Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Evenimente politice ale anului 2010

VOCEA VÂLCII a realizat un top al celor mai importante evenimente politice ale anului care tocmai s-a încheiat, încercând să scoată în evidenţă trăsăturile proeminente ale personajelor din „high-life-ul” vâlcean, dar şi ale celor care au ajuns eroi ai primelor pagini ale ziarului, din noroc sau datorită isprăvilor lor mai mult sau mai puţin bizare. Anul politic 2010 a fost unul agitat, cu tensiuni, trădări şi certuri care au ţinut primele pagini ale jurnalelor locale.

IANUARIE

4 ianuarie: În PSD s-a iscat dihonie mare, preşedintele PSD Vâlcea sărind la gâtul deputatului Vasile Bleotu. Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor interne, luptele pentru putere în organizaţia judeţeană a PSD Vâlcea se înteţesc. Dacă până acum se mima coeziunea şi solidaritatea între colegi, disensiunile dintre principalii candidaţi la funcţia supremă în partid au izbucnit mai ceva ca un vulcan.

FEBRUARIE

8 februarie: Emilian Frâncu a anunţat că pleacă în Thailanda, pe banii statului, să se relaxeze. În plină criză financiară, senatorul liberal vâlcean Emilian Frâncu, împreună cu alţi nouă parlamentari, vor pleca, pe banii statului, să se relaxeze, timp de opt zile, în Thailanda, la Bangkok,  pentru sesiunea de primăvară a Adunării Uniunii Interparlamentare, unde vor analiza, de zor, probleme legate de „mediul înconjurător”. Distracţia va costa peste 20 de mii euro, doar pentru transport,  deplasare suportată, desigur,  din bani publici.

25 februarie: Război pentru Primăria Râmnicului – 25 februarie 2010. Candidaţii la fotoliul de edil al municipiului Rm. Vâlcea au aşteptat cu sufletul la gură rezultatele sondajelor interne de partid, pentru a vedea cum se plasează în topul preferinţelor electoratului. Numărul personajelor politice – social-democrate, democrat-liberale sau peneliste – care şi-au doresc primăria a fost unul semnificativ.

MARTIE

15 martie: Zamfirescu spune că aleşii PSD şi PNL trebuie puşi la zid. PSD, PC şi PNL au boicotat votul final la Legea Funcţionarului Public, lege care nu permite numiri politice. Anunţul boicotului a fost făcut chiar de la tribuna Parlamentului de către social-democratul Valeriu Zgonea. Scandalul a început zilele trecute, când deputaţii PSD şi PNL au ieşit din sală. Parlamentarii Opoziţiei au părăsit, atunci, sala de plen, nemulţumiţi că PD-L încearcă modificarea Legii statutului funcţionarilor publici. Proiectul a trecut pe articole în absenţa pesediştilor şi peneliştilor, urmând să fie supus votului final.

APRILIE

22 aprilie: Liberalul Pistol nu a fost niciodată lider de partid. Informaţia lansată de noi privind făţărnicia demisiei liderului liberal Bogdan Pistol din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale Rm. Vâlcea, dar şi gestul de demisie al întregului său birou politic, au fost privite cu suspiciune, ba chiar şi contrazisă, cu vehemenţă, de partizanii lor. Pistol, cât şi întregul birou de conducere municipal, au fost demişi cu mult timp înainte şi Biroul de conducere a fost dizolvat prin hotărârea Curţii de Onoare şi Arbitraj a PNL (nr.30), emisă la data de 16 februarie 2010.

29 aprilie: Ion Nuică a primit „eject” din PRM. Ion Nuică a fost dată afară din PRM de tarorele Vadim Tudor, care l-a acuzat de lipsă de loialitate faţă de formaţiunea politică amintită, dar şi de influenţarea membrilor de partid de a vota cu Romeo Rădulescu.

IUNIE

16 iunie: Mihai Persu  aplecat din PSD la PC. Tânărul politician a luat această decizie după alegerile din partid de săptămâna trecută, când actuala conducere şi-a impus, prin jocuri de culise, noua structură de conducere a partidului, respectiv cele 15 funcţii de vicepreşedinte.

27 iunie: Mihai Sporiş a trecut la PNL. Senatorul Emilian Frâncu, liderul interimar al organizaţiei municipale Râmnicu Vâlcea, a  anunţat săptămâna că PNL Vâlcea a făcut o nouă achiziţie: Mihai Sporiş, membru fondator al Forumului Cultural Vâlcean. Mihai Sporiş  se află la a treia încercare, a intrat în politică ca membru PD, unde a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte până în momentul preluării partidului de către Traian Băsescu, când a plecat din partid. După experienţa din PD s-a înscris în PSD, pentru că avea o doctrină social-democrată şi promitea promovarea  valorilor.

