Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Claudia Banu: „Șoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal trebuie să fie pedepsiţi cu închisoarea”

Statisticile arată că pe şoselele din România se produc cele mai multe accidente grave din Europa. În medie, în fiecare zi a anului trecut s-au produs 13 accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața cinci persoane şi au fost rănite grav zece.

Astăzi, în prima zi de plen a Senatului, am votat favorabil pentru modificările Codului Penal astfel încât şoferul care cumulează mai multe infracţiuni să primească, fără echivoc, pedeapsă cu executare.

O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului.

Practica instanţelor de judecată de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu gravitatea faptelor și tragedia provocată.

Astfel, modificările aduse Codului penal prevăd ca şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea.

Prin această inițiativa ne dorim crearea premiselor reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psiho-active și să determine schimbarea atitudinii conducătorilor auto.

Cei interesați de detaliile acestui proiect, pot parcurge prevederile pe linkul de mai jos, cu mențiunea că votul final va fi dat la Camera Deputaților:

https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=25014” a transmis senatorul PNL de Vâlcea, Claudia Mihaela Banu.