Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Daniela Oteșanu către Ministrul Energiei și Mediului: Care sunt soluțiile pentru ca România să nu piardă finanțarea europeană din planul REPowerEU?

Pe 9 mai 2023, Daniela Oteșanu, deputat social-democrat de Vâlcea, a adresat, în scris, o interpelare miniștrilor Energiei – Virgil Popescu, respectiv Mediului, Apelor și Pădurilor – Barna Tanczos. În concret, Daniela Oteșanu i-a întrebat pe cei doi miniștri „Care sunt cauzele pentru care propunerile din planul REPowerEU al României nu sunt în concordanță cu obiectivele de reducere a consumului de combustibil fosil și care sunt soluțiile de rezolvare pentru a nu pierde finanțarea europeană?”.
„Așa cum știți, Planul REPowerEU reprezintă noua strategie a Uniunii Europene pentru reducerea dependenţei de combustibili fosili. Obiectivele planului sunt diversificarea aprovizionării cu energie, creşterea eficienţei energetice şi accelerarea adoptării tehnologiilor pe bază de surse regenerabile de energie. Având în vedere acest obiectiv, care sunt cauzele pentru care Planul REPowerEU al României care a fost lansat recent şi cuprinde două reforme şi şapte propuneri de investiţii pentru tranziţia energetică a ţării, nu este în concordanţă cu obiectivele de reducere a consumului de combustibil fosil. De ce nu a fost realizat niciun instrument de finanţare care să atenueze efectele crizei energetice asupra cetăţenilor aflaţi în sărăcie energetică?”, se arată în interpelarea depusă de Daniela Oteșanu.
„Din analizele efectuate s-a constatat că nu sunt de ajuns doar scheme suport pentru coplata facturilor, care tratează doar cauzele. Oferirea independenţei energetice consumatorilor vulnerabili va reduce substanţial costurile acestora cu energia. Așadar, este reală nevoie de amplificarea investiţiilor în sistemele de transport, dar şi de distribuţie a energiei electrice, pentru a creşte capacitatea reţelei de a prelua energia regenerabilă din sursele noi planificate, dar şi de la prosumatori. Vă mulțumesc. Solicit răspuns în scris”, a mai punctat reprezentanta județului nostru în Parlamentul României în interpelarea adresată celor doi miniștri.
Termenul limită până la care Virgil Popescu și Barna Tanczos trebuie să prezinte răspunsuri scrise Danielei Oteșanu este 31 mai 2023.