Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DANIELA OTEȘANU: „Românii au nevoie de informaţii complete de la Guvern despre situaţia infectărilor cu virusul COVID, pentru a se putea proteja, nu de cenzură şi lipsă de transparenţă!”

Este inadmisibil ca Ministerul Sănătăţii şi Guvernul să ceară prelungirea stării de alertă, să limiteze anumite drepturi şi desfăşurarea anumitor activităţi din cauza pandemiei de COVID, dar în acelaşi timp să cenzureze comunicarea informaţiilor cu privire la provenienţa cazurilor nou confirmate sau a celor internaţi din spitale.
De mai multe săptămâni, Grupul de Comunicare Strategică, care coordonează acţiunile de supraveghere şi combatere a infecţiilor cu virusul COVID, în România, a oprit accesul publicului la harta cu cazurile confirmate de coronavirus pe judeţe, precum şi situaţia defalcată a îmbolnăvirilor pe fiecare judeţ.
Românii, pentru a se putea proteja, trebuie să fie informaţi cu privire la riscul la care se expun când se internează într-un spital, când se deplasează într-o anumită zonă din ţară, când intră în contact cu anumite persoane. De aceea, Ministerul Sănătăţii trebuie să comunice opiniei publice în fiecare zi situaţia pacienţilor nou identificaţi şi a celor deja internaţi în spitalele declarate COVID, în cele suport, în secţiile de boli infecţioase şi în cele de terapie intensivă.
PSD a anunţat deja că va ţine cont de recomandările epidemiologilor şi va susţine necesitatea unei stări intermediare, de tranziţie spre normalitate, pe o perioadă limitată strict în timp şi care să conţină strict măsurile pentru protejarea sănătăţii oamenilor şi nimic mai mult. Dar, dacă aceste informaţii nu sunt transmise de oficialităţi, totul se face în orb, nimeni nu ştie nimic, decât o mână de oameni care sunt membri în Grupul de Comunicare Strategică şi politicienii care se află la conducerea ministerelor. Aşa ceva nu e posibil, sănătatea nu e o marfă tranzacţionată politic de un partid! Nu te poţi juca cu viaţa oamenilor. De aceea, consider că se impune o informare permanentă cu privire la situaţia detaliată a îmbolnăvirilor pe fiecare spital din ţară, pe fiecare localitate, judeţ şi regiune. De aceea, este necesară redeschiderea de îndată a spitalelor pentru populaţie. De aceea, trebuie să se pună capăt achiziţiilor publice prin încredinţare directă. Gata cu numirile de chelneri şi coafeze pe funcţii grase la stat!
În starea intermediară propusă de PSD, nu vor mai fi spitale închise pentru bolnavii cronici, se va pune stavilă achiziţiilor discreţionare, fără licitaţie şi tunurilor financiare, iar politrucii şi rubedeniile liberalilor nu vor mai putea fi instalaţi în funcţii publice, fără concurs.
Cu 5 zile înainte de expirarea termenului pentru actuala stare de alertă, Guvernul trebuia să prezinte Parlamentului, „Analiza factorilor de risc”, aşa cum prevede legea, cu date concrete, certificate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar cenzura a crescut, întrucât accesul publicului la harta cu cazurile confirmate de coronavirus pe judeţe a fost blocat. Harta nu mai este afişată, precum şi tabelul care prezenta defalcat situaţia îmbolnăvirilor pe fiecare judeţ.
Guvernul nu a venit până acum cu nicio analiză a situaţiei sănătăţii în perioada lunii martie, aprilie şi mai, şi nici nu a prezentat un plan cu ce va urma, măcar până la finalul anului. Asta demonstrează că liberalii nu sunt interesaţi de sănătatea românilor!
Iohannis şi PNL vor doar să prelungească oportunitatea prin care liberalii pot ocoli legile în vigoare şi pot face achiziţii din bani publici, fără licitaţii şi fără frica de a fi traşi la răspundere. În plus, prietenii PNL, dar şi companiile de stat controlate de liberali, care au achiziţionat milioane de măşti de proastă calitate, pe care încă nu au apucat să le vândă, au nevoie de prelungirea restricţiilor, pentru a scăpa de marfă.
Din păcate, cu PNL la guvernare, România este una dintre ţările europene cu cel mai prost răspuns şi cea mai ineficientă acţiune împotriva COVID. O arată studiile internaţionale. Ţara noastră este codaşa Europei în clasamentul privind reacţia la criza COVID. Iar la nivel global, este abia a treia grupă, pe unul dintre penultimele locuri, respectiv 57, în privinţa siguranţei. Înaintea României sunt toţi vecinii: Ungaria, Bulgaria, Serbia, Grecia, Croaţia, Polonia, Slovenia, Turcia.
În schimb, PSD este un partid responsabil şi a venit în Parlament cu Legea măştilor, prin care a stabilit că statul va fi obligat să asigure, gratuit, măşti de protecţie pentru persoanele vulnerabile, în orice situaţie viitoare de pandemie, în care s-ar institui purtarea obligatorie a acestor măşti.