Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

În demnitate, Ion Cîlea s-a retras din competiţie

• preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, s-a retras din cursa pentru unul din posturile de vicepreşedinte al PSD, după negocierile extrem de dure care au avut loc vineri seara între liderii PSD

Congresul PSD a desemnat opt vicepreşedinţi pentru viitoarele regiuni de dezvoltare (regiunea Nord-Est – Gheorghe Nichita, regiunea Sud-Est – Marian Oprişan, regiunea Sud – Mircea Cosma, regiunea Sud-Vest – Paul Stănescu, regiunea Vest – Ion Mocioalcă, regiunea Nord-Vest – Ioan Rus, regiunea Centru – Mircea Duşa, regiunea Bucureşti-Ilfov – Robert Negoiţă) şi a stabilit opt vicepreşedinţi la nivel naţional (Nicolae Bănicioiu, Eugen Bejinariu, Ion Călinoiu, Titus Corlăţean, Dan Nica, Constantin Niţă, Dan Şova, Marian Vanghelie). Cinci locuri în viitorul Birou Permanent Naţional aparţin organizaţiei de femei a partidului pentru care au candidat Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, Corina Creţu şi Rovana Plumb. De asemenea, s-a înfiinţat funcţia de preşedinte executiv, funcţie care i-a revenit, conform votului, vicepremierului Liviu Dragnea.

Dacă în ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al PSD filialele judeţene au fost în unanimitate alături de actualul lider, Victor Ponta, adevărata miză a fost în privinţa vicepreşedinţilor pe regiuni de dezvoltare şi a celor la nivel naţional, organizaţiile având opţiuni diferite. Iniţial, pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte la nivel naţional se înscrisese în cursă şi preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, competiţia incluzând 15 candidaţi pentru 8 locuri. În cea de-a doua zi a congresului, de la tribună, Victor Ponta a anunţat că în seara de vineri a plecat cu Daciana acasă, lăsându-i pe pesedişti să se „mănânce” între ei pentru funcţiile de vicepreşedinţi. Însă, chiar dacă nu a fost prezent, Ponta a avut un reprezentant de nădejde în persoana lui Liviu Dragnea, care a condus „ostilităţile”. Care a şi făcut cărţile pe şest. Astfel, Ion Cîlea a plătit tribut faptului că a fost unul dintre susţinătorii lui Mircea Geoană, că i-a agasat pe liderii partidului cu cererile sale pentru salvarea Oltchim-ului dar şi pentru că s-ar fi aflat în situaţia de a concura cu 7 miniştri. Istoricul său politic arată că, în dispute concurenţiale, liderul vâlcean nu a pierdut niciodată competiţiile si, de data aceasta, cum cărţile erau deja făcute pentru cei 7 ministri, devenise evidentă înfrângerea. Prietenii săi de la Centru l-au sfătuit să-şi retragă candidatura, ceea ce a şi făcut, sfătuindu-l să înţeleagă că jocurile le făcuse „ţarul” Dragnea, cu o seara înainte.

MAGDA POPESCU