Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Gambitul viceprimarului

TENSIUNI. S-au urât de la început. Au fost duşmani politici un lung şir de ani. Este vorba despre liderii politici ai organizaţiilor liberale şi pesediste din judeţ şi în speţă din Râmnicu Vâlcea. Arestarea primarului liberal Emilian Frâncu a declanşat o bătălie pentru controlul exercitat în primărie. Un război deschis prin declaraţii publice, prin atacuri în presă, prin acuzaţii, dar şi un război de culise în care fiecare din cele două mari grupări s-a arătat dispusă la a face compromisuri cu partidele din opoziţie pentru a-şi elimina adversarul. Adversar, care, teoretic, face parte din aceeaşi alianţă politică. Spunem teoretic pentru că, în practică, construcţia USL nu mai există în municipiul Râmnicu Vâlcea.

RADU DUMITRESCU

radu.dumitrescu@voceavalcii.ro

Liberalii nu s-au mulţumit că au reuşit să îl impună pe Eduard Vîrlan viceprimar. Cu un primar arestat trimis în judecată pentru luare de mită şi cu un viceprimar (Gheorghe Ioniţă) demisionat, liberalii ar fi trebuit să facă un pas în spate. Ei, dar ţi-ai găsit! Conduşi de un lider tupeist şi cinic la nivel judeţean şi împânzit de o grămadă de oportunişti tineri şi de sinecurişti, PNL a devenit o organizaţie de tip SRL şi mai puţin una de interes public. Liberalii au purtat negocieri cu cei din PDL. Le-au promis un post de viceprimar pentru fostul vice Cosmin Constantinescu. Numai pentru a-l schimba din funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar pe Gigi Matei. Pesediştii au trebuit să caute şi ei soluţii. Ambele tabere au contactat grupul UNPR şi PP-DD al consilierilor locali. Acum se visează viceprimari Cosmin Constantinescu, Eusebiu Veţeleanu şi Iulian Voicu. Se joacă, astfel, ca o partidă de şah în care nu neapărat cei buni vor învinge. Ci aceia dispuşi la compromisuri. Trădările pot avea şi ele importanţa lor. După cum se arată lucrurile cei din PSD par a fi favoriţi. Nu numai pentru că joacă cu albele, dar pentru că au ocazia de a juca perfect un gambit de viceprimar. Următoarele mutări vor fi făcute în una din şedinţele următoare ale consiliului municipal. Așadar vom avea o toamnă bogată din punct de vedere politic.

GAMBÍT s.n. Sacrificare a unei piese sau a unui pion la începutul unei partide de șah pentru a obține un avantaj în atac. [< fr. gambit, cf. it. gambetto].