Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

În urma interpelării deputatului Lovin, Ministerul Agriculturii anunţă măsuri pentru salvarea Staţiunii de cercetare vitivinicolă Drăgăşani

Deputatul Dumitru Lovin a ridicat la Parlament încă un subiect sensibil: starea actuală şi soarta Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Viti-Vinicolă Drăgăşani. Pentru a dezbate acest subiect, în urma interpelării parlamentarului ALDE, ministrul Petre Daea l-a delegat pe secretarul de stat Claudiu Sorin Roşu Mareş.

Acesta din urmă a făcut cunoscut că şi Ministerul Agriculturii este preocupat de starea staţiunii de cercetare de la Drăgăşani, dar şi a celorlalte unităţi cu profil asemănător din ţară. „Prin legile de adoptare a bugetului de stat, finanţarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol a fost condiţionată de reorganizarea acestora. Reorganizarea lor a fost deblocată în 2017. Până în prezent, au fost reorganizate 39 din 53. Aşadar, au rămas de reorganizat 14 de unităţi de cercetare-dezvoltare, printre care şi staţiunea de la Drăgăşani. Cele mai importante motive care au dus la întârzierea promovării actelor normative necesare în acest sens au fost: lipsa extraselor de carte funciară solicitate de către ministerele avizatoare ale proiectelor de hotărâri de Guvern; nedispunerea de fonduri pentru activităţile de cadastru, urmând ca intabularea suprafeţelor de teren administrate de unităţi să se facă prin Programul naţional de cadastru şi Carte funciară 2015-2023.

Proiectul de hotărâre de Guvern privind reorganizarea staţiunii de cercetare-dezvoltare vitivinicolă Drăgăşani se află în stadiul de avizare externă”, a detaliat secretarul de stat Mareş. Parţial mulţumit de răspunsul primit, deputatul Dumitru Lovin i-a sugerat reprezentantului Ministerului Agriculturii că măsurile necesare şi anunţate trebuie accelerate, deoarece staţiunea de cercetare de la Drăgăşani se degradează tot mai mult cu fiecare zi care trece.