Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Dumitru Lovin îi cere ministrului Fondurilor Europene să ajute Vâlcea în ceea ce priveşte proiectul de extindere a sistemelor de apă şi canalizare

a ora actuală, în Vâlcea, cele mai arzătoare subiecte sunt autostrada Sibiu – Piteşti, urgentarea introducerii sistemelor de alimentare cu gaze naturale în localităţi, reabilitarea drumurilor naţionale, redeschiderea Spitalului din Bălceşti, construcţia depozitului ecologic de deşeuri de la Roeşti, suplimentarea fondurilor pentru primării, relansarea activităţii economice pe platforma industrială, continuarea investiţiilor şi, nu în ultimul rând, începerea lucrărilor de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ, cu finanţare prin POIM 2014-2020.
În ceea ce priveşte acest ultim subiect, deputatul Dumitru Lovin a pregătit o interpelare care, zilele viitoare, va ajunge pe masa lui Eugen Orlando Teodorovici, ministrul interimar al Fondurilor Europene. Parlamentarul îi va cere acestuia să caute o soluţie prin care, din proiect şi din masterplanul judeţean, să nu fie eliminată nicio comună. După cum probabil se ştie, iniţial, valoarea investiţiei era estimată undeva la 240 de milioane de euro şi ar fi rezolvat în linii mari problema alimentării cu apă şi a canalizării în Vâlcea, numai că, recent, s-au produs câteva modificări în ghidul de finanţare al POIM 2014-2020, înăsprindu-se condiţiile de eligibilitate, lucru care a dus la eliminarea unui număr de 10 localităţi vâlcene din proiect şi la reducerea sumei la 222 milioane de euro.
Printre cele 10 comune „faultate” se numără şi Voineasa, care a rămas doar cu alimentarea cu apă. Nu va mai beneficia de canalizare, deşi este o staţiune importantă şi firesc ar fi fost să se ţină cont inclusiv de numărul de turişti. La ora actuală, în judeţul Vâlcea, există temeri şi că proiectul va fi întârziat foarte mult dacă operatorul APAVIL S.A. nu va contribui cu până la 10% din valoarea totală a investiţiei – i-a mai semnalat deputatul Lovin ministrului Teodorovici. Societatea nu dispune de asemenea sume, în condiţiile în care nu a achitat creditele contractate pentru proiectul aferent exerciţiului bugetar european 2007-2013. În opinia parlamentarului, fără doar şi poate, soluţia este la Ministerul Fondurilor Europene, care este Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare şi, de aceea, i-a cerut lui Teodorovici să se implice personal în rezolvarea situaţiei.