Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cristian Buican, mesaj cu ocazia Zilei Imnului Național

„Acum 173 de ani, pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea a fost interpretată pentru prima oară melodia Deșteaptă-te, române, pe muzica lui Anton Pann și versurile lui Andrei Mureșan. Din primul moment ea a fost nu doar un simbol al Revoluției, ci mult mai mult: o chemare la conștientizarea identității și unității naționale, un îndemn pentru români să se poarte pe măsura strămoșilor. Într-adevăr, pentru noi, prin sacrificii uriașe ale românilor, a urmat o epocă de realizări: Unirea Principatelor, Independența, România Mare. Toate acestea sunt rod al deșteptării românilor; este motivul pentru care imediat după 1989, Deșteaptă-te, române a fost adoptat ca Imn Național.

Astăzi, ca acum 173 de ani, melodia își păstrează neatins mesajul de unitate, de independență, de tradiții și de forță. Imnul unei țări, la fel ca drapelul ei, reprezintă cele mai importante simboluri ale națiunii, cele mai puternice fundamente ale ei. În ziua Imnului Național, la fel ca în aceea a Drapelului, îi onorăm pe înaintașii noștri, cu jerfele și tradițiile lor. Fără sângele vărsat de ei, cu speranța că ne va fi tuturor mai bine, nu am mai avea identitate în fața lumii. Acestea sunt motive temeinice ca să fim solidari și să ne încurajăm reciproc pentru ca actele noastre să fie în tot cursul vremii pe măsura acestor zile. Sigur, este vorba despre festivități, de sărbătorire, dar mai presus de asta, trebuie să nu uităm că suntem un popor cu limba și obiceiurile sale, cu credința strămoșească și iubire de familie și neam. Deșteaptă-te, române ne aduce aminte de aceste datorii pe care le avem față de noi înșine.

Fără identitatea neamului și fără simbolurile lui am fi dezrădăcinați. Când omagiem aceste simboluri, prin festivități care se vor întinde pe mai multe zile, arătăm că avem rădăcini puternice și viitor pe măsură”.
În numele Organizației județene PNL Vâlcea,
Președinte Cristian Buican