Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DIN CODAȘ AL ABSORBȚIEI FONDURILOR EUROPENE, VÂLCEA DEVINE UNUL DIN CELE MAI DINAMICE JUDEȚE

● Tur de forță al reprezentanților Ministerului Fondurilor Europene în toată țara pentru deblocarea a 57 de proiecte de apă și canal care trenau de ani de zile
● Proiecte de cercetare de 23 de milioane de euro semnate digital în următoarele zile, care duc la concretizarea Hubului Hidrogenului despre care se vorbea cu numai câteva luni în urmă
● În Vâlcea au fost vizitați doi dintre principalii furnizori de alimente distribuite celor 1,18 milioane de persoane defavorizate

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a efectuat astăzi o nouă vizită de lucru în județul Vâlcea, unde a avut întâlniri cu reprezentanții autorităților locale, ai operatorului de apă local, dar și cu potențiali beneficiari din acest județ. Suplimentar, a fost verificată distribuția pachetelor de igienă și hrană, activitate aflată în plin proces.
Vizita în Vâlcea vine în continuarea verificărilor efectuate județele Sibiu, Teleorman, Alba (unde Ministerul este reprezentat în aceste zile de secretarul de stat Carmen Moraru), într-un efort conjugat de identificare a soluțiilor de deblocare a proiectelor de apă și canalizare cu finanțare europeană ce stagnează de ani de zile. „Civilizația începe cu accesul la apă! Este inuman dezinteresul unora dintre autorități față de găsirea unor soluții în vederea deblocării situației, acolo unde blocajele trenează de ani de zile”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
De pe urma proiectului de 216 milioane de euro aflat în analiză la Vâlcea, 101.343 locuitori vor beneficia de servicii de canalizare (28% din populația județului) și 64.402 de apă curentă (18%) în cele 39 de unități administrativ-teritoriale.
„În aceste prime 8 luni de mandat am deblocat 57 de proiecte dedicate creșterii nivelului de civilizație al românilor”, a afirmat ministrul Boloș, referindu-se la actele normative și contractele semnate:
▪ OUG 60/2020 privind suplimentarea cu 355 de milioane de lei pentru implementarea proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanțate din fondurile aferente actualei perioade. Fără această suplimentare proiectele nu ar fi putut fi finalizate, România riscând să returneze toți banii investiți între timp.
▪ HG 379/2020 pentru aprobarea metodologiei de ajustare a prețurilor devizelor proiectelor de infrastructură publică, fapt care a permis actualizarea la nivelul anilor 2014-2018. Fondurile deveniseră insuficiente ca urmare a evoluției indicilor INS în perioada dată, ducând la blocarea proiectelor.
▪ OUG 40/2015 ce aduce modificări HG 677/2017, permițând astfel determinarea nivelului de cofinanțare a UE pentru proiectele generatoare de venit prin aplicarea unei rate forfetare de 6%.
▪ OUG 88/2020 care crează cadrul legal pentru finanțarea pregătirii proiectelor din viitorul exercițiu financiar 2021-2027 prin utilizarea banilor aflați acum la dispoziția României, o premieră în țara noastră.
▪ prevede o alocare de 100 de milioane de euro pentru pregătirea portofoliului de proiecte pentru următoarea perioadă de programare în domenii precum infrastructura, regenerarea urbană, mobilitatea sau specializarea inteligentă.
„Din prima zi a mandatului am urmărit trei principii: banii europeni trebuie investiți, nu cheltuiți; transparentizarea și debirocratizarea fondurilor în ciuda reticenței sistemului; și pregătirea cadrului legal astfel încât România să fie pregătită să lanseze proiecte generatoare de absorbție încă de la începutul exercițiului 2021-2027, fără să mai repetăm greșelile anterioare când se pierdeau ani de zile până când demarau proiectele”, a continuat ministrul fondurilor europene.

Încă un pas spre concretizarea hub-ului românesc dedicat hidrogenului
Vizita de vineri din județul Vâlcea a continuat la platforma Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) în contextul în care sunt în proces de semnare două proiecte strategice pentru dezvoltarea infrastructurii mari de cercetare din Romania, în valoare de 93.824.822,88 lei (23 milioane de euro):
▪ 23 milioane de lei pentru soluții de stocare a energiei pe bază de hidrogen și pentru dezvoltarea de parteneriate și colaborări care facilitează transpunerea tehnologiei de laborator în mediul comercial.
▪ 82 milioane de lei pentru extinderea infrastructurii naționale pentru separarea tritiului si deuteriului astfel încât ICSI să își întărească rolul de centru de excelență în energie, iar prin rezultatele activităților de cercetare-dezvoltare și inovare să contribuie la dezvoltări în domeniul tritiului.
Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene: „Din nou am promis, am făcut! Cu cele două proiecte pe care le semnăm digital pe 6 iulie, ICSI Râmnicu Vâlcea face un pas mare pentru consolidarea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare, care ne aduce și mai aproape de concretizarea Centrului Național pentru utilizarea hidrogenului în scopuri energetice. În acest fel, România se înscrie pe drumul ireversibil al energiei curate”.
ICSI a implementat deja în această perioadă de programare un proiect prin intermediul căruia a obținut 3 brevete și a reușit să consolideze un nucleu competitiv în domeniul științific și tehnologic pentru a desfășura activități de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul hidrogenului și tritiului, cu aplicabilitate în dezvoltarea sectorului energetic din România.
Vizita la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea, responsabil pentru dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen ca sursă alternativă de energie, vine în continuarea dezbaterii organizate joi de Ministerul Fondurilor Europene cu principalii jucători din energie, cu participarea eurodeputatului Cristian Bușoi.