IULIE

4 iulie: Romulus Bulacu se află în stare de incompatibilitate. După ce PDL a fost lovit la nivel de imagine de scandalul iscat de presupusa stare de incompatibilitate a viceprimarului Cosmin Constantinescu, partidul s-a confruntat cu o nouă situaţie, similară, despre care în mass-media locală va curge, de acum încolo, multă cerneală. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Romulus Bulacu, este acuzat de adversarii politici că a făcut afaceri cu Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri (RAJDP), subordonată instituţiei pe care o conduce, deşi legea interzice acest lucru, fapt ce a condus la declanşarea stării de incompatibilitate. Romulus Bulacu neagă acuzele ce i se aduc, susţinând că nu a procedat greşit, însă legea nu este deloc de partea sa, prin restricţiile pe care le impune în acest sens.

11 iulie: Rotaru a resuscitat PCR-ul. Constantin Rotaru, nostalgic după epoca ceauşistă şi sătul să plângă cu lacrimi de crocodil lângă tabloul lu’ Leana, s-a hotărât într-o noapte să schimbe denumirea PAS, în Partidul Comunist Român. Parcă-l şi vedem pe Rotaru la scurt timp după inteligentul său demers, scriindu-i o scrisoare lui Moş Gerilă în care i-a spus că a reînfiinţat PCR, despre care a auzit când era mic că a fost prieten cu „Ceaşcă”, să-l roage să i-o ducă acolo unde s-o afla el. Cum pe Moşul nu a fost chip să-l găsească că era ocupat să să-şi facă colecţia de cadouri pentru Crăciun căutând prin lucrurile luate de Prut bieţilor sinistraţi, că doar e criză!, a făcut o conferinţă de presă. Cu toţii ne-am fi aşteptat ca omul să vină cu un medium la purtător care să transmită fericitul eveniment familiei de dictatori trecută în nefiinţă, însă n-a fost aşa. Bălmăjitul său a fost mai infernal decât prezenţa unui traducător pentru morţi.

AUGUST

18 august: Liviu Boban a trecut la liberali. Divorţ cu năbădăi la PC Vâlcea. Liviu Boban, secretarul executiv al PC Vâlcea a trecut la PNL, iar actualul lider Mircea Stănculescu face pe infractorul de drept comun şi în lipsa acestuia îi sparge fişetele în care ţinea actele partidului. Boban susţine că a plecat din cauza divergenţelor cu actualul lider Mircea Stănculescu, care confundă rolul unui secretar  de partid cu cel al unei simple secretare: făcut cafele, scrierea proceselor verbale şi eventual împărţirea corespondenţei, dar şi pentru faptul că cei doi capi ai PC s-au dovedit a fi sub ştacheta impusă de funcţiile deţinute. Vicepreşedintele  Nicu Gheorghe susţine că Boban şi-a dat demisia din partid pentru că i s-au luat ,,jucăriile”, adică puterea,  şi nu-şi mai poate face afacerile (inexistente) pe seama partidului.

22 august: Emilian Frâncu este iar şef la liberali. Liberalul Emilian Frâncu este din nou preşedinte de partid pentru că nu a avut contracandidat. Înainte de alegerile pentru Biroul Municipal al PNL Rm. Vâlcea, care s-au desfăşurat în Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, în prezenţa a 250 de liberali, senatorul a ţinut un discurs mobilizator, pe parcursul căruia a ridicat tonul de mai multe ori, în stilul caracteristic.

SEPTEMBRIE

1 septembrie: Ion Nicolae s-a retras din Consiliul Local. Liberalul Ion Nicolae a decis să demisioneze din funcţia de consilier local, chiar dacă până în acest moment partidul său nu i-a cerut în mod expres acest lucru. Anunţul a fost făcut chiar la ultima şedinţă a Consiliului, Nicolae, cunoscut opiniei publice şi drept „Dintele de Aur”, alegând acest moment, probabil, pentru a fi sigur că se face auzit de o întreagă comunitate. Într-o discuţie neoficială, liberalul se plângea că s-a săturat să fie luat peste picior de preşedintele organizaţiei municipale a partidului, Emilian Frâncu, pe care, spune el, l-a ajutat în nenumărate rânduri să obţină „pe spatele lui” un scor electoral bun.

OCTOMBRIE

10 octombrie: Ion Nicolae a candidat la UNPR şi a câştigat şefia Partidului Poporului. Oricât de ciudat vi s-ar părea, Ion Nicolae, cunoscut opiniei publice drept „Dintele de Aur”, a ajuns mare şef la PP, partidul lui DD. Mai exact, Nicolae a fost desemnat preşedintele, pe Vâlcea, al Partidului Poporului, înfiinţat de omul de televiziune Dan Diaconescu.

