Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Călin Popescu Tăriceanu vrea demisia lui Coldea şi Kovesi

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a lansat pe pagina personală de Facebook un apel în care îi cere preşedintele Klaus Iohannis să o demită pe procurorului-șef al DNA, Laura Kovesi, și pe adjunctul SRI, Florian Coldea. Este de menționat faptul că DNA l-a reținut pe finul lui Călin Popescu Tăriceanu, Bogdan Olteanu și, din datele existente până acum, se pare că firele acestui dosar duc chiar la președintele Senatului.

Iată cum arata mesajul postat de Tariceanu în mediul de socializare:

”Cu câteva zile în urmă, fostul Președinte Traian Băsescu a făcut o serie de afirmații care pun sub semnul întrebării tot ceea ce credeam că am reușit să construim în România pe baza valorilor democrației și a statului de drept. Ieri, fostul Președinte a reiterat și întărit aceleași idei.

De mai bine de un an de zile, sunt unul dintre cei mai critici politicieni în privința abuzurilor, care au transformat DNA și lupta anticorupție într-un instrument politic împotriva adversarilor incomozi, și în privința amestecului ilegal al SRI în Justiție și, mai nou, în activitatea ANAF. În perspectiva celor spuse pe 24 iulie de fostul Președinte al României, criticile mele apar ca o palidă reflectare a realității.

Afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situație inacceptabilă, în care DNA şi SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat și exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituțiilor democratice alese de cetățeni.

Acest comunicat de presă s-ar fi putut intitula ”Apel către președintele Iohannis”. În condițiile în care Comisia de supraveghere a activității SRI din Parlament este total ineficientă și nu dispunem de niciun alt instrument juridic, fac un apel public la Președintele României să-și folosească întreaga autoritate și toate pârghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel instituțional veridicitatea gravelor afirmații făcute de fostul Președinte al României.

Am așteptat câteva zile, înainte să dau publicității acest comunicat, în speranța că președintele Iohannis va lua o poziție fermă, va iniția un demers fără vreun impuls din exteriorul Administrației Prezidențiale. Așa era normal să facă pentru ca oamenii să cunoască adevărul și pentru apărarea reputației Statului român și a instituțiilor sale în cazul în care fostul Președinte al României a mistificat realitatea prin cele declarate. Din păcate, președintele Iohannis a rămas pasiv, așa cum s-a întâmplat și în alte situații, când ar fi trebuit să acționeze. Continuarea acestei pasivități ar confirma tacit realitatea înfățișată de Traian Băsescu și ar reprezenta o complicitate la perpetuarea condiției României de stat mafiot.

În cazul în care demersul pe care îl solicit va demonstra că Traian Băsescu a spus adevărul, Președintele României va trebui să-și asume responsabilitatea demiterii șefilor celor două instituții, pentru a readuce România la normalitate, o Românie în care drepturile cetățenilor și libertățile lor nu sunt la discreția procurorului-șef al DNĂ, Laura Kovesi, și a adjunctului SRI, Florian Coldea”.