Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Eugen Neaţă, preocupat de integrarea tinerilor în societate şi susţinerea acestora pentru un viitor mai bun

Într-o declarație de presă, deputatul de Vâlcea, Eugen Neață, vorbește despre construirea unui viitor mai bun pentru tinerii, care privesc neîncrezător către viitor.

„Construirea unui viitor mai bun pentru tineri înseamnă să investim în ei, să le oferim unele oportunităţi pe care să le valorifice şi să beneficieze de un start mai bun în viaţă.
Investirea în tineri pune bazele unei societăţi echitabile, deschise şi democratice, a unei mobilităţi şi incluziuni sociale, precum şi a unei creşteri economice şi ocupări durabile a forţei de muncă. Acest lucru se poate realiza prin investiţii în cunoaştere, în locuri de muncă şi în dezvoltarea competenţelor.
Studiile efectuate arată că tinerii nu privesc cu încredere către viitor şi consideră că sunt excluşi din viaţa socială, economică si democratică.
Programul de guvernare 2017-2020 cuprinde un număr de 21 de măsuri pentru tineri, majoritatea referindu-se la segmentul ce priveşte educaţia, consilierea şi orientarea în carieră. Situaţia tinerilor şi perspectivele indică însă faptul că aceste măsuri trebuie urmate de proiecte ce vizează încadrarea tinerilor în locuri de muncă de calitate, bine plătite. Şomajul la începutul vieţii active s-a dovedit că are un impact negativ asupra tinerilor, uneori cu influenţe pe tot parcursul vieţii.
Sunt deputat ales în circumscripţia electorală 40 Vâlcea şi acest lucru mă obligă să gândesc şi să propun măsuri, în primul rând pentru tinerii din judeţ, dar şi pentru cei din întreaga ţară.
Judeţul Vâlcea este cunoscut la nivel mondial pentru gradul crescut al criminalităţii informatice. Mulţi tineri talentaţi în domeniul IT, care ar trebui încurajaţi şi îndrumaţi pentru a-şi folosi abilităţile într-un mod legal, sunt lăsaţi pradă tentaţiilor din zona infracţională.
Guvernele anterioare au gândit şi au pus în practică, în special, măsuri reactive astfel încât s-a ajuns în situaţia în care un procent ridicat din tinerii noştri sunt încarceraţi în penitenciare, cu pedepse aberante (25 de ani închisoare în condiţii inumane pentru infracţiuni informatice), cu repercusiuni pe tot parcursul vieţii, în loc sa fie angajaţi în muncă. Integrarea lor în societate este datoria noastră, a autorităţilor naţionale şi locale.
Principala responsabilitate pentru politicile şi măsurile destinate tinerilor revine statului şi de aceea trebuie să îşi asume acest rol, să pună accent pe programe de prevenţie şi să asigure locuri de muncă bine plătite pentru tineri.
De prea multe ori, statul a gândit doar politici reactive, cu influenţe asupra efectului, fără a interveni asupra cauzei.
Am încredere că actuala coaliţie guvernamentală va găsi cele mai bune soluţii şi va promova reforme structurale care să faciliteze integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, astfel încât aceştia să îşi asume responsabilităţi în calitate de cetăţeni activi.” a declarat deputatul Eugen Neaţă.