Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Buican la dezbaterea „România pentru Infrastructură: „Domnule Ponta, trimiteţi-l acasă pe Şova, că vă face de râs!”

„Vă spun încă de la început că nu mă pricep deloc la transporturi. Am recunoscut asta şi atunci când Relu Fenechiu şi-a dat demisia din funcţia de ministru şi în presa naţională au apărut zvonuri cum că s-ar fi gândit cineva să mă numească în această funcţie. Nu s-a gândit nimeni, dar chiar dacă s-ar fi gândit, aş fi refuzat pentru că nu mă pricep şi în toată cariera mea politică am pledat pentru cinste în politică şi competenţă în funcţia publică. De asta sunt azi aici în faţa dvs.” – şi-a început liderul PNL Vâlcea pledoaria în faţa celor 200 de liberali vâlceni, dar şi a preşedintelui Crin Antonescu şi primarului Sibiului, Klaus Iohannis.

Cristian Buican a demonstrat că a venit la dezbaterea „România pentru Infrastructură” organizată de TNL cu lecţiile învăţate, pledând cu informaţii concrete pentru realizarea tronsonului de autostradă Sibiu – Piteşti. „Am constatat că, începând din 2014, UE are o politică de reducere a decalajelor dintre reţelele de transport ale statelor membre, dorind să realizeze coridoare de transport european est – vest, nord – sud, România fiind străbătută de proiectul prioritar nr. 7. Pe rutier, acest proiect prioritar are un traseu principal în România Nădlag – Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Calafat şi unul secundar Lugoj – Deva – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – port Constanţa. România poate folosi prin acest program 3 mld. Euro pentru a realiza tronsoane de autostradă pe cele 2 trasee. Din traseul secundar, principalele tronsoane sunt finalizate, altele sunt în curs de execuţie, singurul tronson care nu are până acum finanţare şi a avut doar un studiu de fezabilitate realizat în 2007 este tronsonul Sibiu – Piteşti”.

Autostrada Sibiu – Piteşti costă 1,7 mld. euro
buican dezbatere copy
De asemenea, Cristian Buican a prezentat câteva informaţii despre tronsonul Sibiu – Piteşti, acuzându-l pe Dan Şova că habar nu are cu ce fonduri se poate realiza această autostradă. „În acel studiu, care acum este expirat, valoarea tronsonului era de 3,2 mld. euro. Tronsonul are 121,66 km., iar construcţia lui ar consta aprox. 1,7 mld. euro, aceşti bani putând fi atraşi din fondurile UE pe 2014 – 2020, minim 1,5 mld. euro fonduri nerambursabile. Şi acum… care este poziţia domnului Şova în legătură cu această problemă? În noiembrie 2013 spunea că cu cei 3 ml. euro poate realiza şi autostrada Sibiu Braşov, nerealizând că aceşti bani nu pot fi folosiţi cum vrea domnia sa. După 2 ani de mandat, domnul Şova ne demonstrează că este incompetent. Revine în martie 2014 şi spune că autostrada Sibiu –Piteşti se face. Nu este în concurenţă în niciun caz cu Sibiu – Braşov pentru că Sibiu – Piteşti este finanţat din fondul de coeziune, iar Sibiu – Braşov este finanţat din fondul de dezvoltare regională. În sfârşit, după 2 ani de mandat, cineva din ministerul Transporturilor, unde sunt specialişti, care ştiu câteva lucruri despre fondurile europene, despre dezvoltarea infrastructurii de transport european. Află şi domnul Şova că fondurile de coeziune nu se pot folosi decât pe acest traseu prioritar nr. 7″.

„Îl acuz pe Şova de incompetenţă”

Cristian Buican nu s-a sfiit să transmită anumite mesaje extrem de dure pentru ocupantul fotoliului de la Transporturi, Dan Şova. Mai mult, acesta îi cere lui Victor Ponta să-l trimită pe Şova acasă, pe motiv de incompetenţă. „Având în vedere această demonstraţie, sunt convins că acest coridor european Sibiu – Piteşti se va face. Dar nu cu domnul Şova. Pentru că eu, azi, public, îl acuz pe domnul Şova de incompetenţă şi îi cer premierului Ponta să-l înlocuiască din funcţie şi să numească acolo un specialist. Aflând de această dezbatere, fiind informat de specialistul nr. 1 în agricultura judeţului Vâlcea, preşedintele CJ, Ion Cîlea, domnul Şova transmite un fax de la CNADR în care ne prezintă un calendar, conform căruia, în luna iulie 2014 se va semna contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate şi ne anunţă pe noi, vâlcenii, că mai face încă un tronson de autostradă de la Curtea de Argeş la Rm. Vâlcea. Îi transmit domnului Şova că tronsoanele de autostradă în România nu se fac în funcţie de interesul electoral al PSD. Domnule Ponta, trimiteţi-l acasă că se face de râs şi vă face şi pe dvs”.