Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Dacă moţiunea ar fi trecut, România intra într-o criză politică majoră”, afirmă parlamentarii PDL

Parlamentarii vâlceni ai PDL s-au disculpat, printr-un comunicat de presă, pentru decizia de a tăia salariile şi pensiile românilor. Ei susţin că este cea mai grea decizie pe care au fost nevoiţi să o ia vreodată, dar că demersul era necesar pentru relansarea economică a ţării. „Executivul a avut 2 opţiuni majore în faţă: Să crească taxele (TVA, cota unică) şi să scadă salariile bugetarilor cu 20% sau să reducă drastic cheltuielile bugetarilor. Creşterea taxelor ar fi îndepărtat cu mult şansele însănătoşirii economice. Dacă am fi crescut taxele, am fi sufocat mediul privat care este motorul revenirii economiei, am fi generat inflaţie care ar fi muşcat şi mai puternic din veniturile românilor. Reducerea cheltuielilor bugetare este  o măsură temporară.  Dacă moţiunea ar fi trecut, România intra într-o criză politică majoră care ar fi amplificat criza economică. Riscurile erau majore şi ar fi dus la prăbuşirea pieţelor financiare. În toamna anului trecut, România a pierdut sute de milioane de euro când PSD a dat jos Executivul (tranşa FMI a fost amânată şi Executivul a fost nevoit să se împrumute la dobânzi mai mari). Acum costurile pentru România ar fi mult mai mari. Guvernul a primit un vot de responsabilizare pentru a pune în practică o serie de măsuri care să ducă la însănătoşirea economiei româneşti. Câştigăm cu toţii o şansă majoră de a repara greşelile făcute în ultimii 20 de ani şi de a readuce economia pe drumul cel bun. Trebuie să le spunem oamenilor situaţia aşa cum este: măsurile de austeritate anunţate de Executiv nu puteau fi evitate, fără a pune în pericol viitorul economic al României. Ori luăm acum aceste măsuri, ori peste câteva luni nu vor mai fi bani pentru a plăti salariile şi pensiile. Guvernul a ales răul cel mai mic şi a evitat creşterea fiscalităţii care ar fi afectat major pe toţi românii. Nu suntem singura ţară care a luat astfel de măsuri. Şi în ţările din UE se adoptă pachete de austeritate. Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare sunt în valoare de 6,2 miliarde de lire în Marea Britanie, de 24 de miliarde de euro în Italia, de 5 miliarde de euro în Franţa, de 10 miliarde de euro în Germania”, se arată în comunicat.

Aleşii ne informează, prin comunicatul amintit, că PSD nu-şi pune, la modul serios, problema reducerii cheltuielilor bugetare, sau pe cea a restructurării sectorului birocratic ineficient, umflat şi risipitor, deşi strigă din opoziţie că măsurile luate de actuala guvernare ia măsuri nepopulare. „Această problemă se pune acum în toată Europa. Se iau măsuri de austeritate în ţări dezvoltate, cu sectoare bugetare mai performante în orice caz decât cel românesc. PSD e rupt de aceste realităţi.  PNL are o poziţie la polul opus faţă de PSD: vrea să scadă serios taxele, fără a avea calcule care să arate de unde şi cum, din ce surse alternative realiste vor compensa pierderile  de venituri bugetare ce vor fi generate de asemenea nivel al scăderii taxelor. Adică să arate cum vor avea  bani pentru salarii şi pensii în viitorul imediat. Nici PSD şi nici PNL nu au venit în faţa românilor să le prezinte aceste soluţii fundamentate pe cifre. Măsurile PSD şi PNL sunt basme. Cele 2 partide nu au nicio acoperire, iar soluţiile lor sunt antagonice. Aceste partide nu vor decât să demoleze, fără a se arăta capabile să pună ceva realist în loc.

Aşadar cine trebuie să fie mai ruşinat? Cel care a votat cu inima strânsă, dar gândindu-se că mâine trebuie să le fie românilor mai bine decât azi, sau cel care întreţine scandalul pentru a ajunge mai rapid la putere pentru ca mai apoi să procedeze aidoma?”, afirmă parlamentarii în comunicatul de presă.

RAUL POP