Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

• Fără milă de ai lor/Elena Udrea ne schimbă şefii de deconcertate!

COMASARE. Directorimea pedelistă îşi trăieşte ultimele clipe la cârma deconcentratelor. Premierul Boc a decis să-şi decapiteze toţi tovarăşii de partid pentru a da un exemplu de sacrificiu politico-administrativ. Lecţia dată liderilor PSD îl va costa scump pe Emil Boc, camarila portocalie va intra în fibrilaţii la gândul banilor daţi degeaba la partid, şi-şi vor capsa buzunarele la alegerile viitoare. În Vâlcea, peste 60 de portocalii vor ajunge în şomaj dintr-un singur pix, din cauza reorganizării administrative impusă de preşedintele de facto al PDL.

Reorganizarea administrativă propusă de preşedintele Traian Băsescu ar fi a doua mare  prigoană politică operată de premierul Boc, după cea din 2008, în perioada alianţei PSD-PDL,  când a  dat afară aproximativ 4.500 de directori printr-o simplă ordonanţă de urgenţă.

La data respectivă, Guvernul a luat decizia de a desfiinţa aproximativ 4.500 de funcţii de directori generali şi directori generali adjuncţi din unele servicii publice deconcentrate, pentru a reangaja directori coordonatori, o găselniţă legislativă menită să pună în legalitate noua camarilă politică.

De această dată, startul va fi dat de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, cu inspectoratele în construcţii. Aceasta a declarat, luni, 27 iunie, că Inspectoratul de Stat în Construcţii va fi reorganizat pe forma regiunilor de dezvoltare economică, menţionând că vor dispărea 125 de posturi, cele mai multe fiind de şoferi, secretare şi „şefi”.

Udrea a precizat că, până se ajunge la un acord privind reorganizarea administrativă, se va face reorganizarea deconcentratelor pe forma regiunilor de dezvoltare economică.

„Cel puţin la mine la minister, deja am proiecte pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii, pe care-l reorganizăm pe forma de regiuni de dezvoltare economică şi vreau să spun că avem o reducere de 18% la personal şi de 15% la cheltuieli, plus faptul că o mulţime de sedii din fiecare judeţ rămân disponibile şi le putem pune la dispoziţia primăriilor”, a precizat Udrea.

Ea a menţionat că va rămâne un inspectorat în construcţii la nivelul fiecărei regiuni, iar la nivelul fiecărui judeţ vor rămâne doar inspectori, iar clădirile Inspectoratelor judeţene de Stat în Construcţii pentru care se pregăteşte reorganizarea vor fi cedate ulterior primăriilor locale, astfel că vor rămâne opt instituţii din 42 în prezent.

Primul pas în preluarea inspectoratelor a fost făcut încă din prima lună a acestui an, când poliţiile locale au preluat o parte din atribuţiile  inspectoratelor  în construcţii, cele de inspecţie.

Elena Udrea a precizat că, până se ajunge la un acord privind reorganizarea administrativă, se va face reorganizarea deconcentratelor pe forma regiunilor de dezvoltare economică.

Premierul Emil Boc a lansat acelaşi scenariu şi a dat ca exemplu o posibilă comasare a unor structuri din subordinea Ministerului Agriculturii – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). “Acum, la nivelul Guvernului, există un grup de lucru la fiecare minister care analizează două lucruri: ce atribuţii pot fi descentralizate de la serviciile deconcentrate sau de la Consiliul Judeţean spre primării, care să rămână la autoritatea cea mai apropiată de cetăţean, conform principiului subsidiarităţii, şi în care situaţii, în contextul viitoarei reorganizări administrativ-teritoriale a ţării, mai pot fi păstrate oficii la nivel judeţean pentru diverse servicii deconcentrate. Am dat câteva exemple, la sănătate, la şomaj, la pensii, dar şi de comasare, de exemplu, între APIA şi APDRP. Se poate gândi o comasare a acestor două structuri cu unificarea atribuţiilor”, a explicat Emil Boc.

DANA NEDESCU