Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Din interese politice, Rădulescu a reziliat contracul cu Urbanul

Romeo Rădulescu a demarat o lucrare de schimbare a  pavelelor de pe Calea lui Traian, deşi nu era cazul,  doar ca să justifice cele 10 miliarde de lei vechi, băgaţi în contul Elenei Udrea luna trecută

ACUZE. Primarul Romeo Rădulescu şi consilierii locali ai PDL au desfiinţat ieri, 30 iunie, contractul de delegare încheiat cu firma SC Urban SA, pentru salubrizarea oraşului, chiar dacă litigiul dintre Primăria Râmnicului şi firma de salubritate se judecă în instanţă la Curtea de Apel Piteşti.Urban şi consilierii PSD au cerut amânarea raportului până la finalizareal procesului, dar primarul Râmnicului a refuzat, motivând că menţinerea contractului ar permite firmei Urban să se folosească de banii publici. O declaraţie de un populism ieftin, ţinând cont de faptul că zilele acestea primarul Romeo Rădulescu a demarat o lucrare de schimbare a  pavelelor de pe Calea lui Traian, deşi nu era cazul,  doar ca să justifice cele 10 miliarde de lei vechi, băgaţi în contul Elenei Udrea, luna trecută. Atunci, insomniile favoritei preşedintelui Traian Băsescu au avut prioritate în faţa intereselor comunităţii locale, primarul jefuind, legal, bugetul pentru situaţii de urgenţă  de 10 miliarde lei vechi cu ajutorul consilierilor PDL.

Şedinţă cu scântei la Consiliul Local al Râmnicului. Primarul democrat Romeo Rădulescu a propus consilierilor locali un raport de hotărâre care prevede desfiinţarea contractului de delegare, prin concesiune a serviciului de salubrizare a oraşului, atribuit firmei SC Urban SA, contract disputat în instanţa Curţii de Apel Piteşti. Reprezentanţii societăţii Urban, prezenţi la şedinţă, au declarat că nici Primăria nu şi-a asumat partea ei de obligaţii, iar  respectiva redevenţă a fost calculată greşit, de două ori,  şi au cerut amânarea raportului. O cerere respinsă de primarul Râmnicului. Raportul a trecut cu votul consilierilor PDL, cu excepţia Mariei Bălan, care s-a abţinut de la vot. Fostul liberal Ion Nicolae a decis să voteze împotriva colegilor care l-au dat afară din partid şi şi-a dat votul pentru promovarea proiectelor lui Rădulescu.

,,Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea, întrunit în şedinţă ordinară la data de 30 iunie 2010, luând în discuţie raportul nr. 19392 din data de 23.06.2010, întocmit de Direcţia Administraţie, Juridic, Contencios şi Direcţia Evidenţă, Patrimoniu, Cadastru şi Servicii Publice, prin care se propune să se ia act de desfiinţarea de drept, fără punerea în întârziere sau îndeplinirea unei formalităţi prealabile a contractului de delegeare prin concesiune a serviciului public de salubrizare a municipiului Râmnicu Vâlcea, încheiat cu SC Urban SA, precum şi aprobarea licitaţiei publice deschise, în urma căreia să fie desemnat un alt operator al acestui serviciu”, adică firmei lui Honorius Prigoană, proaspăt membru  al organizaţiei municipale a PDL Râmnicu Vâlcea, organizaţie condusă de primarul democrat Romeo  Rădulescu.

Edilul Râmicului, şeful de partid al lui Prigoană junior şi-a motivat decizia prin faptul că Urban nu a respectat  condiţiile stipulate în contract. ,,Urban nu a respectat contractul. Chiar ei  recunosc în scris existenţa acestei datorii, deci şi-au asumat-o. Ei au stabilit această redevenţă, în baza ei au participat la licitaţie şi acum după ce nu au plătit-o vin şi spun că nu e reală şi că a fost calculată greşit. De ce au văzut acest lucru mai demult? Am avut un contract şi l-au încălcat. Au încasat o taxă de la populaţie, s-au folosit de banul public şi acum cer amnârea. Dacă vreţi să fiţi părtaşi la o fraudă, la folosirea banilor publici de către Urban, foarte bine, dar eu nu vreau”, a afirmat primarul democrat, iar ,,necuvântătoarele” PDL au votat fără să clipească, mulţi dintre ei în orb, pentru că nici măcar nu au citit raportu

Bârna din ochiul primarului

Primarul Rădulescu a bătut moneda pe obligaţiile societăţii Urban, dar nu a suflat un cuvând despre obligaţiile asumate de Primăria Râmnicului, prin care Executivul se obligase să-i pună la dispoziţie o rampă de deşeuri în apropierea oraşului şi nu la 60 de km. distanţă, cum s-a întâmplat. Neasumarea acestei condiţii a dus la creşterea cheltuielilor de transport pentru firma Urban.

SC Urban datorează concedentului suma totală de 6.933.760 lei, structurată astfel: 5.023.860 lei cu titlu de redevenţă datorată şi neachitată până la data de 31 martie 2010 şi 1.909.900 lei, cu titlu de majorări de întârziere la plata redevenţei calculată până la data de 31 mai 2010, pentru aceste  motive societatea a fost acţionată în judecată, solicitându-se printr-o cerere în pretenţii obligarea SC Urban de a-şi îndeplinii obligaţiile asumate prin contract, de a achita sumele datorate şi de a rezilia contractul de delegare.

Gigi Matei, consilier pe lista PSD a cerut amânarea raportului până la finalizarea procesului, dar a fost refuzat şi acuzat de populism ieftin de primar doar pentru că a cerut respectarea procedurilor. Pesedistul a cerut să se specifice în scripte votul fiecărui consilier pentru evitarea unor daune compensatorii pe care Urban le-ar putea cere CL în cazul în care va câştiga procesul. ,,Vreau să se specifice foarte clar cu cine a votat fiecare consilier, pentru că nu vreau să plătesc pentru gafele altora. În cazul în care firma Urban va câştiga procesul va cere despăgubiri şi nu vreau să le plătesc eu”, a declarat Matei.

Pleacă Urbanul lui Florescu, vine Rosalul lui Prigoană

Rădulescu ştia că Matei are dreptate, dar  ştia la fel de bine că procesul cu Urban va dura  o perioadă lungă de timp, prima amânare fiind provocată de vacanţa de vară a magistraţilor.

,,Cum cauza se judecă abia la fond-faza expertiză tehnică judiciară, specialitatea contabilitate şi având în vedere că urmează căile de atac legale, iar instanţele judecătoreşti intră în vacanţă până în luna septembrie, împrejurări care vor întârzia mult pronunţarea unei soluţii definitive şi irevocabile, se impune o rezolvare rapidă a cazului, prin aplicarea art.15, alin 7, din contract.În această situaţie rămâne ca instanţa de fond a Curţii de Apel Piteşti să soluţioneze numai capătul de cerere privind  obligarea  SC Urban SA la plata redevenţei şi a penalităţilor datorate”, a specificat primarul.

Decizia de reziliere a contractului deschide porţile oraşului firmei Rosal, societate patronată de Silviu şi Honorius Prigoană, seniorul încercând să pună mâna pe contract din 2006, dar nu a reuşit din cauza primarului Mircia Gutău, care a respectat contractul cu Urban. Romeo Rădulescu a făcut imposibilul posibil în doar 30 de zile.

DANA NEDESCU