Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Daniela Oteşanu susţine modificările Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor

În anul 2015 a fost aprobată Legea nr. 208 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru funcționarea Autorității Electorale Permanente. Legea cuprindea prevederi specifice privind modalitatea de organizare și desfășurare a scrutinului în străinătate, introducea facilități suplimentare pentru alegătorul român cu domiciliul sau reședința în străinatate, cum ar fi posibilitatea exercitării dreptului de a alege prin corespondență.

Pe lângă acest lucru, noul proiect legislativ introduce posibilitatea ca cel putin 100 de alegători să solicite crearea unei secții de vot în localitatea sau grupul de localități în care își au domiciliul sau reședința. Pentru a materializa acestă facilitate, cetățeanul român, cu domiciliul sau reședința în străinătate, trebuie să solicite expres acest lucru prin înscrierea în Registrul electoral cu adresa din străinătate, precizând opțiunea pe care o preferă, respectiv votul prin corespondență sau votul la o secție de votare în localitatea unde locuiește. Astfel, pe lângă secțiile de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale, se mai pot organiza alte secții de votare, în conditiile enunțate mai sus.

În data de 06 februarie 2018, prin Proiectul de Lege nr. 453, Camera Deputaților a modificat legea, iar pe lângă secțiile de votare amintite mai sus, pot fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Decizia revine Autorității Electorale Permanente, care este instituția desemnată prin lege cu misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor, la propunerea motivată a Ministerului Afacerilor Externe.