Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Buican nu mai vrea repartizarea fondurilor pe criterii politice

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, lansează, în aceste zile, în dezbatere publică un proiect care stabileşte criterii obiective, transparente şi predictibile de alocare a fondurilor de către Consiliului Judeţean, intitulat „MODERNIZAREA JUDEŢULUI VÂLCEA”. Proiectul reprezintă un nou început pentru administraţia publică locală din judeţul Vâlcea şi are la bază principii precum asigurarea unei metodologii obiective şi predictibile pentru repartizarea fondurilor publice, transparenţă totală şi management pe bază de performanţă în ce priveşte bugetele administraţiilor publice locale şi judeţene, creşterea capacităţii financiare a unităţilor administrativ teritoriale (UAT), asigurarea cadrului necesar dezvoltării durabile, stricteţe şi rigurozitate în gestionarea fondurilor publice.

În opinia parlamentarului Cristian Buican, politicile publice implementate în judeţul Vâlcea în ultimii 23 de ani s-au dovedit a fi de natură să păstreze un status-quo incompatibil cu dezvoltarea durabilă şi creşterea economică sănătoasă. În toţi aceşti ani fondurile repartizate către administraţiile publice locale de la nivel judeţean sau naţional au fost alocate conform unor impulsuri personale şi partinice, fapt ce a generat întotdeauna nemulţumiri şi disensiuni între reprezentanţii partidelor politice. Indiferent de partidele sau alianţele politice care s-au aflat la conducerea judeţeană şi naţională, întotdeauna a existat cel puţin suspiciunea repartiţiei fondurilor pe criterii politice. Plecând de la aceste realităţi, deputatul liberal Cristian Buican a coordonat, în ultimele 3 luni, o comisie de specialişti din cadrul PNL Vâlcea care a avut ca scop realizarea proiectului pentru repartizarea fondurilor.

Cu această ocazie, proiectul va fi lansat în dezbatere publică şi va fi transmis tuturor partidele politice parlamentare din Vâlcea (PSD, PC, PDL, PP-DD, UNPR), către reprezentanţii CJ, către toate administraţiile publice locale din judeţ şi către toţi parlamentarii din Vâlcea, în vederea analizării şi studierii lui, oferindu-se acestora posibilitatea amendării proiectului, cu argumente.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, doreşte să îi mulţumească public domnului Victor Giosan, a cărui expertiză şi experinţă a fost definitorie în conturarea acestui proiect. „Doresc să prezint proiectul «MODERNIZAREA JUDEŢULUI VÂLCEA» spre dezbatere publică, pentru a da posibilitatea celor interesaţi să depună amendamente. Ulterior, el trebuie să fie aprobat de plenul forului judeţean pentru a avea, de acum înainte, indiferent de cine se află la conducerea Consiliului Judeţean, aceleaşi reguli de alocare de fonduri. Criteriile propuse în material sunt obiective şi transparente şi oferă posibilitatea reprezentanţilor administraţiilor publice locale să previzioneze investiţiile din localităţile lor. Trebuie menţionat că propunerile formulate în proiect sunt în conformitate cu constrângerile bugetare existente, cu gradul de dezvoltare al localităţilor, cu numărul locuitorilor din fiecare localitate, dar şi cu dezvoltarea economică şi socială a acestora. De asemenea, în rândul criteriilor este introdus un indicator numit „indice de sustenabilitate financiară”, instrument de evaluare similar cu cele folosite de majoritatea instituţiilor financiare europene şi internationale ce desfăşoară programe de investiţii în România. Putem chiar deveni deschizători de drumuri în România, fiind un proiect care ar trebui aplicat în toată ţara, la nivel judeţean şi guvernamental” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.