize le oferiți concetăţenilor, cu ocazia zilei localităţii?
• Dan Niţu: Astăzi are loc cea de-a 16-a ediţie oficială a sărbătorii localităţii Măciuca şi ar fi putut fi cea de-a 26-a ediţie, pentru că prima dată ne-am întâlnit, noi, fii satului, în 1990. Deci au mai fost vreo 10 ediţii pe care nu le-am punctat oficial și festiv. Ne întâlneam foarte mulţi consăteni, cei care eram plecaţi în/din ţară, cu diverse meserii, cu drag, discutam, schimbam păreri, informaţii, chefuiam, ne simţeam bine, într-un cuvânt.
Apoi, acum 16 ani, am decis că trebuie să facem sărbătoarea localităţii şi am zis noi că e bine să o facem de Sfânta Maria Mare, care este o sărbătoare religioasă importantă şi care ar putea aduce mulţi oameni acasă, în localitatea lor. În organizarea sărbătorii, vrem să ne autodepăşim cu toţii, cu Consiliul Local, cu primăria, cu oameni de afaceri, cu toţi cei care sunt interesaţi de bunul mers al localităţii. De la an la an, avem evenimente din ce în ce mai bune şi mai atractive.
Astăzi, am deschis ziua localităţii cu o activitatea sportivă, organizând un meci amical între CSM Râmnicu Vâlcea şi Rapid. Am ales Rapid-ul, pentru că este o echipă foarte iubită şi apreciată la nivel naţional şi am zis că Rapid-ul va fi o bucurie pentru iubitorii sportului din comună.
Pe Valea Cernii, sunt foarte mulţi vâlceni care iubesc acest sport şi în Măciuca am făcut echipa „Damila” Măciuca, care a obţinut rezultate sportive frumoase pentru localitate. După acest meci, vom avea în programul cultural artistic formaţia Galaţi.
În târg, unde este epicentrul sărbătorii, avem instrumente de distracţie pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, maşininuţe, tiribombe. Pe seară avem muzică populară, de la ora 21.00 va urca pe scenă Bosquito, iar mai apoi, avem un DJ de la Kiss FM, care va distra tinerii, după focurile de artificii.

• Rep.: Inevitabil, trebuie să ne agăţăm şi de politic şi pentru a lămuri cititorii ziarului nostru despre anumite zvonuri care circulă în politicul vâlcean. Vă întreb direct: este adevărat că aţi renunţat la colegiul pe care l-aţi format şi care v-a consacrat în politică, Colegiul Sud?
• Dan Niţu: Am renunţat, doar scriptic, la acest colegiu. Nu mai sunt nevoit să dau rapoarte faţă de partid. Eu, moral şi politic, lucrez foarte bine cu toţi primarii din zonă, chiar și cu primarii pesediști, cu toate organizaţiile PNL din colegiul acesta. Au fost multe nemulţumiri pe care le-am aplanat mai bine de o jumătate de an, iar acum am zis că trebuie să mă temperez, să trag un semnal de alarmă, pentru că nu se mai poate așa. Toate le voi dezvălui, la momentul oportun. Deocamdată, vreau să le las cum sunt, să se ocupe alţii de colegiu, să vadă dacă sunt în stare… Voi trage un semnal de alarmă, pentru că dacă nu ai o reacţie, lucrurile se pot întoarce împotriva ta, pentru ca, din păcate, sunt şi abuzuri la PNL Vâlcea.

• Rep. Sateliţii itineraţi ai liderului organizaţiei judeţene a PNL au lansat zvonul, în diverse medii politice, că doriţi să plecaţi din PNL şi să mergeţi la partidul lui Tăriceanu.
• Dan Niţu: Este doar o intoxicare cu scop de defăimare. Zvonurile acestea sunt mai de mult. Eu nu schimb doctrina în care sunt și mă regăsesc, așa cum au făcut-o unii colegi din conducerea organizației județene. Am fost, sunt şi voi fi liberal! Zvonurile au fost aruncate pe piața politică şi înainte de europarlamentare, când colegiul Bălceşti a avut cel mai bun rezultat. Noi am obţinut 30%, şi niciun alt colegiu nu a mai obţinut un scor atât de bun. La prezidenţiale, am fost al doilea colegiu, ca rezultat. Aici trebuie să se ţină cont că acest colegiu este apropiat de Oltenia, de Dolj, este învecinat cu Gorjul, Oltul, zone roșii. Cu toate acestea, am obţinut un rezultat foarte bun şi am depăşit 46% pentru preşedintele Klaus Iohannis. Deci, ultimele rezultate electorale au fost foarte bune pentru PNL dar partidul nu a apreciat bine asta şi de aici au ieşit falsele zvonuri și disensiuni care circulă intenționat.

• Rep. Pe fondul succesului dvs. politic incontenstabil, credeţi că a apărut gelozia și la vârful organizaţiei?
• Dan Nițu: Este posibil… și am simțit acest lucru de foarte multe ori. Chiar și succesul echipei de fotbal „Damila” a creat supărări. Când foarte mulți se bucurau de rezultatele obținute, unii erau triști de-adevăratelea. De cele mai multe ori am avut mari probleme, chiar din interiorul partidului. Este o boală, pe care o întâlnim nu numai în Vâlcea, ca românul să moară de grija altuia și să-l pizmuiască. Da, pot să spun și că este vorba despre gelozie.

• Rep. La capitolul rezultate sportive, mai ales cele pozitive obținute cu echipa de fotbal, era prezent, în tribună, mai tot timpul și inginerul Mircea Poenaru, vechi militant şi membru liberal. Ce se întâmplă de nu mai apare pe niciunde?
• Dan Nițu: La club, din câte știu eu, nu a mai apărut. Nici măcar ca suporter. După cum știți, la club au fost probleme foarte mari financiare și s-au făcut restructurări. Acum, clubul este condus mai suplu, cu cheltuieli mai mici. Mircea Poenaru ne sprijinea moral, ca un adevărat om de sport şi, probabil, luându-i-se și lui de starea indusă de un grup limitat şi ermetic din conducerea organizației şi în sport, a făcut pasul în spate.

• Rep. În jurul președintelui PNL Vâlcea, Cristian Buican, de-a lungul timpului, au gravitat o serie de personalități liberale, care s-au afirmat remarcabil. Amintesc aici de doctorul Badea, Bogdan Pistol, Mircea Poenaru, Florin Smeureanu, liberali care, acum, nu mai sunt activi, ca să nu mai amintesc că nu mai sunt nici în forurile de conducere ale PNL. Ce se întâmplă cu toți cei care au reprezentat trecutul politic al președintelui Buican (fost ţărănist înverşunat!) şi astăzi nu mai sunt în activitatea curentă?
• Dan Nițu: Nu vreau să comentez acest lucru, dar cert este că aveți dreptate. Știți și dvs. situația cu Bogdan Pistol, cea de la Consiliul Judetean. Ne-am complicat foarte mult, luni de zile am blocat activitatea județului, chiar și a municipiului Rm. Vâlcea de multe ori, pentru a îndeplini anumite ambiții, directive și direcții ale conducerii PNL Vâlcea. Cred că acesta va face obiectul unei viitoare dezbateri în cadrul intern al organizaţiei, dacă se va mai slăbi teroarea instaurată şi teama pe care o au colegii privind viitorul lor politic, liberali vechi care nu mai au curaj să se exprime în colectivitatea noastră de partid.

(va urma)