Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
7. Btlia prezidenεiabililor portocalii 2

Bătălia prezidenţiabililor portocalii

Finul lui Băsescu şi migratorul Predescu au cerut votul democrat-liberalilor vâlceni

Cei doi candidaţi ai democrat-liberalilor pentru postul de prezidenţiabil al partidului, fostul liberal Cătălin Predoiu şi finul preşedintelui Băsescu, Gheorghe Falcă şi-au prezentat marţi, 19 noiembrie, programele electorale în faţa membrilor de partid din Vâlcea. În speech-uri scurte, cei doi au vorbit despre proiectele lor, Predoiu mizând pe un rol activ al preşedintelui ţării în creionarea unei strategii de dezvoltare economică pe termen lung, în timp ce Falcă a mers pe ideea poziţionării cetăţeanului într-un nou raport cu statul, insistând şi pe apărarea valorilor tradiţionale ale poporului român.

Iuliana Moise: „Votez cu Predoiu, dar nu am votat niciodată tabăra câştigătoare”

După prezentarea proiectelor de campanie a celor doi potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale din 2014, Predoiu şi Falcă s-au trezit sub tirul întrebărilor lansate de pedeliştii vâlceni. Membră a rebeliunii interne din PD-L, Iuliana Moise, preşedintele organizaţiei de femei a punctat vis-a-vis de pericolul alegerii prezidenţiabilului prin vot extins. „Preferam să fiţi aleşi de organizaţiile de colegiu, de organizaţiile de femei şi de cele de tineret. Există riscul ca pentru a asigura un număr de voturi să luăm oameni de pe stradă, membrii PRM, PSD sau PNL care să vină să voteze prezidenţiabilul nostru. Aş vrea să vă rog şi să vă aplecaţi privirea asupra organizaţiei vâlcene a PD-L în condiţiile în care o treime din membrii simţim că se instaurează dictatura în partid, la Vâlcea. Vă spun de pe acum că voi vota cu domnul Predoiu, dar nu am votat niciodată tabăra câştigătoare”, a spus lidera femeilor din PD-L Vâlcea. Replica lui Cătălin Predoiu a venit imediat: „Atunci, vă rog să votaţi cu Falcă!”. Democrat-liberalii vâlceni au cerut lămuriri şi la poziţionarea celor doi candidaţi faţă de Traian Băsescu. Doar Gheorghe Falcă, fin de cununie al actualului preşedinte al României, şi-a asumat o declaraţie publică în acest sens: „Până la urmă, toţi suntem oamenii preşedintelui Băsescu. Ne respectăm conducătorii. Cât despre situaţia din organizaţia dumneavoastră, am descoperit amândoi că în toate filialele există probleme de unitate de partid”.

Predoiu vrea dezvoltare durabilă

Câştigător în majoritatea filialelor şi favorit în competiţia internă, Cătălin Predoiu a mizat în discursul său pe teme economice majore, lansând varianta creionării unor strategii de dezvoltare pe termen îndelungat. „România are resurse umane, energetice, naturale şi agricole neexploatate la adevăratul lor potenţial. Pe acest model trebuie să construim România, adresându-ne în special tinerilor, în condiţiile în care 23% dintre aceştia sunt atinşi de şomaj. Un model de dezvoltare durabilă sub patronajul Preşedinţiei în care preşedintele ţării să aibă rolul de mediator între forţele politice este ţelul meu. La această oră România este secătuită de resurse financiare, de proasta guvernare şi de lipsa de viziune. Chiar şi aici în Vâlcea avem un exemplu al proastei guvernări, Oltchimul. Cazul Oltchim va intra în manualele de economie pe post de exemplu al unui dezastru provocat de măsurile proaste de guvernare”, a punctat Predoiu. Acesta consideră că miza resurselor naturale va fi în continuare importantă pentru România, chiar dacă actualul guvern a anunţat privatizarea parţială sau totală în 2014 a unor companii de exploatare a zăcămintelor naturale. „Este o carte de jucat pe resurse naturale. Măcar să începem noi să le exploatăm”, a mai spus Predoiu.

Varianta Crin, „pisica” arătată de Băsescu

Declaraţia lui Traian Băsescu privind o eventuală susţinere în turul II al prezidenţialelor a lui Crin Antonescu nu îi sperie pe cei doi pretendenţi la candidatură din partea PDL. „Nu iau acea declaraţie drept un anunţ oficial al preşedintelui Băsescu. A fost mai mult o ipoteză de lucru”, a comentat Predoiu. Completându-l pe contracandidatul său, Gheorghe Falcă a făcut referire la o altă declaraţie de-a naşului său de cununie „Domnul preşedinte a menţionat cu altă ocazie că vede un candidat al dreptei în persoanele domnului Predoiu, Ungureanu sau Boc”. Votul democrat liberalilor din Vâlcea va fi dat sâmbătă, 23 noiembrie, în cele nouă secţii de votare amenajate în mai multe localităţi din judeţ. La alegerile interne sunt aşteptaţi 500 de mebri de partid, în unele oraşe fiind închiriate chiar săli de spectacol pentru organizarea acestei acţiuni. Votul va fi supravegheat şi numărat de o comisie de observatori desemnată de Biroul Permanent Naţional, Vasile Blaga neasumându-şi riscul unei surprize din partea lui Traian Băsescu.