Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputat Marian Lazăr: „Am solicitat și solicităm în continuare ca subvențiile acordate partidelor să fie de 4 ori mai mici decât au fost până acum”

„În contextul incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală, AUR a reluat public ideea eliminării subvențiilor acordate partidelor politice, cerând ca banii să fie direcționați pentru renovarea spitalelor din România. „Luați banii de la partide și salvați viețile oamenilor”, a cerut AUR.
Și anterior reprezentanții AUR au susținut că nu vor încasa subvenția de la bugetul de stat și că vor iniția o lege prin care „să fie oprit acest jaf din banii publici”.

În primul rând, este trist că unii politicieni înțeleg să-și facă campanie în contextul unei drame precum cea de la Institutul Matei Balș. Trebuie să respectăm durerea familiilor celor decedați și răniți, iar politicienii să se abțină de la încercarea de a marca puncte electorale într-o astfel de situație.

Mai ales că întregul discurs al celor de la AUR este profund populist. În declarațiile publice, ei spun că nu acceptă subvenția de la stat, dar, în luna ianuarie, AEP le-a virat în conturi peste 1,5 milioane lei.

Ca să fie clar pentru toată lumea: subvenția a fost virată în conturi în baza cererii scrise depuse de către reprezentanții AUR, lucru confirmat de altfel, la momentul respectiv, de președintele AEP. Aceasta este, așadar, realitatea.
Altfel, trecând de la jocul populist la lucruri concrete, vicepremierul Dan Barna a precizat, deja, că există o discuție la nivelul Guvernului ca subvenția pentru partidele parlamentare să fie redusă din nou, în contextul în care România trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de 7-7,2% din PIB.

O reducere cu 30% a sumelor acordate cu titlul de subvenție a fost operată și în 2020, înregistrându-se o economie la bugetul de stat de circa 70 milioane lei.
Reamintesc faptul că, pe 19 decembrie 2017 (http://cdep.ro/pls/steno/evot2015.Nominal?idv=18641), când s-a votat în Parlament proiectul cu mărirea subvențiilor pentru partide – mărire propusă de fostul trezorier al PSD, cel care a fost trimis în judecată pentru că și-a cumpărat vilă și limuzină din banii primiți de PSD de la bugetul de stat – parlamentarii USR au fost singurii care s-au opus.
Toate celelalte grupuri parlamentare au votat pentru mărirea subvenției.

În acest moment, Legea finanţării partidelor politice prevede alocarea a 0,01%-0,04% din PIB pentru partide şi Guvernele PSD au mers pe maximizare (0,04%).
Noi am cerut constant să se meargă pe minimul din lege. Cu alte cuvinte, noi am solicitat și solicităm în continuare ca subvențiile acordate partidelor să fie de 4 ori mai mici decât au fost până acum, să se meargă pe minimul prevăzut de lege.

Nu propunem desființarea mecanismului de subvenționare a partidelor, pentru că mecanismul e normal, democratic și nu vrem să fie readuse în prim-plan practicile de cumpărare a influenței în partid și a locurilor eligibile pe listele electorale.
Știm cu toții cum era când cumpărarea locurilor eligibile devenise o practică generalizată la toate nivelele și în toate partidele. Datoriile, la propriu și la figurat, au generat condiționări imense. „Răsplata” s-a făcut prin contracte publice câștigate apoi de firmele și persoanele așa-zis „donatoare” (de multe ori firme donatoare pentru toate partidele) ori prin legi cu dedicație, spre beneficiul imoral și ilegal al celor care au pompat bani în candidați și partide.
Noi, USR PLUS, susținem principiul finanțării publice a partidelor, măsură, recomandată, de altfel, și de Comisia de la Veneția. Finanțarea publică trebuie să fie însoțită însă de transparență și de un control real al cheltuirii banului public în interesul și beneficiul tuturor cetățenilor” a transmis deputatul USR PLUS de Vâlcea, Marian Lazăr.