Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cristian Buican: PNL apără sistemul educaţional din România de abuzurile plagiatorului Ponta

PNL a lansat marţi, 15 iulie 2014, petiţia „CERE-I LUI VICTOR CIORBEA SĂ ATACE NOUA LEGE A EDUCAŢIEI LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ!” În acest fel, PNL trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014, emisă de Guvernul Ponta cu dedicaţie pentru miniştrii Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu. Numeroase prevederi ale noii Legi a Educaţiei contravin Constituţiei, întrucât afectează drepturi garantate de Legea fundamentală, cum este dreptul la educaţie. PNL se solidarizează astfel cu societatea civilă în demersul de contestare a OUG 49 şi face un apel la cetăţeni să semneze această petiţie pentru a arăta Guvernului Ponta că vocea contestatarilor nu poate fi ignorată.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican atrage atenţia că modificările aduse de Guvernul Ponta la Legea Educaţiei sunt extreme de grave (facultate fără bacalaureat, doctorat la „fără frecvenţă”, a treia sesiune de bacalaureat, postliceală la facultate etc) şi au fost adoptate fără nici cea mai mică consultare publică.

Deputatul Cristian Buican este de părere că prin acestă OUG se încurajează învăţământul de proastă calitate şi consideră că nu trebuie să asistăm impasibili la distrugerea totală a învăţământului românesc. În opinia parlamentarului liberal, pentru un sistem educaţional performant este nevoie de stabilitate a legislaţie, de predictibilitate şi de o finanţare corectă. Acestă OUG are un singur scop, acela de a proteja pe cei neperformanţi în educaţie, iar pe termen lung devine şi mai periculoasă pentru „calitatea” educaţiei, provocând adâncirea decalajului în raport cu sistemele de învăţământ performante din Europa.

Deputatul vâlcean susţine petiţia lansată de PNL prin care se solicită lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, să atace la Curtea Constituţională noua OUG. De asemenea, parlamentarii PNL i-au în calcul ca odată cu noua sesiune parlamentară din toamnă să depună o moţiune simplă prin care se va cere demisia celor doi miniştri din domeniul educaţional, Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu.

„România trebuie să aibă un sistem educaţional performant care să poată concura cu cele din Uniunea Europeană. Acest deziderat nu se poate îndeplinii decât prin stabilitate, predictibilitate şi o finanţare corespunzătoare a sistemului educaţional. Vă ofer un singur exemplu: nu este normal să existe „doctorate” la fără frecvenţă. În statele care mizează pe progres ştinţific şi dezvoltarea cercetării nu există aşa ceva. Cine vrea să facă cercetare trebuie să de dedice total, pentru a putea avea rezultate. Din păcate, în acest domeniu suntem de râsul curcilor, chiar premierul României, domnul Victor Ponta fiind prins cu doctoratul plagiat” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.