Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ciolanul puterii greu de împărţit între pesedişti şi liberali

DISPUTE. Mai sunt trei luni de zile până la alegerile locale ce vor avea loc în data de 10 iunie 2012, iar majoritatea partidelor politice din judeţul Vâlcea au început să-şi definitiveze strategiile de campanie electorală. Nici social-democraţii nu au stat degeaba, iar la sfârşitul săptămânii trecute ei s-au întâlnit şedinţa Comitetului Executiv al Consiliului PSD Vâlcea, departe de ochii presei, dar şi ai colegilor lor liberali din cadrul USL, făcând o analiză atentă şi stabilind principalele direcţii şi obiective pentru campania electorală. Redactorii Vocea Vâlcii au reuşit să facă rost de stenograma şedinţei organizaţiei judeţene a PSD Vâlcea şi vă prezintă în acest număr strategia social-democraţilor vâlceni pentru campania electorală a alegerilor locale din vara acestui an, dar şi discuţiile ce au avut loc între aceştia pe marginea neînţelegerilor din USL.

Probleme-n „paradis”

Liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, a fost cel ce a prezentat strategia, dându-le şi câteva sfaturi celor peste 90 de primari şi preşedinţi de organizaţii locale prezenţi la şedinţă. El s-a arătat îngrijorat, considerând că sunt deja în întârziere cu stabilirea candidaţilor şi a listelor de consilieri locali, având în vedere că liderii centrali le-au cerut listele încă de la începutul lunii februarie. Din păcate însă, Ion Cîlea a dezvăluit că în majoritatea localităţilor din judeţul Vâlcea pesediştii nu au ajuns la un consens cu aliaţii lor liberali din cadrul USL. El le-a cerut totuşi colegilor săi de partid să facă tot posibilul să se înţeleagă cu peneliştii, dar să aibă grijă să nu iasă în dezavantaj. Mai pe scurt, Ion Cîlea vrea ca PSD-ul să aibă un număr de consilieri locali mai mare decât cel obţinut la alegerile locale din anul 2008.    „Ştiu că peste tot aveţi probleme cu negocierile pentru stabilirea listelor de consilieri locali, dar v-aş ruga să fim foarte atenţi, să fim înţelepţi, să avem o strategie inteligentă, să nu ne enervăm şi să repetăm negocierile dacă se cere. Vreau să vă spun că deja domnul Buican a făcut o declaraţie care nu-i deloc corectă, prin care spune că datorită organizaţiilor PSD şi PC, negocierile nu merg bine şi, ca urmare, este posibil să se meargă pe candidaturi separate la funcţiile de primar şi cu lista separată pentru consilieri, ceea ce cred că nu este corect. Oricum, ne trebuie un număr de consilieri cel puţin egal cu cel a obţinut anul trecut, nu mai puţin de numărul de consilieri pe care l-am obţinut la alegerile din 2008” – a spus preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea.

Consilierii PSD, aleşi pe sprânceană

Pentru a avea succes scontat la alegerile locale din vara acestui an, liderul pesediştilor vâlceni a cerut ca pe listele de consilieri să fie trecuţi doar membrii de partid care dovedesc că sunt susţinuţi de electorat printr-un anumit număr de semnături. Selecţia va fi una riguroasă, iar semnăturile vor fi verificate la sânge. „Fiecare consilier trebuie să primească un număr de semnături de la cetăţenii care îl susţin pentru confirmarea valorii lui. Mergem pe această variantă pentru a face o selecţie riguroasă a acestor consilieri, trebuie să avem semnături şi eu aş merge până acolo încât să verificăm dacă le-a obţinut corect. Ar fi uşor şi pentru dumneavoastră să stabiliţi în funcţie de numărul de semnături prin sondaj. Rugămintea mea este să faceţi o selecţie cât mai corectă altfel riscăm să pierdem alegerile. O selecţie cât mai corectă a oamenilor care au o imagine cât mai nepătată, a oamenilor corecţi, care au desfăşurat o activitate profesională apreciată de cetăţenii din localitate şi care sunt simpatizaţi şi iubiţi de cetăţeni. Cei din mediul rural trebuie să fie adevăraţi gospodari. Să alegeţi pe lângă oamenii cei mai buni şi oameni care să reprezinte toate zonele geografice ale localităţii” – le-a mai spus Ion Cîlea colegilor săi social – democraţi veniţi din toate colţurile judeţului.

„10% din cei care se află pe lista de votare să fie membrii PSD” – Cîlea

Şeful PSD Vâlcea le-a cerut preşedinţilor de organizaţii din teritoriu să încerce ca acum, pe ultima sută de metri, să mărească numărul de membri din partid. Astfel, dacă la ora actuală PSD Vâlcea este situat pe locul şase pe ţară între organizaţii la numărul membrilor de partid, Ion Cîlea vrea să ajungă în top, dacă se poate în primele trei. Pentru acest lucru, el le-a solicitat colegilor săi să facă în aşa fel încât să racoleze cetăţeni ce au mers frecvent la vot şi care sunt trecuţi pe listele de votare. „Succesul nostru depinde de numărul de militanţi pe care-l vom avea în această luptă care nu va fi deloc uşoară. Ştiţi bine că pedeliştii ăştia au trenuri de bani şi vor să utilizeze în strategia lor două elemente: furtul şi plata oamenilor. Trebuie neapărat să avem mulţi militanţi şi vă rog să faceţi urgent o analiză în fiecare organizaţie. Avem nevoie să asigurăm cel puţin un efectiv de 10% membri de partid din numărul cetăţenilor care în mod frecvent au venit la vot în ultimele scrutine. Ideal ar fi să avem 10% din cei care se află pe lista de votare. Este necesară pentru a câştiga această luptă, pentru a avea militanţi care să-i împarţi pe 10-20 de familii, aşa cum cere conducerea partidului, dar este necesară şi pentru evidenţa membrilor de partid. Suntem pe locul 6 în ţară în privinţa numărului de militanţi, iar dacă suntem harnici putem să o luăm înainte multora. Ne trebuie primiri în partid” – a mai spus Ion Cîlea.

CLAUDIA STANCIU