Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Dumitru Lovin: Se simplifică procedura de despăgubire pentru culturile afectate de mistreţi

• proiectul se află în dezbatere publică şi urmează să fie adoptat

Anul trecut, în urma discuţiilor cu cetăţenii, în teritoriu, deputatul Dumitru Lovin a început o corespondenţă cu mai multe ministere care ar putea rezolva o problemă extrem de importantă, cu care se confruntă mii sau poate chiar zeci de mii de români. Este vorba despre acordarea despăgubirilor pentru culturile afectate de mistreţi şi de alte animale din categoria vânatului, populaţia acestora explodând în ultimii ani (cu 300-400 %).

Iniţial, deputatul Dumitru Lovin a dorit să elaboreze un proiect de lege care să modifice H.G. 1679/2008 şi Legea 407/2006, în aşa fel încât să fie eliminate toate pretextele folosite în general de către inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare pentru ca fermierii să nu-şi primească despăgubirile cuvenite, dar i s-a comunicat că ar exista un proiect de hotărâre de guvern în acest sens. De asemenea, a primit asigurări că, la nivelul Ministerului Apelor şi Pădurilor, se constituie un grup de lucru pentru elaborarea Strategiei naţionale de prevenire a atacurilor sălbatice din speciile de interes vânătoresc asupra oamenilor şi a culturilor.

„Am căutat acest proiect de Hotărâre de Guvern şi, deşi rezolvă doar parţial lucrurile, măcar ar fi un prim pas în direcţia cea bună, întrucât introduce o procedură cât de cât echitabilă de constatare a pagubelor şi de acordare a despăgubirilor: proprietarii nu vor mai fi obligaţi să asigure paza; convocarea comisiei care constată pagubele o va putea face şi altă persoană, cu un formular care exista la primării; în comisii, vor fi incluse şi persoanele păgubite sau reprezentanţii acestora; termenul de constatare a despăgubirilor se va modifica de la 24 de ore la 3 zile; despăgubirile vor fi acordate în maxim 30 de zile de la stabilirea răspunderii civile. Cum acest proiect de Hotărâre de Guvern a fost lansat în dezbatere publică de mai bine de un an şi, din câte am înţeles, s-ar afla la ministere, spre avizare, prin intermediul unei interpelări adresată domnului Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, dar şi prin alte demersuri, încerc acum să aflu unde s-au blocat lucrurile şi ce este de făcut în continuare pentru adoptarea proiectului cât mai rapid. Aşa cum spuneam, în tot acest timp care trece, mii sau poate chiar zeci de mii de fermieri mai mari sau mai mici înregistrează pierderi colosale, iar reacţia, nu trebuie să vă amintesc, este în lanţ – întreaga agricultură are de suferit şi, implicit, consumatorii, care plătesc mai mult pentru produse. Ca să nu mai vorbim că, până la urmă, oamenilor afectaţi li se încalcă dreptul de proprietate”, le-a transmis parlamentarul vâlcenilor care i-au solicitat să se implice în rezolvarea acestei probleme.