Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Circarul Victor Ponta a fost dat afară din sala de judecată, unde lupta pentru devalizatorii de la RAFO, ca avocat al apărării în timp ce era parlamentar

Premierul Ponta a povestit recent, într-o intervenţie pe care a avut-o la Congresul avocaţilor, că a fost dat afară din sala de judecată atunci când pleda la bară. Un raport al CSM din 2006 arată că relaţia dintre Victor Ponta şi sistemul Judiciar nu a fost una lipsită de animozităţi. Inspecţia Judiciară a CSM a constatat în 2006 că pe atunci avocatul Victor Ponta a „obstrucţionat” actul de Justiţie în favoarea clientului său, omul de afaceri Ovidiu Tender, arestat la acel moment în dosarul RAFO.

În 2006, Ovidiu Tender a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar care privea devalizarea companiei RAFO Oneşti. La procesul în care Curtea de Apel a decis prelungirea arestării preventive, Tender a fost apărat de actualul premier Victor Ponta. Dosarul, trimis în judecată în 2006 de DIICOT, se judecă şi acum la Tribunalul Bucureşti fără să se fi emis o sentinţă. (…) 2006 nu e atât de îndepărtat încât să nu ne amintim. Într-un memorabil articol apărut în Gândul ni se readuc aminte elemente de la data la care fostul procuror în dosarul Megapower se dovedeşte un vajnic apărător al unui om acuzat de devalizarea RAFO, cel mai răsunător scandal post-decembrist al României, transformat de altfel într-o telenovelă prelungită. Actualul premier este descris astfel în articolul Gândul:

„Stenograma şedinţei de judecată arată că Victor Ponta, deşi a fost declarat incompatibil să îl apere pe Tender, a intrat în sala de judecată. Din derularea procesului rezultă că judecătorul Curţii de Apel a cerut forţelor de ordine să-l scoată pe Ponta din sala de judecată. În raportul CSM se reţine că Ponta şi ceilalţi avocaţi au făcut tot posibilul să amâne şedinţa de judecată pentru câteva ore din simplul motiv că dacă prelungirea arestării lui Tender nu se judeca până la ora 24 acesta ar fi fost eliberat din oficiu”.

Ca atare, în 2006, respectul pentru justiţie se marginea la apărarea prin toate mijloacele a clientului său, fiind apărător în cel mai controversat dosar posibil pe rolul instanţei. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, cel împreună cu care îl apără pe Tender în 2006, reapare în 2012 în calitate de prim-expert şi lance mediatică a Comisiei de Etică în varianta modificată ce dă verdictul că Ponta nu e plagiator.