31 octombrie: Frâncu şi-a făcut dolarii evantai în Parlament. Senatorul PNL, Emilian Frâncu, a intrat, din nou, în atenţia presei după ce a fost surprins de camerele de luat vederi numărând un teanc de dolari, vreo 800 de USD, pe care-i primise diurnă pentru deplasarea în Mexic unde va reprezenta România la o conferinţă ONU pe problema rromilor. Întâmplarea al cărui protagonist este parlamentarul vâlcean a avut loc chiar în ziua votării moţiunii de cenzură depusă de PSD, în timp ce afară, pe străzile din faţa Senatului, românii îşi strigau sărăcia.

NOIEMBRIE

21 noiembrie: Prefectul Ungureanu şi-a turnat colegii la  Grand Hotel Sofianu, din Rm. Vâlcea, a avut loc un colocviu pe tema „Doctrina populară”, organizat de Institutul de Politici Publice şi Fundaţia Hanns Seidel, la care au participat Sever Voinescu – deputat PDL, Valeriu Stoica – vicepreşedintele PDL central, Cristina Trailă – preşedintele Autorităţii de Reglementare a Achiziţiilor Publice şi consilierul prezidenţial Cristian Avrămescu. Aproape întreaga conducere a organizaţiei PDL Vâlcea şi activul de partid interesat au participat la eveniment, printre ei remarcându-se prefectul Bebe Ungureanu, cu al său locotenent Bulacu, zis Arici, plin de vervă şi animat de scopuri ascunse. Nouă nu ne-a fost greu să aflăm ce urmărea acesta, pe lângă bucureştenii portocalii prezenţi, ştiindu-i aplecarea sa spre turnătorii şi degradarea imaginii contracandidaţilor pupilului său – Romulus Bulacu, la preşedinţia organizaţiei vâlcene. În scopul intoxicării vicepreşedintelui Stoica şi a secretarului Camerei Deputaţilor, cei doi nărăviţi în încocleţiri şi pârăciuni, au stat grămadă pe aceştia, calomniindu-l şi murdărind imaginea liderului Dorel Jurcan.

28 noiembrie: Prefectul şi gaşca lui de pedelişti roşii l-au schimbat din funcţie pe pedelistul Ştefan Prală. Ceea ce s-a întâmplat prin demiterea pedelistului Ştefan Prală, din funcţia de director la Hidroserv – Vâlcea, este demn de Guinness World Records al politicului de pe mapamond. Prefectul Buba Ungureanu, asistat de Romulus Bulacu, vicepreşedintele PDL Vâlcea, fiul acestuia, ajuns pe pile în funcţia de consilier al ministrului industriilor Ion Ariton, Ana Maria Pătru – naşa consilierului Bulacu jr., deputatul Samoil Vâlcu şi ilustra „corp ansamblu portocaliu” Iuliana Moise, au stat pe capul ministrului Ariton pentru a fi schimbat din funcţie colegul lor de partid Ştefan Prală. Vina acestuia a constat în faptul că în acţiunea de respingere a „grefei” Valentin Adrian Iliescu – ministru în Relaţia cu Parlamentul, venit de la Bucureşti în organizaţia vâlceană, nu s-a alăturat grupului amintit, grup conştientizat de opinia publică locală ca un grup „pro-PSD” ce face jocurile de distrugere a unităţii şi activităţii organizaţiei judeţene a PDL.

DECEMBRIE

12 decembrie: Dorel Jurcan este noul preşedinte al PDL Vâlcea. Sala Sindicatelor din municipiu a fost gazda unuia dintre cele mai aşteptate evenimente politice din acest an, alegerile pentru funcţia de preşedinte al Partidului Democrat-Liberal (PDL) Vâlcea. Cursa electorală nu a fost lipsită de surprize politice, răsturnări de situaţie, dar şi trădări din partea unor figuri marcante ale partidului, ale căror trăsături definitorii de caracter sunt oportunismul şi inconsecvenţa. În bătălie, s-au înscris Dorel Jurcan, Romulus Bulacu şi Valentin Iliescu, ultimul dintre ei alegând să se retragă din cursă, nu înainte însă de a anunţa public, printr-un gest plin de semnificaţie că îl va susţine pe senatorul Dorel Jurcan.

19 decembrie: Gigi Matei a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Rm. Vâlcea. După ce a câştigat alegerile cu 182 de voturi din cele 185 valabil exprimate, liderul social-democraţilor râmniceni şi-a luat angajamentul în faţa colegilor săi de a câştiga funcţia de primar al Râmnicului, dar şi de a câştiga cel puţin 14 mandate de consilieri locali.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU