Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cutremur în Paradis?/Cristian Buican vrea funcţia lui Ion Cîlea

COMPETIŢIE. Uniunea Social Liberală (USL) funcţionează deocamdată doar la nivel declarativ. Există şanse minime şanse ca lucrurile să se schimbe pe viitor, având în vedere că atât PNL, cât şi PSD – partidele „căsătorite” politic printr-un elaborat protocol de colaborare – nu par dispuse a-şi ceda unul altuia fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, funcţie atât de râvnită de pesedşiti şi liberali, deopotrivă. Cristian Buican, preşedintele PNL, şi Ion Cîlea, şeful social-democraţilor vâlceni, au anunţat deja că sunt, oficial, candidaţii din partea partidelor pe care le reprezintă la fotoliul de şef al CJ.

Deşi nimeni nu s-ar fi aşteptat, odată cu crearea Uniunii Social Liberale au ieşit la lumină situaţii de-a dreptul paradoxale. Cu toate că, iniţial, se stabilise că, potrivit protocolului încheiat între PSD şi PNL, nu este posibil ca un partid să desemneze candidaţi pentru două funcţii, de exemplu primărie şi Consiliul Judeţean, între timp lucrurile s-au schimbat radical iar pofta de putere a luat rapid locul fairplayului politic pe care mizau cele două forţe politice.

În ultima sa conferinţă de presă, deputatul PNL Cristian Buican a declarat că speră ca PNL să obţină atât candidatura pentru Consiliul Judeţean, cât şi pentru Primăria Râmnicului, funcţie pentru care liberalii îl pregătesc intens pe senatorul Emilian Frâncu. „Eu am fost desemnat candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean din partea PNL, iar domnul Emilian Frâncu pentru Primăria Râmnicului şi nutrim convingerea că vom desemnaţi amândoi să candidăm pentru cele două funcţii menţionate”, a mai spus el. Întrebat cum comentează declaraţia pesedistului Liviu Dragnea care a declarat cu ocazia unei vizite la Vâlcea că USL „este  zero” fără candidatura preşedintelui PSD la fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean, deputatul liberal a răspuns: „Desigur, este părerea domnului Dragnea, iar datoria sa este de a-şi apăra şi lăuda colegii de partid. Nu uitaţi că este membru al PSD. Am avut şi eu o discuţie cu dumnealui şi mi-a spus că afirmaţiile nu au fost făcute din partea USL, ci doar din punctul de vedere al liderilor PSD. Este dreptul dumnealui să-şi susţină toţi candidaţii PSD aşa cum şi colegii noştri, de la nivel central, ne susţin atât pe mine, cât şi pe Emilian Frâncu. Sunt convins că atât eu cât şi senatorul liberal, colegul meu, avem forţă să ne batem cu orice competitor chiar dacă este susţinut de la centru”, a mai afirmat preşedintele PNL Vâlcea, parlamentarul Cristian Buican.

Incertitudini liberale

Totuşi, liberalul are şi anumite incertitudini în ceea ce priveşte candidatura sa la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, existând posibilitatea ca acest lucru să nu se întâmple dacă se va ţine cont de principiul parităţii. „Există posibilitatea să nu fiu desemnat pentru candidatura la şefia Consiliului Judeţean Vâlcea. Se poate întâmpla ca, în cazul în care, de exemplu, voi ieşi cu două procente în faţa lui Ion Cîlea în sondajul de opinie, să nu fiu desemnat. De ce?  Pentru că există o paritate a candidaturilor la nivel naţional: 21 de candidaţi fiind ai PSD, iar 20 ai PNL. Nu urmărim cu această Uniune atingerea unor interese personale sau de grup. Am format USL pentru a rezolva problemele României de azi şi de a o scoate din impasul creat de ciuma portocalie. Cred că la fel gândeşte şi domnul Cîlea şi domnul Matei… Sunt importante obiectivele acestei Uniuni”, a adăugat liberalul.

De asemenea, deputatul Buican susţine că este convins că în cele două localităţi care au rămas fără primar, Frânceşti şi Mihăeşti, nu vor fi organizate alegeri, deoarece, crede el, PDL nu are candidaţi suficient de puternici pentru a câştiga această competiţie. „Sunt convins că PDL nu va organiza alegeri la Mihăeşti şi la Frânceşti, nu pentru că nu ar fi legal, din contră, aceste alegeri trebuie să fie organizate deoarece posturile de primar au fost vacantate cu un an înainte de alegerile la termen, ci pentru că democrat-liberalii şi-au făcut o evaluare şi au constatat că vor pierde fotoliul de edil în cele două localităţi, motiv pentru care, cum spuneam, nu va fi un tur de scrutin nici la Frânceşti şi nici la Mihăeşti. Motivele pe care le invocă ei sunt legate de lipsa de fonduri. I-am sugerat prietenului meu Dorel Jurcan că ar fi bine să înceapă o eliberare a judeţului de ciuma portocalie”, a conchis  Cristian Buican.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU