Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CONSTANTIN MAZILU: Spiritul Sărbătorilor Naționale trebuie să existe!

În urmă cu 2 săptămâni, deputatul UNPR Constantin Mazilu a susținut în plenul Camerei Deputaților, o declaratie politică privind menținerea spiritului sărbătorilor naționale pe parcursul întregului an și la orice nivel! Trebuie să ne dovedim mândria că suntem locuitorii acestei țări minunate ceas de ceas, și nu doar în momentele aniversare, prin tot ceea ce facem!

„Ziua noastră Națională, 1 decembrie, prilejuiește întotdeauna efuziuni patriotice în inima fiecărui român. An de an, momentul în care elitele românești, reunite la Alba Iulia în Adunarea Națională au consfințit pentru totdeauna Marea Unire este retrăit cu mândrie de fiecare dintre noi și demonstrat prin activitățile noastre comune sau individuale în fiecare dată de 1 decembrie. O atmosferă de sărbătoare cuprinde întreaga țară! Iar acest moment solemn poate fi egalat doar de starea de spirit prilejuită de marile sărbători religioase, respectiv Crăciunul și Paștele.

Am votat, recent, ca România să mai aibă încă o sărbătoare națională care elogiază trei evenimente desfășurate în data de 10 mai. La această dată, în 1866, și-a început domnia primul rege al României, Carol I, iar în 1881, țara noastră a devenit regat. De asemenea, în 1877, România și-a câștigat independența. Vă reamintesc, stimați colegi, că în perioadele 1866 – 1916 și 1918 – 1947, ziua de 10 mai a fost Ziua Națională a României. La acea vreme, sărbătoarea națională avea și o tradiție frumoasă: în fiecare an, pe 10 mai, era o „bătaie” cu flori pe șoseaua principală a fiecărui mare oraș. În 1917, această aniversare a fost interzisă după ocupația germană a României, iar din 1947 a fost interzisă definitiv de regimul comunist, după ce regele a abidicat forțat. În curând, vom marca aceste evenimente istorice deosebit de importante pentru neamul românesc, însă 10 mai nu va fi și zi liberă. Totuși, după cum este specificat și în lege, Parlamentul, Președintele României, Guvernul și alte autorități centrale pot organiza manifestări cu prilejul zilei de 10 mai în limita bugetelor lor.

De ce vă spun toate aceste lucruri, stimați colegi? Pentru că, personal, consider că este nevoie să purtăm în gând și să demonstrăm prin faptele noastre, noi, toți românii și nu doar dumneavoastră, stimați colegi din Parlamentul României, zilele de 1 Decembrie și 10 Mai și spiritul lor pe tot parcursul anului, nu doar efectiv de Zilele Naționale.

Ne-am integrat în familia statelor europene și în structurile euroatlantice, dar toate aceste eforturi și realizări vor avea finalitatea dorită doar atunci când rezultatele lor se vor resimți și în viața românilor.

Iar pentru aceasta este nevoie ca toate proiectele de lege pe care le inițiem, precum și politicile publice pe care le susținem și le promovăm să pornească de la aceste principii și să le asigure tuturor cetățenilor țării o șansă egală în accesarea sistemului social, educațional și medical.

Să nu irosim experiența istorică a acestui popor, care se impune să se regăsească și în acțiunile de astăzi și de mâine ale tuturor politicienilor, adică principiul solidarității naționale să triumfe asupra intereselor partinice care ar putea să-i determine pe unii politicieni mai slabi de înger să procedeze altfel.

Înaintașii noștri, fie cei care au realizat Marea Unire de la Alba Iulia, fie cei care și-au dat viața pentru ca, în 1877, România să-și câștige independența, ne-au dat o lecție de urmat, cea a demnității, unității și solidarității. Așa a fost neamul românesc și așa este bine să redevenim, în așa fel încât generațiile viitoare, copiii și nepoții noștri, să moștenească, la rândul lor, idealurile Unirii și o Românie puternică.

În încheierea pledoariei mele de astăzi, vă invit să ne concentrăm pe ceea ce este necesar să realizăm astfel încât toate deciziile și acțiunile noastre pe linie parlamentară să aibă ca finalitate consolidarea spiritului românesc și îmbunătățirea vieții tuturor românilor”, susține deputatul Constantin Mazilu.