Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

În PNL apele nu s-au liniştit încă

FRĂMÂNTĂRI. Există posibilitatea ca ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu să candideze în Colegiul senatorial Vâlcea Nord, care a aparţinut actualului primar al Râmnicului, Emilian Frâncu. Pentru peneliştii vâlceni, care au votat nu mai departe de 7 octombrie, în cadrul Delegaţiei Permanente înscrierea omului de afaceri Dan Niţu în competiţia pentru un mandat de senator exact în acelaşi colegiu, vestea cade ca un trăsnet, în cazul în care informaţia se adevereşte. Contactat telefonic de redactorii publicaţiei noastre, preşedintele PNL, Cristian Buican a infirmat zvonul, deşi pe un ton destul de şovăitor.

După stabilirea candidaţilor în colegiile uninominale, ce s-a făcut în urma votului din Delegaţia Permanentă de la finele săptămânii, liberalii vâlceni păreau să se fi liniştit în sfârşit, după luni în şir, în care, în interiorul partidului au avut loc adevărate lupte intestine pentru putere. În articolele publicate, vă informam că, visând la un fotoliu călduţ în Parlamentul României, liberalii cu ceva notorietate din partid şi-au scos baioneta atacând, de multe ori, pe la spate, încercând să-şi dovedească supremaţia.

Iniţial, omului de afaceri Dan Niţu, cel care a cotizat cu sume importante în campaniile electorale ale PNL de-a lungul timpului, i se promisese de liderii partidului că va primi drept recompensă a disponibilităţii financiare de care a dat dovadă, Colegiul Bălceşti, ocupat, în prezent, de progresistul Constantin Mazilu. Ulterior, liberalii au fost nevoiţi să se replieze, deoarece, la nivel central, conducerea USL a decis ca parlamentarii să rămână pe colegiile lor, Niţu rămânând, aşadar, pe dinafară. Şi pentru că „la noblesse oblige”, liderul Cristian Buican a vrut să-şi recompenseze valorosul coleg de partid, încercând să-i obţină un alt colegiu. Numai că, din nou, sorţii i-au fost nefavorabili lui Dan Niţu. Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi-a anunţat intenţia de a candida pe un colegiu din Vâlcea, mai exact pe Colegiul Brezoi, reprezentat în Parlament, actualmente, de deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea. Forţat de împrejurări, parlamentarul a fost nevoit să se reorienteze, anunţând ca-şi va încerca şansele pentru un mandat de senator, în Colegiul Brezoi-Horezu, ce i-a aparţinut lui Emilian Frâncu, Dan Niţu fiind, iarăşi, urmărit de un ghinion etern. Când totul părea pierdut pentru omul de afaceri vâlcean, ministrul Hellvig a renunţat la candidatura în Vâlcea, profitând de vacantarea colegiului de deputat de Ilfov făcută de Călin Popescu Tăriceanu.

Prinzând culoarul liber, Cristian Buican şi-a convins colegii de partid de oportunitatea candidaturii lui Dan Niţu, punându-i la dispoziţie Colegiul senatorial Brezoi-Horezu, ofertă electorală pe care acesta a acceptat-o cu plăcere. Şi pentru a nu-i mai da emoţii inutile, candidatura sa în colegiul uninominal amintit a fost şi votată în cadrul Delegaţiei Permanente a PNL. În cazul în mare ministrul Daniel Chiţoiu se decide, în mod clar, să candideze în colegiul obţinut iniţial, de Dan Niţu, atunci omul de afaceri liberali este, realmente, născut într-o zodie proastă.

Bizarerii liberale

Se aude că această mutare politică este o necesitate pentru ministrul Daniel Chițoiu, care este în prezent deputat de Giurgiu. După cum bine se ştie, între el şi liderul filialei de partid, Lucian Iliescu, există tensiuni majore, fapt ce ar putea să-l încurce foarte tare în alegeri. Speriat, pesemne, că ar putea intra la redistribuire, Chițoiu a optat, pentru Senat, la Colegiul Vâlcea Nord, bazându-se foarte tare pe sprijinul deputatului Buican. Contactat telefonic de redactorii publicaţiei noastre, Dan Niţu a declarat că nu a auzit de această mutare politică de ultim moment. „Nu cred că se va întâmpla aşa ceva pentru că domnul ministru Chiţoiu are colegii mai bune pe care să candideze. Nu pot să comentez acum acest zvon. Nu cred că mai este nevoie şi de acceptul de la Bucureşti pentru candidatura mea atâta timp cât s-a votat la Vâlcea”, a spus omul de afaceri Dan Niţu, nereuşind să-şi mascheze, totuşi, dezamăgirea.

Desigur, candidatura lui Chiţoiu în Vâlcea este o idee cum nu se poate mai nefericită, în cazul în care va prinde un evident contur, având în vedere că ministrul a reuşit să creeze în rândul tuturor vâlcenilor un adevărat val de antipatie, odată cu acţiunile şovăielnice şi total inspirate luate în legătură cu situaţia de la Oltchim. De altfel, este absolut bizar cum un politician, care a simţit bine pe pielea sa ce înseamnă să fii perfect antipatic pentru un întreg judeţ, are tupeul nemărginit să-şi încerce norocul pentru un mandat de senator, tocmai în Vâlcea. Un alt considerent de care s-a mai ţinut seama, probabil, în luarea acestei decizii, a fost acela că liberalul s-a născut pe plaiuri vâlcene, deşi omul nu este deloc cunoscut de electoratul din judeţ. Dacă gândim această candidatură, repetăm, în cazul în care devine realitate, prin perspectiva ajutorului pe care-l aşteaptă din partea lui Cristian Buican, care deţine un important capital electoral în această zonă, atunci lucrurile încep să devină mai clare.

Pe de altă parte, Cristian Buican este un jongleur al politicii liberale vâlcene care a reuşit să se insinueze pe lângă câţiva miniştri penelişti, iar, acum de la înălţimea scaunului său, are impresia că poate mânui destine politice.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU