Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CCR: Legea „traseiştilor” este neconstituţională: Ei trebuie să se întoarcă la partidele din care au plecat

Curtea Constituţională a României a decis neconstituţionalitatea în ceea ce priveşte legea de aprobare a Ordonante de Urgenta nr. 55/2014, care permite migratia politica a alesilor locali, este neconstitutionala, a decis miercuri CCR. Astfel, judecătorii CCR au admis sesizarea depusa de parlamentarii PNL si PDL in legatura cu neconstitutionalitatea legii. Senatul, in calitate de Camera decizionala, a aprobat proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 55/2014 referitoare la migratia alesilor locali, dupa ce acesta fusese respins de Senat.

Deputatii PNL aratau, in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, ca OUG 55/2014 este neconstitutionala pentru ca a reglementat in cazul institutiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administratiei locale si partidele politice, lucrul interzis de Constitutie. De asemenea, in sesizare s-a facut referire la o serie de decizii anterioare ale Curtii Constitutionale privind interzicerea traseismului politic al alesilor locali, dar si la faptul ca OUG 55 a fost adoptata in materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentala.

OUG care a permis migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata de Guvern in 28 august. Alesii locali au putut opta pentru un partid pana pe 17 octombrie. Aproximativ 500 de alesi locali au trecut la PSD in baza acestei ordonante, inainte de alegeri.