Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Buican îl trimite pe Ungureanu la ANI

VĂTAFUL. Petre Ungureanu, cunoscut opiniei publice drept Bebe Sexologu’, este unul dintre cei mai bogaţi conducători de judeţ din câţi am avut până acum. Declaraţia sa de avere este de-a dreptul impresionantă, iar reprezentantul Guvernului în teritoriu nu se sfieşte să afişeze o opulenţă supărătoare chiar şi pentru destui oameni politici vâlceni. Dar, pornind de la premisa că este intangibil şi infailibil şi că partidul aflat la putere îi va ascunde sub preş toate boacănele, Ungureanu păstrează în faţa opiniei publice un aer de supremaţie, specific celui ce se crede deasupra muritorilor de rând. Cristian Buican, preşedintele Partidului Naţional Liberal – Vâlcea, a declarat, de curând, că va face o sesizare către Agenţia Naţională de Integritate, deoarece averea prefectului creşte de la un an la altul.

Am studiat şi noi declaraţia de avere a prefectului Ungureanu şi am descoperit că Buican are câteodată dreptate. Rubricile documentului sunt pline de cifre şi metri pătraţi de terenuri, lucru ce demonstrează din plin că Sexologului nu i-a mers deloc rău de când ne-a invadat spaţiul public. Declaraţia sa de avere este năucitoare pentru oricine o răsfoieşte, iar bunurile achiziţionate i-ar putea ajunge pentru o viaţă de om. În 2000, reprezentantul Guvernului în teritoriu a achiziţionat în Sf. Gheorghe, judeţul Tulcea, un teren intravilan, în suprafaţă de 610 m.p., din care are dreptul la jumătate. Astfel, aflăm că valoarea de impozitare a acestuia este de 6 mii lei şi că bunul este supus partajului. Aceeaşi situaţie o găsim şi la terenul de la Bujoreni, tot intravilan, în suprafaţă de 2.272 de m.p., dobândit în anul 2007. Printre terenurile deţinute de prefectul judeţului, se mai numără unul intravilan, de 500 de m.p, în Râmnicu Vâlcea, altul situat în Bujoreni, ce se încadrează în aceeaşi categorie, de 2.657 m.p., şi două extravilane, în Morăreşti şi Budeşti, în suprafaţă de 1,35 hectare şi, respectiv, 1,42 hectare. Acestor bunuri li se adaugă o casă de locuit în Râmnic de 340 metri pătraţi, a cărei valoare de impozitare este de 80 mii lei, o altă casă în Sfântu Gheorghe, în suprafaţă de 280 m.p., (valoare de impozitare, 50 mii lei) şi un apartament în Râmnic.

În declaraţia de avere mai găsim o şalupă marca CrisCraft, fabricată în 1981, şi o barcă RomCraft, achiziţionată în 2008. Tot atunci, Ungureanu a înstrăinat societăţii Terapont un teren, pentru suma de 312 mii lei. De asemenea, prefectul are şi o datorie la bănci de peste 150 mii euro.  Explicaţia prefectului de fiecare dată când este întrebat cum a reuşit să pună atâta avere la ciorap este că a strâns-o prin muncă susţinută şi fără vreun ajutor.

Cercetarea averii

Pe de altă parte, Cristian Buican, liderul PNL, cel care vrea să facă o sesizare lui Petre Ungureanu la ANI, susţine că averea sa este extrem de mare în comparaţie cu câştigurile băneşti de până acum. „Îi vom cere primului ministru, Emil Boc, să-l înlocuiască din funcţie. Averea lui este extrem de mare faţă de câştigurile din salariile pe care le-a încasat până acum. Îi voi face, personal, o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate, pentru ca averea sa să fie cercetată”, a menţionat deputatul liberal. Până acum, Bebe Sexologu’ nu a avut nicio reacţie cu privire la acest aspect, însă, cunoscându-l, suntem convinşi că îi va da o replică acidă parlamentarului penelist.

Deocamdată, reprezentantul Guvernului în teritoriu stă în banca sa, deoarece, ştie bine, în jurul discuţiei legate de starea de ilegalitate în care se află s-a iscat un scandal monstru, care i-a deteriorat cumplit imaginea publică. Deşi neagă cu vehemenţă că nu ar ocupa ilegal funcţia, legislaţia în vigoare demonstrează că lucrurile nu stau deloc aşa. Tot în lege se spune că atunci când mandatul unui înalt funcţionar public expiră, cel care se află în cauză încasează abuziv salariul, iar actele pe care le semnează sunt lovite de nulitate. Tocmai de aceea şi Cristian Buican a sugerat ca actele emise de prefect să fie atacate în justiţie,pentru că ele devin nule din momentul în care acesta se află ilegal în funcţia de prefect.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU