Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputat Ovidiu Popa: “Investeşte în tine” combate şomajul în rândul tinerilor

Programul „Investeşte în tine”, aprobat de Guvernul României joi, 11 octombrie, va susţine tinerii în procesul de formare pentru a se realiza din punct de vedere profesional şi pentru a se integra armonios în societate, îi va stimula în vederea asigurării unui nivel ridicat de pregătire profesională, de cultură şi educaţie şi îi va ajuta pe cei fără venituri sau cu venituri reduse să-şi finalizeze studiile. Asigurarea unei forţe de muncă tinere şi sănătoase şi îmbunătăţirea nivelului cultural al tinerilor, ar fi unul din motivele care i-au împins pe guvernanţi să gândească un asemenea proiect.

Principalele motive ale demarării acestui program sunt şomajul ridicat în rândul tinerilor, exodul tinerilor din ţară, lipsa forţei de muncă calificate în unele zone ale ţării, dificultăţile tinerilor cu venituri reduse în finalizarea studiilor, dificultăţile de angajare şi reconversie profesională pentru cei apropiaţi de 55 de ani.

De aceea, deputatul Ştefan-Ovidiu Popa a subliniat, printr-o declaraţie politică, despre importanţa acestui program: “Dintre toate eforturile de relansare a creşterii economice, combaterea şomajului în rândul tinerilor este una dintre priorităţile principale ale Programului de Guvernare.

Cu cât tinerii rămân în şomaj şi fără experienţă de muncă o perioadă mai îndelungată, cu atât este mai greu ca ei să poată fi integraţi ulterior pe piaţa muncii. Șomajul în rândul tinerilor nu este un fenomen nou și mai multe state membre ale Uniunii Europene se confruntă cu niveluri extrem de ridicate ale acestui tip de șomaj, de mai mulți ani. Criza economică din 2008 a făcut și mai dificilă integrarea tinerilor pe piața muncii. Chiar dacă situația s-a îmbunătățit, peste 4,2 milioane de tineri sub 25 de ani din Uniunea Europeană erau în continuare în șomaj la sfârșitul lunii iunie 2016.

Rata şomajului s-a redus uşor în iunie 2018, până la 4,5%. Numărul de şomeri, minus 51.000 de persoane în ultimul an.

Stimati colegi,
Fiind necesare eforturi suplimentare pentru a se adresa tuturor tinerilor, Guvernul a aprobat joi, 11.10.2018, programul „Investeşte în tine ”.

Lansarea programului şi semnarea documentelor necesare derulării lui reprezintă o perspectivă deschisă tinerilor şi persoanelor de vârstă active, de a-şi asigura finanţarea pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale, sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.

Tinerii între 16 şi 26 de ani pot lua credite, cu dobândă zero, de până la 40.000 de lei. Ei trebuie însă să fie cuprinși în sistemul de învățământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației Naționale, iar cei între 26 şi 55 de ani pot primi un credit de până la 35.000 de lei. Dacă cel care apelează la acest instrument de creditare este angajat, poate beneficia de încă 20.000 de lei.

Anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare”.