Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Romeo Rădulescu spune NU etnobotanicelor

Deputatul Romeo Rădulescu a depus în luna septembrie 2013, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă, care are ca scop îmbunătăţirea Legii nr. 194 din 2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare. Proiectul legislativ vizează modificarea unor prevederi, care, în final, să conducă la stoparea diversificării şi creşterii volumului tranzacţiilor unor asemenea substituţi, numiţi în mod generic „produse etnobotanice”.

Deoarece în prezent legislaţia noastră interzice explicit numai câteva zeci, constatăm că se comercializează „tăcut” în România peste 1.000 de tipuri ale acestor substanţe cu efecte psihoactive. „Din datele statistice existente, reiese că în ultimii 3 ani în ţara noastră s-a înregistrat cea mai mare creştere a consumului de droguri, indicele urcând de la 1,7% la 4,3% în rândul populaţiei. Astfel, în anul 2012 au fost înregistraţi în evidenţe peste 600.000 de consumatori, numărul lor real fiind însă cu mult mai mare”, a explicat deputatul Romeo Rădulescu.

Deşi sancţiunile prevăzute pentru persoanele ce desfăşoară diferite operaţiuni cu produsele etnobotanice sunt relativ aspre, iar autorităţile competente au luat unele măsuri ce limitează distribuirea acestora prin unităţile comerciale, s-au diversificat tranzacţiile prin intermediul Internetului, în prezent operatorii economici ignorând, în cele mai multe cazuri, procedurile de autorizare a substanţelor noi de către Agenţia Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„Îndreptarea acestei stări de fapt considerăm că ar fi posibilă, numai dacă s-ar responsabiliza organele competente (Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Sănătăţii – prin reprezentanţii desemnaţi), avându-se în vedere şi realităţile din alte ţări membre ale Uniunii Europene, precum Polonia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie sau Germania, care au interzis un număr mare de substanţe identificate ca fiind psihotrope – spre exemplu, în Polonia au fost interzise nu mai puţin de 1.200 de astfel de substanţe într-un interval de 3 luni”, a declarat deputatul PDL, Romeo Rădulescu.

Acesta s-a arătat dezamăgit de uşurinţa cu care Senatul a respins fără o dezbatere reală iniţiativa sa, sperând totodată ca în Camera Deputaţilor să se analizeze mai responsabil modificările propuse Legii nr. 194 din 2011. „Le semnalez şi pe această cale colegilor mei deputaţi, Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului , din 17 septembrie 2013, care urmăreşte modificarea Deciziei-cadru 2004/757/JAI a Consiliului din 25 octombrie 2004, de stabilire a dispoziţiilor minime privind elementele constitutive ale infracţiunilor şi sancţiunilor aplicabile în domeniul traficului ilicit de droguri, în ceea ce priveşte definirea termenului drog, cu speranţa că-i va convinge, indiferent de doctrina politică îmbrăţişată, să ofere un vot favorabil stopării proliferării produselor etnobotanice în România”.